Турция няма да стъпи в Сирия, ако не е колективно

Тя обаче има "право да отговаря на обстрел срещу своя територия"
Обновена: 20 фев 2016 19:21 | 20 фев 2016 19:19, Елка Василева
273
Турция няма да стъпи в Сирия, ако не е колективно
Снимка: архив, Reuters

Турция няма намерение да изпраща свои войски в Сирия самостоятелно, заяви пред журналисти постоянният представител на Турция в ООН Халит Чевик, предаде ТАСС. По думите на Челик сухопътна операция е възможна само в състава на оглавяваната от САЩ коалиция за борба с терористичната групировка "Ислямска държава" или в случай, че има решение за това от Съвета за сигурност на ООН.

Турският дипломат подчерта, че Анкара "подкрепя суверенитета и териториалната цялост на Сирия", но има пълното право да отговаря на обстрел срещу своя територия от страна на кюрдски въоръжени формирования - т. нар. Сили за защита на народа, които Анкара смята за терористи.

Още по темата

"Турция няма да стъпи на сирийска земя, ако това не е част от колективно действие - било в рамките на резолюция на Съвета за сигурност на ООН, било в рамките на международната коалиция, от която сме част. Ако това стане, то ще бъде колективно (усилие)", каза Халит Челик. Той подчерта, че това няма да бъде "турска национална операция".

Относно действията на кюрдските въоръжени формирования в Сирия турският постоянен представител в ООН заяви, че те "не се борят с режима (в Дамаск) или с Даеш ("Ислямска държава"). "Зоната, която превзеха те, не беше отвоювана от Даеш или от Джебхат ан Нусра. Тя бе превзета от умерената сирийска опозиция", заяви турският дипломат.

Той подчерта, че Анкара се явява член на Международната група за подкрепа на Сирия и "подкрепя политическо решение" на кризата в съседната държава. По думите му в сегашния момент главна цел е да бъде постигнато прекратяване на огъня и ефективна борба с "Ислямска държава". Челик каза още, че цел на руските въздушни удари в Сирия са граждански обекти, а не позиции на терористите.

Русия внесе в петък в Съвета за сигурност на ООН проект за резолюция в защита на суверенитета на Сирия. В текста на проекторезолюцията се искаше незабавно прекратяване на всякакво обстрелване през границата, както и отказ от всякакви опити или планове за чуждестранно военно нахлуване на сирийска територия. Документът е в отговор на действията на Турция, която обстрелва позиции на сирийските кюрди, а също се готви за сухопътна информация в Сирия, според информация на "Файненшъл таймс", отбелязва ТАСС. Според "Файненшъл таймс" такива планове има и Саудитска Арабия, посочва руската агенция.

Съветът за сигурност не постигна съгласие по предложения от Русия проект за резолюция.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


273
Още по темата: САЩТурцияСирия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
128
0
 
0
 
! Отговори
Miguel преди 8 години
This was so helpful and easy! Do you have any arietlcs on rehab?
127
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Влиза, не близа, Кюрдската автономия е на крачка. Дали му се иска лили не няма никакво значение.
126
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Щом са отвоювали зона от умерените опозиционери и зачитат целоста и суверинитета на централната власт и държавата значи веднага е отдават на цялостната държава Сирия и централната власт Асад Башар без заобикалки,от това що са рекли това излиза.
125
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ердоган започна да заплашва и САЩ заради защитата им на кюрдите, точно те му забраниха настъпление в Сирия защото целта му са кюрдите, така, че ако Русия не ги разчасти , това могат да направят сащ и Европа !
124
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И докато си пишем, армията на терен в Сирия е на 15 км от турската граница. Та дали ще влиза с войска Турция в Сирия е безпредметен разговор.
123
7
 
5
 
! Отговори
Shark преди 8 години
И що така? Нали бяха много ербап, пак се крият зад чужд гръб. Това е то, само приказките им много, колко сме силни, велики, ала бала. Като опре до действия - аа, ми няма сами. Ей на този манталитет ни научиха и нас докато са вилняли 500г по земите ни.
122
8
 
19
 
! Отговори
Исмаил преди 8 години
Естествено, че турците няма да посмеят да влязат на сирийска територия, защото много добре знаят, че никога няма да се върнат от там и то живи. Там руснаците ги чакат с нетърпение да си върнат. Турците за пореден път показаха, че са страхливци,а иначе устата им е голяма. То бяха най силната армия то беше чудо, ама като дойде момента да го докажат напълниха шалв***рите.
121
7
 
17
 
! Отговори
бая бъз преди 8 години
толкова е силна турската армия ,че ако срещнат само македонската и ще се разбягат горките потурани да не говорим ако застанат лице в лице със сирийците
120
16
 
4
 
! Отговори
до 232 преди 8 години
ФАКТИТЕ ГОВОРЯТ: 29.11.2015стана грешка, в резултат на която руски пилот наруши въздушното пространство на Израел с една миля (1,6 км), съобщи РИА Новости.Грузия сезира ЕС: Русия нарушава грузинското въздушно пространство. 07.03.20146.10.2015 г. - Втори руски военен самолет наруши въздушното пространство на Турция. 5-10-2015.Турция обвини Русия в нарушение на въздушното пространство. Турските военновъздушни сили вдигнаха под тревога два изтребителя Еф 16 заради руски самолет МИГ-29. Инцидентът е станал миналата събота близо до сирийската граница.Северна Европа се обединява заради Ру
119
14
 
5
 
! Отговори
до 233 преди 8 години
А колко църкви са построени през турско? Толкова много че сега вие не можете да ремонтирате...и просите от държавата пари.....т.е и от нашите данъци.ДПС не е мюсюлманска партия а създадена от БКП от агенти на ДС-КГБ....т.е. руска партия.Има десетки християни докато в Атака,НФСБ,ВМРО и още десет няма нито един мюсюлманин.
118
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До българин Турция ще се съгласи ли там да има българска християнска партия, както ние си имаме тук турска мюсюлманска, която на всичкото отгоре управлява вече 26 г. и разпределя порциите. Защо затворите на Турция са пълни с журналисти и висши военни, привърженици на светската власт? Ердоган заяви, че е слуга на шериата! Това ли ни даваш за пример.500г. са ни владели, какво са построили тук? От тракийско и римско има артефакти, а от турско? Джамии ,построени върху древни църкви!
117
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Турция се готви за сухопътна информация? Това журналята са голяма работа
116
29
 
6
 
! Отговори
българин преди 8 години
Турция премахва робството 1550 г. В Русия 1908 г идва навласт правителството наСтолипин. Той раздава земя на селяните и създава собственици. Комунистите го убиват 1914 г. Първата руска конституция-1908 Първата турска-1839 Излиза,че" освободителите" ни са си останали крепостни доста дълго след като са ни освободили от робските вериги.Не случайно Дяконът на въпрос какво ще прави след Освобождението отговаря,че ще отиде в Русия ,защото и там има още много робове.
115
28
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Голема разлика между турци и руснаци, ние сме нация а руснаците са *** пък вие българите сте *** на тия дветв ации
114
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
турция свалили руски самолет свали а в бг летятли който иска лети затова сте бай гануовци тето казвате честе били ро. би. вярно е ама сека паксте царвули без клас само лайте кат улично псе
113
22
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Зарзават войната на путин срещу ердоган до къде стигна? Има ли първи жертви сред руснаците заради липса на витамини от пресни плодове и зеленчуци? Руснаците станаха за посмешище пред целия свят и руските им *** не могат да кажат и дума по въпроса за отмъщениетона путин с плодове и зеленчуци над турците...голям майтап е този путин
112
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Турция няма да стъпи в Сирия, ако не е колективно"...Правилно!И никакъв колектив няма да стъпи в Сирия!В радиус 300 км всичката електроника или спира,или минава под руско дистанционно управление!А и ще стане язък за "материала"!Специалистите,измислили и направили тази техника, са реалния "капитал",а не парите,господа юристи,икономисти, финансисти и вся управляваща ни след 1989г престъпна и умствено с.копена п.аплач!През гугъла:Охота на крыс: российские ракеты настигают террористов у крепости Кинсибба в Латакии
111
8
 
5
 
! Отговори
novina преди 8 години
Ot dnes agite strelyat veche i sas raketni ustanovki.hsyde chestit vi kyurdistan.a na rusnacite CHESTIT AFGANISTAN VTORI EPIZOD....
110
9
 
22
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 8 години
Турцията даде назад ,а? Иначе голямо пъчене , големи закани за война с руснаци със сирийци с кюрди и накрая ... тихо. Картонен лъв.
109
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
S OBUS FIRTINA obstrelvat turcite kyurdskite teroristi v SIRIA tezi artileriyski ustanovki sa s 40 klmetra obseg i sa izcqlo kompyutirizirano ,upravlqvat se chrez satelit i porazqvat celite si daje da sa skriti zad planinite