По-близо сме отвсякога до спиране на огъня в Сирия

Постигнато е "временно споразумение", обяви Джон Кери
21 фев 2016 18:30,
85
По-близо сме отвсякога до спиране на огъня в Сирия
Снимка: Архив БТА

Държавният секретар на САЩ Джон Кери заяви днес в Аман, че е постигнато "временно споразумение" за спиране на огъня в Сирия, което може да започне да се прилага още в следващите няколко дни, предаде Асошиейтед прес.

На пресконференция с йорданския външен министър Насер Джуде в Аман Кери заяви, че в телефонен разговор с руския си колега Сергей Лавров е обсъдил условията за спиране на огъня и сега двамата трябва да влязат в контакт със страните в конфликта.

Държавният секретар отказа да навлезе в детайли за споразумението, каза само, че по него има още много работа. Той обаче изрази надежда, че президентите Обама и Путин ще разговарят скоро и че след разговора им споразумението ще може да започне да се изпълнява.

"Доуточняват се редът и условията на спиране на военните действия", заяви Кери. "Всъщност в момента сме по-близо до спиране на огъня, откогато и да било", посочи той и добави, че е възможно бойните действия да спрат в следващите часове.

Кери обаче повтори позицията на САЩ, че не може да има ефикасно политическо решение за конфликта в Сирия, ако сирийският президент Башар Асад не се откаже от поста си.

"И нека не се заблуждаваме. Решението на сирийската война не е в никакви военни съюзи с Асад", заяви Кери. "Да сме наясно", подчерта той.

Йорданският външен министър говори на пресконференцията за американската помощ за Йордания, като заяви, че тя е за над милиард долара и обхваща различни сфери, предаде ТАСС, като се позова на телевизия "Скай нюз-Арабия".

Насер Джуде обърна внимание на тежките последствия от сирийския конфликт за йорданската икономика. "Искаме възможно най-бързо да бъде намерен изход от тази задълбочаваща се криза, което ще доведе до решаване и на острия проблем с бежанците", подчерта той.

Освен с йорданския си колега Кери се срещна в Аман и с палестинския президент Махмуд Абас, а по-късно ще отпътува за град Акаба, където довечера ще разговаря и с йорданския крал Абдула Втори, допълва Асошиейтед прес.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
0
 
! Отговори
пенко преди 8 години
Какво означава състоянието- "МИР" на Земята ??? Необходимо ли е да изчезнат противоречията ,съществуващи в обществото на човеците ? Какво да бъде направено с произведеното конвенционално оръжие/ и то това от Частни Фирми / Асад им пречел ... айй стига бе !? Май на еврейската държава и пречат стабилни арабски държави по границите и! А днес вече съюзникът им е Сл АЩ ! Слаби ам . щати ... избягали от Йемен ...и т.н.
42
1
 
5
 
! Отговори
пръц преди 8 години
запада трябва да разбере че демокрацията се приема по лесно с финансови облаги,не с трупове..и тогава всичко ще се нареди
41
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
По-близо сме отвсякога до спиране на огъня в Сирия и съвсем близо до подновяване на огъня в Донбас.Кери, Кери, заедно с Обама се оказахте най-големите наивници на този свят.
40
0
 
3
 
! Отговори
l преди 8 години
63 как да ти обясня след като се разбрахме че нито ти нито аз сме караврски изчадия адови . И така израел и арабския халифат са все едно както ние с македонцините - моя прадядо е и прадядо сумати мой роднини македонци.Но докато в българия цари повсеместно " ДЕМОКРАЦИЯ , ТО В МАКЕДОНИЯ ВСЕ ОЩЕ ВЯРВАТ В БРАДАТА НА ТИТО
39
0
 
1
 
! Отговори
до 67 преди 8 години
Първо, пише се "Египет".Второ, новият, прехвален от теб президент Сиси, е по-голям диктатор от Мубарак. Хора изчезват безследно, тотален терор над населението, никакви човешки права, тотална цензура на медиите, всеки, който каже нещо за властта просто умира. Това ли е според теб оправията за Египет?
38
9
 
2
 
! Отговори
So преди 8 години
Досвидаия Россия!
37
0
 
2
 
! Отговори
Бойко не Борисов преди 8 години
Требе да има мир, че не остана читав терорист, а и девствениците при Мохамед вече са кът! Мир, само мир и още веднъж мир
36
1
 
0
 
! Отговори
л преди 8 години
Леле колко си агресивен 58 Да не пипеш от пресните линии в Сирия или от плажа на телафиф? Такава кръвожаден и нетолерантен мироглед и идеология я гледаме вече 5 години а религията която почива на тази идеология около 1300 години
35
0
 
1
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 8 години
Борбата за мир ще бъде толкова ожесточена, че накрая няма да остане нито един жив сириец. Или неизбягал от там...
34
0
 
0
 
! Отговори
л преди 8 години
Международния съд в Хага Катп се има напредвид правилото че се прави черен ПР на кауза или институция която е по морална и полезна за човечеството с цел да изпъкне друга обслужваща ЧАСТЕН ИНТЕРЕС ,помислете си за германската която за убийство давали 3 години и нямало как да се екстрадирали бежанци защото нямало такова престъпление за повече от 3 години .ПРЕДСТАВЯТЕ ЛИ СИ СЕГА ДА ИЗПРАВЯТ ХИТ ЛЕР ПРЕД ГЕРМАНСКИЯ СЪД , ЧЕ ТЕ ЗА ПОДСТРЕКАТЕЛСТВО НЕ МОГАТ И 72 ЧАСОВО ЗАДЪРЖАНЕ ДА ПОСТАНОВЯТ ,А ВИЕ ЗА НЯКАКЪВ ПРОВИНЦИАЛЕН СЪД В ХАГА МИ ГОВОРИТЕ ДОКАЗАТЕЛСТВА И ПРАВОСЪДИЕ ? ЕВРОПЕЙСКО-МЕЖДУНАРОДН
33
1
 
0
 
! Отговори
л преди 8 години
Арабска държава с многопартийна система ИМА Това е израел. Като се има напредвид , че араби и евреи са семити и говорят един и същ език Салам алейкум Шалом , това че имат леки религиозни несъгласия небива да ги разделя все пак са една кръв като руснаци и украинци
32
1
 
1
 
! Отговори
ъ преди 8 години
Арабска държава с многопартийна система ИМА Това е израел. Като се има напредвид , че араби и евреи са семити и говорят един и същ език Салам алейкум Шалом , това че имат леки религиозни несъгласия небива да ги разделя все пак са една кръв като руснаци и украинци
31
1
 
8
 
! Отговори
Уй преди 8 години
Ама примирие когато Асад беше оставен сам срещу ИД не искахте, нали ? И когато Турция и СА снабдяваха ИД пак не искахте. А когато 4 млн. сирийци избягаха от войната не пуснахте по тв и един кадър за тях, нали. Лицемери недни.
30
0
 
6
 
! Отговори
БГТРАКИЕЦ преди 8 години
ТОЗИ СИ ГОВОРИ НЕЩО,НО ДАЛИ НЯКОЙ ГО СЛУША,ТОЛКОВА ЛИ НЯМА ДРУГИ ПРОБЛЕМИ,А СЕ ЗАНИМАВА САМО СЪС СИРИЯ.МНОГО СКУЧНА ДЛЪЖНОСТ СА МУ ВЪЗЛОЖИЛИ,ТОЛКОВА МНОГО ХОРА ЗАГИНАХА В ИРАК,ЛИБИЯ,СИРИЯ,МНОГОМИЛИОНИ СЪДБИ НА ОБИКНОВЕННИТЕ ХОРА,ОТ НИКЪДЕ НЕ СЕ ВИЖДА ИЗХОД.ЩЕ СЕ НАМЕРИ ДА РЕШИ ВЪПРОСА РУСИЯ И ХИЛЯДИ ДРУГИ КОИТО ПРЕЧАТ.ПО СНИМКИТЕ ХИЛЯДИ ЖИЛИЩА ПОСТРОЕНИ НО РАЗРУШЕНИ,ТОВА Е ГЕНОЦИД И НЯМА ЛИ ОТГОВОРНОСТ ЗА ТОВА.КАКВО БЕЗЗАКОНИЕ НА ТОЗИ СВЯТ.
29
2
 
3
 
! Отговори
атакист преди 8 години
напъва се до стъсване американската керата кери да постигне нещо дето с ноенни средства немогат дано свалят АСАД с приказки и блъфове ха ха ха те и путин вече го свалиха сега се усукват да не ги размаже като ***
28
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Умен мъж е Джон Кери.
27
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
:) Щеше да има падащи руски самолети...Руските самолети нали са стари нямало да понесат натоварването...Руснаците щели да ги извозват със стотици обратно...Русия нямало да понесе финансово конфликта...Исега хоп - примире, а дали са питали Русия как ги вижда нещата?:) :)
26
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 39: Доказателствата за военни престъпления се предоставят в Хага, а като се яви Путин там, ще му бъдат представени
25
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 41:) напрово си личи кой е с промит мозък - трибунал, та трибунал!Трибунала е политическо шоу! Международен съд е значимото! И там трябват доказателства, за разлика от трижунала!
24
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Маймунеците вече имат нобелова награда за мир :)И само как се бият за мира....