Дали Путин и Асад играят доброто и лошото ченге?

Скоро ще се види излязъл ли е Асад от контрола на Москва
23 фев 2016 21:04, Елка Василева
217
Дали Путин и Асад играят доброто и лошото ченге?
Башар Асад и Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

Напоследък в руската преса започна да се прокарва следното мнение: сирийският президент Башар Асад все повече излиза от контрола на Москва. Според това становище Москва иска от Асад да сключи мир в рамките на женевския процес, докато той настоява за военна и политическа подкрепа.

Например, когато руското министерство на външните работи призова "всички партньори" да поддържат споразумението за прекратяване на враждебните действия, постигнато по-рано този месец в Мюнхен, Асад вместо това обяви, че ще продължи да се сражава, докато не си върне цялата територия на Сирия. И през последните дни се появиха няколко заглавия като "Асад не иска да се присъедини към обявеното от Русия примирие", пише Ана Боршчевская* във "Форбс".

Все пак някои руски анализатори изразиха несъгласие с този възглед. Александър Шумилин, директор на Центъра за анализ на близкоизточни конфликти в Института за САЩ и Канада към Руската академия на науките, смята, че Русия и Сирия играят игра със Запада. "Да се каже, че Асад завлича надолу нещастната Москва, е наивно. Разбира се, той не може да направи нищо без заповед от Москва. Предимно Русия бомбардира в Сирия, не Асад", казва той в интервю за "Новая газета", един от малкото останали независими вестници в Русия.

Противно на позицията на Москва, че всички бунтовници в Сирия са терористи, Шумилин писа през октомври 2015 г., че съществува умерена сирийска опозиция. Той разкри, че повечето от руските въздушни удари не са били срещу "Ислямска държава". "Формира се нерадостна картина: умереният фронт срещу Асад започва да бъде притискан от две страни - правителствената армия при поддръжката на руските ВВС от запад и . . . терористите от ИД от изток".

Политическият анализатор Андрей Пионтковски описва поведението на Русия в Сирия като "абсурдна жестокост", която "ще отрови за векове" отношенията на Русия с ислямския свят. "Днес вече е невъзможно да бъдат скрити военните престъпления на руските ВВС в Северна Сирия", пише той в блога си в "Ехото на Москва". Даже хората от Кремъл вече не ги крият. Те окончателно възприеха Асадовото определение за терорист - терористи са всички, които се сражават срещу законния президент Асад, който легитимно е убил стотици хиляди свои съграждани, а също членове на техните семейства, съседи, пациенти в болници, ученици в училища, случайни минувачи".

Миналия месец бившият украински външен министър Володимир Огризко писа, че с периодичните си намеци, че желае да се откаже от Асад, Москва всъщност цели да покаже на Запада: "Вижте, ние сме добри, молехме Асад да си ходи, но той не се съгласи". Огризко припомни, че Кремъл действаше по подобен начин и в Украйна, прокарвайки тезата: "Ние се стремим към споразумение, обаче опълченците (проруските сепаратисти) пречат."

Би било полезно да наблюдаваме през следващите седмици дали Асад наистина е излязъл от контрола на Москва или просто Путин и Асад играят доброто ченге-лошото ченге.

* Авторката е сътрудник във Вашингтонския институт (мозъчен тръст за близкоизточната политика на САЩ), където работи главно по теми, свързани с политиката на Русия в Близкия изток.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


217
Още по темата: русияСирияБашар Асад
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ShoppИзкарваш ли $5000 месечно в Щатите?Повече от 5000 рубли с тия некадърни постове не може да изкара. Стигат му за половин баничка и чаша прокиснал квас на ден.
63
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименСкриха го защото Путин наби канчето на цръното.
62
0
 
7
 
! Отговори
Ужс! преди 8 години
"* Авторката е сътрудник във Вашингтонския институт (мозъчен тръст за близкоизточната политика на САЩ), където работи главно по теми, свързани с политиката на Русия в Близкия изток."Какво повече да коментираме по тази статия?
61
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
" "Скоро ще се види излязъл ли е Асад от контрола на Москва"зависи от"Колко скоро ще се види излязли са терористите от ИДИЛ-ИД-Даеш-умерена опозиция" от контрола и заповедите на режима във вашингтон и неосманския радикално-ислямски режим на ердоган"(тиймбилдинга на сенатор Маккейн от конгреса на сащ с терориста Багдади и бъдещите терористи-ревплюционери-борци за демокрация от ИДИЛ-ИД-Даеш-умерена опозиция през 2013 в Европа и контрабандата на ИД-петрол от режима на ердоган)(инфо в нета)"
60
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В Лондон се опасяват че ако на Св.София се издигне кръстът ще се подпали Ислямският свят========Одисей, Британската империя е имала колонии и е държала в покорство толкова държави от арабския свят благодарение на далаверите си със Султана. Лондон никога не би застанал срещу Турция освен ако това не е против интересите на Англия.
59
0
 
0
 
! Отговори
ерол преди 8 години
До До 82а ние двамата с боби, пием. кафе.
58
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Говориш като наакан полуруски тролей...Недей ме разплаква, молим ти се! =====Ще се опитам да те светна по въпроса - Живея зад океана и съм работил/живял в 4 (четири) щата на САЩ. С TN виза, ако владееш аглийски може да провериш на кого се дават тези визи.Колкото до нивото ти - то е жалко ниско повярвай ми. Само отиди във форума на в. Сега преди 2011 и ще видиш, че там никой не би ти обърнал внимание.Така, че наакан си ти - плосък, злобен и елементарен.
57
0
 
0
 
! Отговори
онз преди 8 години
До Анонимен82 Бръже нобелова награда за мончето!!!111едноедно
56
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Крачун и Малчо - брак по сметка !
55
3
 
3
 
! Отговори
Здраве му кажи преди 8 години
Кой на какво играе вече няма значение - при всички случаи мypзилките са мъpтъвци. Ще yмрат за Ротенберг, Чайка, Дерипаска, Абрамович и другите евреи от обкръжението на Путин - по-хубаво от ва - здраве.
54
0
 
3
 
! Отговори
За авторката преди 8 години
"Авторката е сътрудник във Вашингтонския институт (мозъчен тръст за близкоизточната политика на САЩ)...."Това казва всичко!От много мозък по разни вашингтонски институти светът се превърна в ке *** и даже Европа вече смъ рди на мър ша, слагат се телове и войска по границите, а Близкият изток е постоянна касапница! Щото в Ирак, Либия и Афганистан, където руснаците не участват, всичко е цветя и рози!
53
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ееее как не ви омръзна тази пропаганда вече? Какво друго да кажат американските лакей ? ''Да видим дали Асад е излязал от контрола на Москва'' . А всички ли държави трябва да са в контрола на америка за да са доволни тези ''журналисти''
52
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 67МНого добре казано !Бих добавил само ,че либералните ентусиасти са си обикновени ... изтривалки!
51
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До К"всички те говорят колко много подкрепят украинския народ в борбата му за независимост, независимост от кого?"Независимост от кървавия руски агресор естествено.
50
4
 
6
 
! Отговори
К преди 8 години
Пак двойни стандарти, защо никоя от западните страни не се противопостави на киевската хунта, която уби над 10000 свои граждани, а всички те говорят колко много подкрепят украинския народ в борбата му за независимост, независимост от кого?
49
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Както навремето в края на втората световна война която я запалиха еврейските банкери от Уолстрийт ,като видяха ,че руския мечок тръгва победоносно към Берлин"Нещо ти е много къса паметта русофилко. 3 години преди да тръгнат за Берлин твоите руснаци бяха най-верните бойни другари на Хитлер.
48
1
 
7
 
! Отговори
ЦК на либерастите преди 8 години
Масква влияе на Сирия от 200 години ! Малко хора знаят ,че там се строят църкви още от 19-ти век с руски жълтици!Пък аккто е тръгнало от Украйна стипендиантите на Сорос взеха да се евакуират!Уахахахааа
47
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Дали Путин и Асад играят доброто и лошото ченге?"Путин и Асад играят посредственото шоу "Ченгетата лузъри"
46
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Както навремето в края на втората световна война която я запалиха еврейските банкери от Уолстрийт ,като видяха ,че руския мечок тръгва победоносно към Берлин набързо краварите се присламчиха към победителя,-Русия ,така и сега пак същите еврейски гадове от Уолстрийт и ЦРУ запалиха Близкия изток и Сирия,но като видяха ,че пак руския мечок победи и войната в Сирия е към края си набързо краварите пак се закачиха за победителя.
45
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всяко залитане извън цивилизационното ни ядро, води до национални катастрофи. Нямаме нищо общо със Запада, с Германия само загуби, това е единственото общо между нас и швабите. С другите западняци ептем, и това нямаме с тях.