Най-издирваният терорист се крил 20 дни в Брюксел

Салах Абдеслам бил в града по време на извънредното положение
21 фев 2016 21:00,
33
Най-издирваният терорист се крил 20 дни в Брюксел
Снимка: Архив Reuters

Салах Абдеслам, осмият и единственият оцелял терорист от Париж, се е крил поне 3 седмици в Брюксел, докато полицията го издирваше неистово в града, а властите затвориха училищата и спряха метрото.

Белгийският вестник "Дернер йоре" пише днес, че Абдеслам се е крил в апартамент в брюкселския квартал "Скарбеек", в който живее голяма арабска и турска общност. Жилището било наето от човек с фалшива идентичност, а терористът го заел, веднага след като се върнал от стрелбите в Париж на 13 ноември, когато бяха убити 130 цивилни граждани, а 350 - ранени.

Още по темата

Смята се, че той се настанил на третия етаж в къща на 14 ноември в 14 ч следобед и е останал там поне 20 дни.

Според вестника, той напуснал жилището набързо на 4 декември, по неизвестна засега причина. В същия ден бяха направени няколко обиска в квартала, като дотогава усилията на полицията бяха насочени към друг район на Брюксел – "Моленбеек", където той живеел с родителите си.

Шест дни след бягството полицията претърсила и жилището, където се криел Салах Абдеслам. Тогава е намерен и негов отпечатък, както и следи от експлозиви, разкрива вестникът.

В интервю за телевизия RTL федералният прокурор Федерик де Леу индиректно потвърди информацията, но уточни, че не може със сигурност да се установи кога е оставен пръстовият отпечатък – преди или след атентатите.

Известният белгийски разследващ журналист Франсоа Трукен изрази убеденост, че 26-годишният французин Абдеслам е все още в Белгия и че той разполага с голяма мрежа от скривалища, осигурявани му от негови поддръжници.

Според Трукен терористът се нуждае от повече време, за да промени вида си, за да не бъде разпознат. Той щял да опита да напълнее или да отслабне рязко, както и да промени цвета на косата си.

"Не мисля, че ще може да се измъкне в Мароко, заради засиления контрол. Също, както и в Сирия. Но може да стигне в Испания в багажника на кола, например. Аз на негово място щях да отида в Холандия", добави журналистът.

Абдеслам продължава да е в неизвестност. Брат му Брахим се взриви на улица в Париж. Следствието не откри негови следи по шахидския колан, намерени в боклукчийска кофа във френската столица няколко дни по-късно.

Отпечатъците му обаче бяха идентифицирани по експлозиви в квартира край южния град Шарлероа, която се смята, че е била използвана за подготовката на парижките атаки.

Колата на Салах Абдеслам и двама негови приятели, които дошли да го приберат от Париж след атентатите, беше засичана на три пъти от полицейски проверки, но пропускана, тъй като той беше идентифициран като заподозрян едва на следващия ден.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
5
 
! Отговори
Ми да преди 8 години
Къде другаде? Брюксел е свърталището на терористите от всякакъв вид и цвят.
17
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
докато вървят по гайдата на краварите няма измъкването на ония европа им е трън в очитевсе марионетки са нагласили да я управляват и тя не се скапвасега с бежанците ще реализишрат замисъла сиама и ония там не са за жалене - пълни *** - слепципочват да приличат на българите
16
3
 
8
 
! Отговори
bros преди 8 години
В Схаарбеек такива животни с лопата да ги ринеш... Да де, ама са лоялни гласуващи за господата цоциалисти. Ти да видиш като дойдат на власт, какво благополучие и цоцане на събраното от предходните почва...
15
23
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Най-издирваният терорист се крил 20 дни в БрюкселСега вече терориста е на сигурно място, защото се намира в зоната контролирана от Русия в Сирия и търпеливо си чака обещаната огромна парична награда от Москва.
14
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Бойко не БорисовА генерал Атанасов от ДСБ твърдеше, че Сертов е отвлечен и ликвидиран от руските тайни служби и повече никога нямало да видим жив Сертов. Руснаците отвлекли Сертов за да свалят правителството на Бойко, но Борисов.
13
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз живея в Брюксел, тук е пълно с араби - пият, пеят, пушат и рускини гушат
12
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Истински Худини. Г-да и г-жи европейци, сами си го направихте, като приехте тая па.сми.на. В Брюксел има повече от един квартал с тях. Берлин и Стокхолм са същата история. Няма голям европейски град, който да не е окупиран от тия. А Меркел блее "Елате повече!". На времето Муамар Кадафи беше казал "Няма нужда от тероризъм в Европа. Там вече има 50 млн. мюсюлмани от арабски страни, те превземат континента.". И всичкото това си го направихте сами.
11
2
 
24
 
! Отговори
Бойко не Борисов преди 8 години
Белгийската служба за сигурност е като българската ДАНС. Нашите кавали дириха бившият си шеф Петко Сертов сумалък ти време, че и с хеликоптер биля. Накрая благоверната му отиде в Гърция и си го прибра.Белгийските копои да ползват челният ни опит и да пратят някоя ханъма, тя ще го прибере. ХА ха ха!
10
2
 
13
 
! Отговори
koko преди 8 години
мнооооо са *** всички ченгета .за френско-белгийските да не говорим....
9
1
 
11
 
! Отговори
11 преди 8 години
Туй вече го пускахте преди 3 дни.
8
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И мен толкова ме е страх от Бъчвароваче няма да бягам но страната,но ще се скрия в миша дупка.Това ГЕРБ са толкова страшни
7
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Където си поиска, там ще се крие. Що пък си мислите, че се крие? Всичкия ЕС е един голям разграден двор, а към настоящия момент - една огромна ***.
6
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бандитите бягат, защото ги е страх от ГЕРБГалеви избягаха, Брендо и много други дребни рибиКато видяха метлата сега ще избягат всички престъпницище живеем на чисто и ще пеем песни за стабилността на лодката на ГЕРБ.
5
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Белгия трябва да бъде съдена и наказана за подкрепа на тероризма.няма обяснение какво правят там милионите ислямисти които тероризират народите на Европа!
4
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какво ни интересува тоя?Пишете пак за ген. Борисов как мете корупцията из България. Всички бандити треперят. Треперят и се опитват да бягат. И бягат, но ген. Борисов ги застига! И после с метлата!Пишете за успехите! Всеки ден нови магистрали, гари, спортни зали. Пишете как хората вече са усмихнати, има оптимизъм в страната. Милиарди пристигат от контрабанда.Пишете за външно-политически фронт. В най-силните съюзи сме. Всички ни уважават, посрещат ни.Пишете!
3
0
 
13
 
! Отговори
Garibaldi преди 8 години
И винаги намирят някъде чисто нов паспорт из между руините или ни показват снимка. Това ни стига, за да повярваме на всяка измишльотина която ни пробутват.Чрез телевизиата станахме всички зомбирани. Нямаме критично мислене и не успорваме нищо от това, което ни прокарват. Правим само асоциации. Арабин = терорист.
2
0
 
19
 
! Отговори
Garibaldi преди 8 години
Филмът продължава.С технологията, която притежават модерните страни могат да снимат космите на *** на бедуините в пустинията, но как ли тези терористи от ИД ги изкарват някакви неуловими супермени. Да ви припомня, и при фашливия атентат на Шарли Хебдо отново "терористът" някакси избяга.Но ние продължаваме да се връзваме на всяка историйка. Значи си заслужаваме службите да ни се подиграват.
1
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кой го знае къде си пие мастичката сега и си наема руси красавици.