Не сте добре дошли, но гладни няма да останете!

Бежанците нямат право да влизат в Турция, но трябва да бъдат нахранени...
22 фев 2016 21:22,
135
Не сте добре дошли, но гладни няма да останете!
Снимка: Reuters

Те нямат право да влизат в Турция, но трябва да бъдат нахранени. За да изхранва хилядите струпани на турската граница сирийски бежанци, турската хуманитарна организация "Човешки права и свободи" (ИХХ) е построила огромен комплекс близо до южния турски град Килис, в който работата не спира 16 часа на ден.

В кухните има огромни казани с диаметър 2 метра, толкова тежки, че когато са пълни, трябва да ги носят двама души. Така всеки ден се осигуряват по 25 000 порции топла храна.

Всяка сутрин съдове се пълнят с рагу, ястия с ориз и тестени изделия, а после, опаковани с найлон, се товарят на камиони и тръгват към най-близкия граничен пункт. Отстрани на комплекса машините на хлебопекарната, където работят 25 души, произвеждат всеки ден по 100 000 традиционни сирийски хляба, благодарение на най-съвременна германска технология.

Директорът Абдулсалам аш Шариф ръководи 365 служители, предимно мъже, и отговаря за чисто новите обекти, завършени преди 4 месеца и боядисани в зелено и бежово. На входа частни охранители прекарват чантите на посетителите през детектори за метал.

"Концентрираме се върху нуждите на бежанците в Сирия", обяснява той пред АФП. "За тези, които са в Турция, се грижи правителството. От другата страна, близо до Килис, има общо повече от 110 000 сирийци, разпределени в 8 лагера. От тях 30 до 35 000 са пристигнали наскоро".

"Броят им се променя непрекъснато", казва той. "Някои успяват да влязат нелегално в Турция, други заминават при приятели или семейства, други се връщат у дома, ако ситуацията се успокои. Има непрекъснато движение".

В складовете с големина на футболно игрище са струпани на четири нива хиляди тонове брашно, матраци, завивки, консерви, чували с ориз, кашони с олио и бобови храни.

Абдулсалам аш Шариф показва с усмивка и десетки канапета, фотьойли, мебели, кухненски печки, подарени от турското население. Те също трябва да се складират, макар да не служат за нищо на бежанците, които са на палатки.

"Всъщност именно от това се нуждаем в момента", казва той. "Палатки. С последната вълна пристигащи, бягащи от руските бомбардировки, палатките свършиха. Издигнали сме над 3000, включително 81 големи, в които могат да се приютят до 50 души. Отправихме призив към дарителите".

Фондацията "Човешки права и свободи" (ИХХ) е основана през 1992 г., за да оказва помощ на босненските мюсюлмани по време на войните в Югославия. Това е влиятелна ислямска неправителствена организация, близка до турския президент Реджеп Тайип Ердоган, която се финансира от страните от Персийския залив и особено от Катар.

Понякога подозирана във връзки с радикални ислямистки групи, именно тази фондация нае през май 2010 г. корабът "Мави Мармара", който се опита да пробие военната блокада на ивицата Газа и беше превзет с щурм от израелските морски командоси. При щурма на кораба загинаха 10 души.

Почти всички служители на центъра в Килис са сирийски бежанци, които работят срещу заплащане.

"Наложените ни от турското правителство правила са стриктни: всеки ден трябва да им даваме имената на тези, които влизат в Сирия. Паспортите им се подпечатват всеки път и се проверяват по причини, свързани със сигурността", уверява директорът.

Както често се случва в подобни случаи, той разказва с усмивка историята за селянин от околността, дошъл да дари три крави, които станали на рагу, или на скромно облечена тийнейджърка, дошла да дари единствената си ценност, красив златен пръстен.

"Хората могат да бъдат прекрасни", казва той.

"Ако отправя призив, до час ще имам 100 доброволци на двора. Но хората могат да са и ужасни: за една секунда някой самолет може да хвърли две бомби и да направи всичко това на пепел..."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
4
 
5
 
! Отговори
Shark преди 8 години
До Ястреб ОсманлияКакъв ястреб можеш да бъдеш ти бе. Проскубана кокошка!!
30
2
 
3
 
! Отговори
Georgi преди 8 години
Ama davaite im da qdat na tiq murshi... Bejanci li kazahte? Tova sa pakistanci,afganistanci i drugi bokluci ot teroristicheskite grupirovki koito shte pravqt mizerii ama nali nie v Evropa sme larj i hranite kuchetat deto 100% shte ni laqt i veche go pravqt..
29
2
 
4
 
! Отговори
да ама не преди 8 години
Да, османчо, "Вие" може и да си го върнете на девствениете ханъми дето ви очакват в отвъдното, защото тези, от които очакваш помощ, може и да не съществуват до тогава, както е тръгнало. А ти можеш да гледаш отсрани пограма им и ходи да грухтиш на турски в китното си българско село.
28
4
 
8
 
! Отговори
до османлията преди 8 години
"И търси отговор на въпроса, защо Армения не приема предложението на Турция за независима комисия да разследва арменското клане! Ъъъъъ ...????"Половината свят ВЕЧЕ призна арменския геноцид, има достатъчно доказателства, данни, снимки и свидетелства, та дори и ние се наложи да приемем и защитим арменските бежанци, няма какво повече да се разследва, тъй като ще се протака с години, а това устройва единствено турската страна. Приеми вината като мъж или продължавай да се скатаваш като мишка.
27
3
 
3
 
! Отговори
do 91 преди 8 години
az sam s dobri otnosheniya sys bulgarite nyamam problemi no te imat kogato im kaja che sam turcin bulgarite leko navejdat glava tezi koito ne me poznavat shtoto te sa sas promoti mozaci vinagi i ostanalite rasi shte se chustvat onijeni vprochem turcite az go znam kakto evropa balkanite i cyala aziya go znae s malki ryazani pishkisme no dobre chukame i ne nie strah
26
4
 
7
 
! Отговори
mehmed bey преди 8 години
nakoi mi govoryat za civilizaciya drugi kolkosa bili bulgari az shte vi kaja idete i si napravete DNK test che da razberete kolko ste bulgari i kolko ste evropiyci ili kakvoto i da e bilo no ima i variant da nosite 100 na 50% ne arapska a turska kryv no da znaete istinska slavnyaska kryv ne nosite vie ste melezi vie ste robi koito si mislite cheste slavyani vie ste dali gyz na vseki koito mine prez balkana
25
7
 
16
 
! Отговори
да ама не преди 8 години
Мигрантите, ако не бяха мюсюлмани, а Християни сега щяха да са изпоизклани и обесени. Всички знаем за нравите на "южните ни съседи". Затова да се обеденява света и да ни оттървава от таз чума, от години мъчат и потурчват другите народи, като на първо място са кюрдите. Всички са дигнали ръце от тях. Тези в България дето са готови да ни предадат и симпатизират на тази "държава" също да стягат чантите и да се готвят за мигрантски походи и те.
24
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Забравих да спомена за персийският компютър - първия компютър в света...
23
2
 
3
 
! Отговори
ким сун преди 8 години
капитализам и състрадание към бежанци,кого заблуждавате другари...
22
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"ПЕРСИТЕ,КХМЕРИТЕ,ЕГИПТЯНИТЕ,ТРАКИТЕ,АРАБИТЕ,АЦТЕКИТЕ,ИНДОНЕЗИЙЦИТЕ,ИНДИЙЦИТЕ!!!! ВСИЧКИ ТЕЗИ ИЗБРОЕНИ ЦИВИЛИЗАЦИЙ СА НАЙ-ЗНАЧИМИТЕ И НАЙ-ВЕЛИКИТЕ!!!"Сетихме се сами. Ацтеките спечелиха Първата Световна Война, Траките спечелиха Втората Световн Война, а арабите изобретиха Водородната бомба. Да не забравяме, че египтяните първи изведоха сателит в орбита, първи изведоха живо същество в космоса, техен е първия космонавт, а също така първи кацнаха на луната. Скоро очакваме кхмерите на Марс!
21
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Не сте добре дошли, но гладни няма да останете!"Евалла майсторе готваче, фърлете им по едни свински шишове и по една шкембе чорба!
20
1
 
0
 
! Отговори
Кукувица преди 8 години
Ми...плодете се още!
19
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
от 27 февруари влиза в сила спозумението за спиране на огъня. То няма да обхваща финансираните и покровителствани от османистите ИД и Ар Нусра. Ще обхваща основно групировките в южна сирия. Което пък означава, че САА и хизбула ще предислоират цялата мощ срещу гну.сните марионетки на ердоганова турция в северната част на страната. Огън и жупел срещу мърл.явите османисти.
18
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
хахах, *** рисува някаква идилия за османската империя. А бе защо нито един народ, който е бил под османска власт не гледа на този период като на положителен период от историята, включително и арабите? Ако е имало някакви белези на ивилизованост в осм. империя те се дължат на факта, че тя е управлявана от гръцките фанариоти, а турите са били ползвани като ниско ниво работна ръка-доби.чета:))
17
0
 
1
 
! Отговори
<><> преди 8 години
Мене като не ме желаят някъде едва ли ще ме нахранят и напоят !
16
1
 
2
 
! Отговори
F-16 преди 8 години
Има нужда и на български граници за български бежанци нали трябва да ви храним. Със тия пенси оставяте гладни.
15
1
 
3
 
! Отговори
Осман преди 8 години
Ама той и оня Дебелак преуспял бизнесмен е хайдутин. От съвремените. А Доган е Левски. Не го казвам аз. Пише го по електронните парцали на дебелия.
14
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Българите трябва коренно да променим отношението си към т.н. бежанци.Ние сме мъртъв народ в тежка демографска криза, имаме нужда от всеки млад, здрав и работещ чове, който има желание да остане в Българи, да се интегрира и да има много деца.
13
5
 
7
 
! Отговори
ахаххах преди 8 години
Абе горбетчия я кажи тогава защо на петлиовден слагаме кръст на вратите? нали знаеш турците са слагали кръст като са минали вече в къщата и са взели децата. И още нещо наистина сте рязали главите на хората и не съм казал че 500 години сте рязали но сте го правили, и чужди историци са го написали, недей да отричаш, имай малко достойнство. И като толкова ги защитаваш защо не идеш в Турция а стоиш в България това не мога да разбера нали там е рай ?
12
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да идват в България, имаме нужда от млади хора.