Спират огъня в Сирия на 27 февруари

Ще продължат военните действия срещу ИД
22 фев 2016 21:30, Александър Попов
36
Спират огъня в Сирия на 27 февруари
Снимка: Reuters

Споразумение за спиране на огъня в Сирия ще влезе в сила на 27 февруари в полунощ местно време, се посочва в съвместно комюнике на САЩ и Русия, разпространено от Държавния департамент, предаде Франс прес.

Спирането на бойните действия обаче няма да се отнася за групировката "Ислямска държава" и Фронта "Ан Нусра", сирийския клон на Ал Каида. Ще продължат военните действия, включително въздушните удари на сирийските въоръжени сили, руската армия и предвожданата от САЩ коалиция срещу "Ислямска държава", "Ан Нусра" и други групировки, обявени от Съвета за сигурност на ООН за терористични организации, се уточнява в комюникето.

"Спирането на бойните действия се отнася за страните участници в сирийския конфликт, които заявят, че ще спазват и прилагат условията" на споразумението, се допълва в комюникето. Те трябва трябва до 12 часа на обяд на 26 февруари да уведомят САЩ или Русия, че се присъединяват към споразумението.

Москва и Вашингтон са съпредседатели на Международната група за подкрепа на Сирия (МГПС), в която участват 17 държави.
Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун приветства новината за споразумението, предаде Ройтерс. Спирането на бойните действия трябва да бъде първа стъпка към по-трайно прекратяване на огъня, заяви пред журналисти неговият говорител Стефан Дюжарик.

"Генералният секретар призовава страните да се придържат към клаузите на споразумението. Предстои много работа по осигуряване на неговото прилагане. Международната общност, МГПС и сирийските страни трябва да покажат непоколебима решимост", каза Дюжарик.

"Това, преди всичко, е дългоочакван знак за надежда за сирийското население, което след пет години конфликт може да се надява, че страданията му ще приключат", каза Дюжарик.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери също призова всички страни в конфликта да приемат и стриктно да се придържат към споразумението, предаде ДПА.

"Ако бъде приложено и спазвано, това прекратяване на огъня не само ще доведе до намаляване на насилието, но ще позволи и увеличаване на хуманитарните доставки в обсадените зони и ще помогне за политически преход към правителство, което отговаря на желанията на сирийския народ", каза Кери.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още по темата: СирияИслямска държава
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
6
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 32За по-малко от 24 часа Сирийците са си върнали контрола. Е Джихадистите са оставили подаръци под формата на мини но една по една се обезвреждат или унищожават. Има само една височина от която могат да обстрелват пътя до колкото разбрах но днес и от нея ще ги изгонят или ония ще се запознаят със СОЛНЦЕПЕК ...
24
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Русия спря да бомбардира Хитлер след като го намери с достатъчно цианкалий и бензин. Същото ще стане и сега. Бомбардировките ще спрат когато всички врагове на Путин отидат на мирната конференция при Алах.
23
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
асадовите некадърници с подкрепата на още по *** космонавти се набутаха в КОТЕЛ ха ха ха
22
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
информацията за сваления в Ханасир самолети излезе вярна става дума за РУСКИ разузнавателен дрон и Сирийски л 139
21
2
 
9
 
! Отговори
Оня съм от 4-км..... преди 8 години
Турция ще влезе в Сирия и Иран ще им разкаже играта тотално!!! А и от Там ТСВ!!! Помнете ми думите!!!
20
12
 
5
 
! Отговори
турчин преди 8 години
Тъпанарите от Русия и САЩ спират с доставките на оръжия и си изтеглят в кочините си проблеми няма да има в СВЕТА.
19
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
САЩ и Русия спират доставките на оръжие и войната свършва.
18
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Боби това дедо ти бореца срещу тежко въоръжени мандри ли ти го каза
17
1
 
10
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До халив БагдадиЕххх Умни Стратего в Сирия няма фронтова линия(освен границата с Турция). Има точки на интерес(населени места) съединени с пътища. Когато пътя се охранява по него лесно минават конвои. Ако пътя не се охранява пред конвоя минава група за зачистка. Подкрепена от САУ, Мобилни минохвъргачки, Самолети и хеликоптери и да не забравяме дронове. Ако групата за зачистка открие ИДИЛЦИ конвоя чака на безопасно разстояние да се елиминира опасността под опеката на група за защита.
16
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Има осил,има проб.Нема осил нема,проб.
15
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Баласт ракета,кво се кумите.Да приключваме.Няма 100год.да бомбим
14
19
 
3
 
! Отговори
халив Багдади преди 8 години
Исил са взели и ал Ханам вече държат 17 км от пътя Дамаск Алепо в Ханасир знамето на Халифата се издига над кметството в града се водят сражения показват и 3 пленени т 72 прави впечетление че са и с динамична защита и бая нови руснаците започват въздушен мост за алебския котел в който са намират между 45 000 и 60 000 иранци е асадисти в това число и спец наза тигър
13
0
 
2
 
! Отговори
бг преди 8 години
Къде отиде "за съжаление"?
12
30
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
руснаците се молят на колене за мир
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Примирие за баня стига толкоз 4г без баня https://youtube/watch?v=DTj76woYihs Ех Али али
10
20
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 12 Превзеха пътя дамаск алепо 60 000 иранци и асадисти са в котел в момента се бият за ХАНАСИР свален е и самолет су 24 не е ясно сирийски или руски Палмира я забрави там нещата са също бая зле пада се вече 40 км в тила на исил боя там вече е в алеудски села
9
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Успехът на Русия в Сирия е като кост в гърлото на Запада.
8
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ushankite da si vzemat skapiq asad inda si hodqt
7
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
КАКЪВ КОТЕЛ,ТИЯ ПРЕЗ НОЩА МИНИРАТ ДА МОЖЕ ДА СЕ ПРЕХВЪРЛЯТ ОТ ТУРЦИЯ ПОДКРЕПЛЕНИЯ И ВЪОРЪЖЕНИЕ НО ВСЕ ПАК СИРИЙЦИТЕ СЕ ДЪРЖАТ И ОТ ХОМС НАПРЕДВАТ КЪМ АЛЕПО ДА НЕ ГОВОРИМ ЧЕ И ПАЛМИРА ЩЕ Я ХАПНАТ СКОРО.
6
18
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
в момента сирийската армия е разцепена на две а 60 000 са отрязани в КОТЕЛ при алепо В Деир аз зор ХАлифата е навлязал в базата на 104 бригада а летището гори Свален е и самолет су 24 не е ясно сирийски или руски В момента там има пясъчна буря и космоса е затворен