31 души убити при поредица атентати край Дамаск

Джихадистите от "Ислямска държава" поеха отговорност за терора
21 фев 2016 19:15,
46
31 души убити при поредица атентати край Дамаск
Снимка: БТА

Най-малко 31 души бяха убити и десетки - ранени, при поредица атентати, извършени днес близо до шиитска светиня южно от сирийската столица Дамаск, предаде Франс прес, като се позова на държавната телевизия и на Сирийския център за наблюдение на правата на човека (СЦНПЧ).

Още по темата

Базираната във Великобритания неправителствена организация, която има широка мрежа от информатори в Сирия, разполага с информация за 31 загинали при четири нападения в предградието Сайеда Зейнаб. Едноименната джамия в района е една от най-почитаните от шиитите.

Отговорност за атентатите пое "Ислямска държава", съобщи информационната агенция Амаг, която подкрепя джихадистката групировка.

Сирийската държавна телевизия съобщи за 30 убити при три атаки - една експлозия на кола бомба и два самоубийствени атентата.

Ал Манар, телевизията на ливанското шиитско движение Хизбула, верен съюзник на режима в Дамаск, изнесе данни за 22 загинали при три нападения - едно с кола бомба и самовзривявания на две камикадзета, предаде Асошиейтед прес.

В Сайеда Зейнаб има много сирийски военни и бойци на Хизбула.

45 души бяха убити при три експлозии в същото предградие миналия месец, припомня АП.

По-рано днес в централния сирийски град Хомс бяха извършени едновременно два атентата с коли бомби, отговорност за които пое джихадистката групировка "Ислямска държава".

По последни данни на СЦНПЧ при това нападение са загинали най-малко 57 души и са били ранени 100.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До евроатлантикСнощи ти писах, но са ме изтрили, а теб са оставили. Интересно!! А ти писах, че с твоето "Братя умерени терористи!..." се обозначи като потенциална опасност за България. Някакви изтриха мен, оставиха теб. Аз мога да правя логични изводи. Има хора, на които това им е работата. Warning!
24
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това не може да бъде, Ху#ло рапотува че е наврял джихадистите в миша дупка и ги е избил почти до крак. Или става въпрос за американска дезинформация или това са някакви нови терористи дошли от САЩ, Великобритания и Израел и изсипани с парашути над териториите завладяни от Ху#ло.
23
0
 
3
 
! Отговори
обективен преди 8 години
Е как да е никакъв? Допреди руските удари в срещу ИД в Сирия не се говореше за терористични актове, а само за сблъсъци! Щом почнаха да говорят за терористични актове в Сирия- значи скоро време може да почнем да правим "паралели" между Турция и Сирия!
22
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
DO33A vsichki izbroeni darjavi sa osnovani na osmanski zemi ,ne e li vqrno
21
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Когато през 2003 г. Буш обяви война на Ирак, армията на С. Хюсеин наброяваше близо 400 000 души=======ЦРУ подкупва всички иракски генерали и висши офицери на Ирак. Де факто война почти е нямало.
20
1
 
9
 
! Отговори
Чети бавно - 3 преди 8 години
Тунис ли само успя да отграничиш от останалите?=====-Судан - Британско-Египетски протекторат, получил независимост през 1956-Мавритания - Част от игрички между Франция, Испания и Мароко, получила независимост през 1960Тези три мои поста показват кои са били световните играчи и кои държави са цоцалипрез вековете от колониите. Вие като сте умници поставяте България по този път.Русия имаше и има топки да не бъде колония и затова се демонизира тук и навсякъдеот грабителите на света.
19
0
 
6
 
! Отговори
Чети бавно - 2 преди 8 години
Тунис ли само успя да отграничиш от останалите?=====-Бахрейн - Британска колония, получава независимост през 1971-Сирия - Френска колония, получава независимост през 1960, били са обща държава с Египет-Алжир - Френска колония, получава независимост през 1962-Ирак - Британска колония, кралство Ирак получава независимост през 1920-Йордания - Под британски мандат, получава независимост през 1946-Кувейт - Британско - Отомански проект-Мароко - Френско-Испански протекторат, незав през 1961
18
0
 
5
 
! Отговори
Чети бавно - 1 преди 8 години
Тунис ли само успя да отграничиш от останалите?=====Арабска пролет са протести и демонстрации в арабските страни, които започват Декември 2010 в Тунис и продължават в арабския свят. Бърз преглед на участниците:-Тунис - Френска колония, получава независимост през 1956-Египет - Британски протекторат, получава независимост през 1953-Йемен - Османско - Британска колония през годините, започва да функционира като държава чак през 1990
17
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Когато през 2003 г. Буш обяви война на Ирак, армията на С. Хюсеин наброяваше близо 400 000 души, имаше самолети, танкове и далекобойни оръжия. Но американците смазаха тази армия за има-няма 6 седмици. Сега ни обясняват, че в сирийската пустиня се мотаят 40000 души, често деца, въоръжени само с Калашников и вече 5 години не можели да се справят с тях. Не могат , защото не искат! Само си помислете с колко пари се нагушиха трафикантите на хора, които вкараха 1 300 000 души в Европа!!!
16
0
 
4
 
! Отговори
Я Али мадад преди 8 години
колкото и да се гърмите такфирита, нито ще има 72 девственици, нито благинките на рая а само кървавите ви части ще гният в Шам...там при нещастния миризлив ал сауд свинята.
15
16
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вече и на слепите е ясно, че И.Д е създадена и финансирана от РУСИЯ!Съсипаха поредната нещастна държава , само за кефа на джуджето!Бомбандират болници и училища!Животни!
14
1
 
2
 
! Отговори
Garibaldi преди 8 години
Когато прочета нещо от сорта на "Ислямска държава" пое отговортност за атентата, веднага визирам ЦРУ и МОСАД.Много е лесно вече. Избиват, убиват, рушат, стрелят на поразия и приписват всичко на някаква си "ислямска държава". Показват някакви снимки или паспорти на араби и номера е готов. Народа асоцира тая снимка с другите снимки показващи разруха и бомби и вече не поставяме под въпрос достоверността на такова твърдение.МАНИПУЛИРАТ НИ СИСТЕМАТИЧНО.
13
0
 
6
 
! Отговори
НФБ преди 8 години
До АнонименПосочете поне една страна процъфтяла под американска демокрация. .
12
0
 
5
 
! Отговори
НФБ преди 8 години
До Чичо КуреАмерика донесе демокрацията на Либия. ..Ирак. ..Сирия. ..Афганистан. ..Страхотен кеф е американска демокрация. ..
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Приятелите на Турция и Саудитска Арабия са способни на това. Ето днес например, кандидатът за член на ЕС Турция е прекарала през границата си десетки бусове с подкрепления за зелените терористи, които ще се сражават срещу правителствените войски.
10
1
 
4
 
! Отговори
НФБ преди 8 години
До АнонименТурски спец части стоят зад тези атентати.Целта е да се де стабилизира законното правителство.
9
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Kadeto Amerika i RUSIA vlizat navsqkade smurdi na umreli ,tiya dve darjavi ako stoyat mirni sveta shte e cvete
8
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Пророка от СакарTvoite shiiti sa s satanata rusia, i sa 200 miliona a sunitite sa 1miliard i 300 miliona
7
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами сега да кажат от кои терористи е организиран - умерени или неумерени. Не че има разлика.
6
0
 
18
 
! Отговори
свинаря преди 8 години
Когато змията умира хапела най силно