Гръцките фермери твърди: Връщаме се на барикадите

Не се рабраха с премиера Алексис Ципрас
Обновена: 22 фев 2016 20:14 | 22 фев 2016 20:09, Александър Попов
32
Гръцките фермери твърди: Връщаме се на барикадите
Снимка: Булфото

Гръцкият премиер Алексис Ципрас и представителите на някои организации на протестиращите фермери не успяха днес да постигнат непосредствено решение на продължаващата вече месец блокада на магистралите на страната, предаде Асошиейтед прес.

Фермерите протестират срещу пенсионни реформи, планирани от воденото от левицата коалиционно правителство на Ципрас в рамките на ангажиментите му към международните кредитори. Те блокират пътища и магистрали в цялата страна, включително няколко гранични пункта с България и Турция.

Още по темата

След срещата фермерите заявиха, че ще предадат предложенията на Ципрас на протестиращите, които са паркирали тракторите си по няколко основни магистрали. Те не казаха какви са предложенията и не дадоха времева рамка за обсъждането им.

Групата, която се срещна с Ципрас, също така не представляваше всички протестиращи фермери.

Само една от четирите големи групи на протестиращите фермери се съгласи да присъства на днешните преговори, а останалите групи настояха на исканията си пенсионната реформа да бъде отменена.

"Ние ще се върнем на блокадите, за да решим как ще продължи нашата борба", заяви фермерът Вангелис Папагианулис.

Малко е вероятно обаче Ципрас да направи съществени отстъпки по плановете си за реформи, отбелязва агенцията.

Премиерът каза на земеделците, че страната не може да изработи проект на политика в тази сфера без да вземе предвид техните предложения и позиции.

"Същевременно обаче вие трябва да вземете предвид цялостния проблем, пред който е изправена страната, и фискалните условия", каза Ципрас.

Той подчерта, че проблемите, пред които е изправена Гърция, са "свързани с факта, че огромна катастрофа за националното богатство е станала в периода от 2010 до 2015 година."

"Гръцкият БВП спадна от 245 милиарда евро през 2010 г. до 175 милиарда евро през 2015 година, това е голям ужас", каза Ципрас.

Премиерът заяви, че е открит за диалог, но предупреди земеделците: "Ако не върнем националното богатство, не можем да говорим нито за приходи, нито за пенсии, нито за излизане от кризата", каза Ципрас на днешната среща във вила "Максимос".

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гръцкият нарон, а и не само гръцкия има право на протест.
5
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ха..ха...
4
2
 
14
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 8 години
Сега да попитам министър Московски какъв беше смисълът от контраблокадата ?От нея страдаха най-вече български граждани, които отиваха или се прибираха с автомобили и автобуси от Гърция.Това, че гърците превъртяха и вече проявяват странни разбирания за протест е ясно.От техните действия обаче лъсна безпомощността, както на Европейския съюз, така и на нашите власти да противодействат на гръцкия произвол. Факт !
3
1
 
9
 
! Отговори
Добре преди 8 години
Покрай тия барикади тъкмо ще понамалеят и бусовете .
2
2
 
21
 
! Отговори
ХХХ преди 8 години
Не съм наясно какво искат тия но защо нашите не ги пръснат с шутове ?
1
22
 
4
 
! Отговори
Мъдрецът! преди 8 години
Ама правилно!Някои като се ядосат за нещо, бият жените си, за да им мине. Това не е правилно! Жените са по-красиви, когато не ги бият.Други бият кучетата си. И това не е правилно. Кучетата са верни приятели.Гърците пък бият българите. Това няма как да е погрешно.