САЩ се дърпа за мир със Северна Корея

Пхенян не се отказва от денуклеаризация
22 фев 2016 08:22, Мария Захариева
26
САЩ се дърпа за мир със Северна Корея
Снимка: Reuters, архив

САЩ отхвърлиха предложение на Северна Корея за обсъждане на мирен договор, с който официално да бъде сложен край на Корейската война, защото то не включваше денуклеаризация на Корейския полуостров, заяви Държавният департамент, цитиран от Ройтерс.

"Нека ясно да заявя: именно севернокорейците предложиха обсъждане на мирен договор", каза говорителят на американското външнополитическо ведомство Джон Кърби по повод информация на в. "Уолстрийт джърнъл", че правителството на САЩ тайно се е съгласило на мирни преговори малко преди последния ядрен опит на КНДР.
"Ние внимателно обмислихме тяхното предложение и дадохме ясно да се разбере, че денуклеаризацията трябва да бъде част от каквото и да е подобно обсъждане. Северът отхвърли нашия отговор", заяви той.

"Нашият отговор на предложението на Северна Корея беше в съответствие с отдавнашното ни съсредоточаване върху денуклеаризацията", заяви Кърби.

Според "Уолстрийт джърнъл", който цитира американски служители, запознати с въпроса, американското правителство се е отказало от своето условие КНДР да предприеме стъпки за ограничаване на ядрения си арсенал, преди да се състоят каквито и да е мирни преговори, а вместо това е призовало севернокорейската програма за ядрени оръжия да бъде само една част от обсъждането. По информация на американския вестник КНДР отхвърлила предложението, а извършеният от нея ядрен опит на 6 януари сложил край на дипломатическите планове.

(БТА)


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
1
 
! Отговори
иван преди 2 години
корейците могат да спасят света като пуснат няколко ядрени ракети на съединените фашиски щати.
17
1
 
0
 
! Отговори
Христо Тамарин преди 2 години
Историческа справка за разделянето на Корея - трета част.

Изводът, който можем да си направим, е че още във Потсдам Сталин е планирал Корейската война. Едва ли СССР не би намерил сили да окупира цяла Корея. Ако беше приел, цяла Корея щеше да е социалистическа, и на САЩ нямаше да им пука, както не им пукаше, че цяла България беше социалистическа. И нямаше да има корейска война през 50-те.
16
1
 
0
 
! Отговори
Христо Тамарин преди 2 години
Историческа справка за разделянето на Корея - втора част.

Сталин бил на особено мнение.

От една страна, той се оплакал, че нямал сили да окупира цяла Корея и държал да си я поделят. Разделили я по 38-мият паралел, както си е и сега. На север - за Сталин, на юг - за американците.

От друга страна, Сталин искал да окупира част от Япония. САЩ категорично отказали - нали СССР нямал сили за Корея, а сега иска намеса в Япония. Сталин успял да си вземе само южните курилски острови на своя глава.
15
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Историческа справка за разделянето на Корея - първа част.

Въпросът се е решавал на срещата в Потсдам през 1945 между Сталин, Труман и Чърчил, когато след капитулацията на Германия се обсъжда как да се доведе до успешен край войната с Япония.

САЩ (президентът Труман) по принцип не искат да се намесват на материкът. За себе си оставят битките в морето, по въздухът, и на островите. Т.е. самата Япония е остров и САЩ я оставили за себе си, ама Корея е на материкът и САЩ не искали да ходят там.
14
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
САЩ и техните разбирания за демокрацията никога няма истински да пожелаят мир на полуострова. За тях е по изгодно страните да не се разбират, така по лесно се контролират и ограбват.
13
3
 
3
 
! Отговори
Христо Тамарин преди 2 години
САЩ няма за какво друго да преговарят със Северна Корея освен за ядрените оръжия на Северна Корея. Другото са две неща, на които САЩ отговарят твърдо с НЕ:

=> САЩ да се изтеглят от Южна Корея. Няма как да се изтеглят, понеже ако се изтеглят, Северна Корея веднага ще нападне Южна Корея и САЩ трябва да се върнат при по-неизгодни позиции.

=> Да се даде хуманитарма помощ на Северна Корея. За водородна бомба пари имат, за ориз пари нямат. Да мрат от глад.
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 16

тебе са удряли по главата вече, не се стягай!
11
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 2
САЩ не искат мира, рано или късно ще получат секира!

от някоя осрaна ушaнка ли?
10
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До САЩ и КНДР
2 ДИКТАТУРИ еднакво отвратителни

за разлика от руската диктатура, която е най-демократичната
9
3
 
12
 
! Отговори
САЩ и КНДР преди 2 години
2 ДИКТАТУРИ еднакво отвратителни
8
8
 
2
 
! Отговори
До 7 преди 2 години
Разбира се, че не, но използват ситуацията. Всеки път като вземат да се сближават двете Кореи (относително сближаване разбира се) и някое руско торпедо с името и адреса на севернокорейския злодей вземе, че удари я рибарска лодка, я корабче.
Забележи, аз не защитавам никого. Онзи дръпнатия дебелак, в ученическата униформа е силно луд. И ако трябва да избирам коя страна да управлява света, определено избирам Щатите пред Китай и Русия. Но нека наричаме нещата с истинските им имена.
7
3
 
10
 
! Отговори
САЩ и МИР преди 2 години
Не, това няма как да се случи. Само войни носят ДИМократите
6
4
 
8
 
! Отговори
ПреЦедента преди 2 години
Не случайно е ФАЩ , къв мир, кви 2 лева!!!
5
9
 
18
 
! Отговори
Да го кажем направо преди 2 години
РЕАЛНО ,САЩ никога не са искали мир в който и да е конфликт.Те винаги са подклаждали войните,със интриги и спонсорство.На днешно време САЩ имат нужда от голяма война-която да не е на тяхна територия и те да участват пряко или коствено там.Дали ще е Корея,Гибралтар или Украйна със Сирия--важното е да воюват под претекст че нлосят демокрацията.Това е реалито на кратко.....
4
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те палатките са вече вдигнати и опънати на майдана 2016 в Киев.
3
5
 
26
 
! Отговори
без преди 2 години
Американците имат сметка от конфликта между северна и южна Керея, защото така имат основание да поддържат голяма войска и въоръжение в близост до Китай. Номера от седянката.
2
13
 
9
 
! Отговори
точната хронология преди 2 години
Нека да е ясно: именно севернокорейците предложиха обсъждане на мирен договор", щатите го отхвърлили и Корея направила следващия ядрен опит...


Нямам повече въпроси!
1
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А кога ще пишете че в Украйна се мъти нов маймундан?