По-близо сме отвсякога до спиране на огъня в Сирия

Постигнато е "временно споразумение", обяви Джон Кери
21 фев 2016 18:30,
85
По-близо сме отвсякога до спиране на огъня в Сирия
Снимка: Архив БТА

Държавният секретар на САЩ Джон Кери заяви днес в Аман, че е постигнато "временно споразумение" за спиране на огъня в Сирия, което може да започне да се прилага още в следващите няколко дни, предаде Асошиейтед прес.

На пресконференция с йорданския външен министър Насер Джуде в Аман Кери заяви, че в телефонен разговор с руския си колега Сергей Лавров е обсъдил условията за спиране на огъня и сега двамата трябва да влязат в контакт със страните в конфликта.

Държавният секретар отказа да навлезе в детайли за споразумението, каза само, че по него има още много работа. Той обаче изрази надежда, че президентите Обама и Путин ще разговарят скоро и че след разговора им споразумението ще може да започне да се изпълнява.

"Доуточняват се редът и условията на спиране на военните действия", заяви Кери. "Всъщност в момента сме по-близо до спиране на огъня, откогато и да било", посочи той и добави, че е възможно бойните действия да спрат в следващите часове.

Кери обаче повтори позицията на САЩ, че не може да има ефикасно политическо решение за конфликта в Сирия, ако сирийският президент Башар Асад не се откаже от поста си.

"И нека не се заблуждаваме. Решението на сирийската война не е в никакви военни съюзи с Асад", заяви Кери. "Да сме наясно", подчерта той.

Йорданският външен министър говори на пресконференцията за американската помощ за Йордания, като заяви, че тя е за над милиард долара и обхваща различни сфери, предаде ТАСС, като се позова на телевизия "Скай нюз-Арабия".

Насер Джуде обърна внимание на тежките последствия от сирийския конфликт за йорданската икономика. "Искаме възможно най-бързо да бъде намерен изход от тази задълбочаваща се криза, което ще доведе до решаване и на острия проблем с бежанците", подчерта той.

Освен с йорданския си колега Кери се срещна в Аман и с палестинския президент Махмуд Абас, а по-късно ще отпътува за град Акаба, където довечера ще разговаря и с йорданския крал Абдула Втори, допълва Асошиейтед прес.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Mr.STARBUCKSОди цуни кенийската мамуна под опашката!
2
2
 
28
 
! Отговори
смЕх преди 8 години
Ха-ха краварите се опитват да дават тон постигнато било временно споразумение ,а за по-нататък си пробутват техни мечти тия не разбраха ли ,че са в трета глуха дори и пуделите им,им се зъбят вече.
1
2
 
27
 
! Отговори
Г преди 8 години
Тънки сметки без кръчмарина. Без Асад не става колкото и да ви се иска.