Дали Путин и Асад играят доброто и лошото ченге?

Скоро ще се види излязъл ли е Асад от контрола на Москва
23 фев 2016 21:04, Елка Василева
217
Дали Путин и Асад играят доброто и лошото ченге?
Башар Асад и Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

Напоследък в руската преса започна да се прокарва следното мнение: сирийският президент Башар Асад все повече излиза от контрола на Москва. Според това становище Москва иска от Асад да сключи мир в рамките на женевския процес, докато той настоява за военна и политическа подкрепа.

Например, когато руското министерство на външните работи призова "всички партньори" да поддържат споразумението за прекратяване на враждебните действия, постигнато по-рано този месец в Мюнхен, Асад вместо това обяви, че ще продължи да се сражава, докато не си върне цялата територия на Сирия. И през последните дни се появиха няколко заглавия като "Асад не иска да се присъедини към обявеното от Русия примирие", пише Ана Боршчевская* във "Форбс".

Все пак някои руски анализатори изразиха несъгласие с този възглед. Александър Шумилин, директор на Центъра за анализ на близкоизточни конфликти в Института за САЩ и Канада към Руската академия на науките, смята, че Русия и Сирия играят игра със Запада. "Да се каже, че Асад завлича надолу нещастната Москва, е наивно. Разбира се, той не може да направи нищо без заповед от Москва. Предимно Русия бомбардира в Сирия, не Асад", казва той в интервю за "Новая газета", един от малкото останали независими вестници в Русия.

Противно на позицията на Москва, че всички бунтовници в Сирия са терористи, Шумилин писа през октомври 2015 г., че съществува умерена сирийска опозиция. Той разкри, че повечето от руските въздушни удари не са били срещу "Ислямска държава". "Формира се нерадостна картина: умереният фронт срещу Асад започва да бъде притискан от две страни - правителствената армия при поддръжката на руските ВВС от запад и . . . терористите от ИД от изток".

Политическият анализатор Андрей Пионтковски описва поведението на Русия в Сирия като "абсурдна жестокост", която "ще отрови за векове" отношенията на Русия с ислямския свят. "Днес вече е невъзможно да бъдат скрити военните престъпления на руските ВВС в Северна Сирия", пише той в блога си в "Ехото на Москва". Даже хората от Кремъл вече не ги крият. Те окончателно възприеха Асадовото определение за терорист - терористи са всички, които се сражават срещу законния президент Асад, който легитимно е убил стотици хиляди свои съграждани, а също членове на техните семейства, съседи, пациенти в болници, ученици в училища, случайни минувачи".

Миналия месец бившият украински външен министър Володимир Огризко писа, че с периодичните си намеци, че желае да се откаже от Асад, Москва всъщност цели да покаже на Запада: "Вижте, ние сме добри, молехме Асад да си ходи, но той не се съгласи". Огризко припомни, че Кремъл действаше по подобен начин и в Украйна, прокарвайки тезата: "Ние се стремим към споразумение, обаче опълченците (проруските сепаратисти) пречат."

Би било полезно да наблюдаваме през следващите седмици дали Асад наистина е излязъл от контрола на Москва или просто Путин и Асад играят доброто ченге-лошото ченге.

* Авторката е сътрудник във Вашингтонския институт (мозъчен тръст за близкоизточната политика на САЩ), където работи главно по теми, свързани с политиката на Русия в Близкия изток.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


217
Още по темата: РусияСирияБашар Асад
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
0
 
0
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 137Ано Умни мога сам да си сложа едно Плюсче освен ако не съм наистина Хакер и тогава ако ще си слагам ще си слагам по 100 или всичко или нищо.
83
0
 
0
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 134Тези които смятам за важни - Не Убивай, Не Кради и така нататък но други като постите ... не постя когато е хрумнало на някой в много далечното миналото да обяви пост все пак сме 21 век. Не ходя на "ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ" според църквата мероприятия. Голяма част от Мероприятията са създадени с точно определена цел за да има Църквата власт над населението и да поддържа централната държавна власт. Сори за това си има сега полиция.
82
0
 
1
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Шоп 131Не искам РАДИКАЛИЗИРАНО РЕЛИГИОЗНО ОБУЧЕНИЕЛично ВЯРВАМ че има НЕЩО - Наречи го БОГ или ИЗВЪНЗЕМНИ или СЪДБА - просто има НЕЩО. Не мисля че религиите правилно определят това НЕЩО. За сега съм СКЛОНЕН да следвам правилата на Българската Православна Църква, но съм СТРАШНО РАЗОЧАРОВАН от ВИСШИЯ КЛИР не от обикновените свещеници. ТЕ СИ ЖИВЕЯТ В ПАРАЛЕЛНА КАНОНИЧНА РЕАЛНОСТ ...
81
0
 
1
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 129Но само Светско настроени и образовани в светски училища хора не някакви радикали спорещи къде има запетайки в Корана или какво е казал Ахмед пророка на Алах когато е видял еди коя си планина или град.
80
0
 
2
 
! Отговори
иван преди 8 години
трябва да се избият терористите и всичко околтях прочистване с много бомби да остане само законата власт защото другите краднат пари или америка им плаща и идват като бежаци
79
0
 
2
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До демократ 118Демократе ти дори ОПОРНИ ТОЧКИ пърдон КЛЕЧКИ не може да формулираш.има 3 центъра на мюсюлманска власт Сунити- САрабия, Катар, ОАЕ, Шийти - ИРАН, частично Ирак, други по-малки Като Алеутите на АСАД. Всеки се бори да контролира част от милиарда мюсюлманиОтносно Калашников произведени са към 15 милиарда бройки по света срещу 18 милиона М-16 и около 50 милиона други марки и ситеми - 9 от 10 автомата са Калашник в света.
78
2
 
2
 
! Отговори
накрая преди 8 години
Проблемът е следния .Обама не се намеси в Сирия и след това докара беля на ЕС.После Путин се намеси и пак докара беля на ЕС и на Турция.Извода-Тръмп трябва да прати 300 000 срещу Идил и СА за да не се разпадне ЕС.
77
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Егати, нищожната Саудитска Арабияв ли се оказа главната пречка пред руското световно господство?Бах ви у империята тогава... ====Вероятно не си интелигентен и си разбрал грешно. Тук не става въпрос за Русия. Тук става въпрос, че отрочето на Саудитите ИДИЛ е:-В Близкия Изток - Ирак, Сирия-В Аврика - Либия, Нигерия (огромна държава), Мали-Скоро ... в Източна Европа и нека първи да паднат главите на грантаджиитеРусия не може да напада държава без решение на съвета за сигурност на ООН.
76
2
 
7
 
! Отговори
дядомраз преди 8 години
Не се надявайте на Тръмп! Няма как 1 човек да завърти САЩ на 180 градуса. Това са 70 години противопоставяне, стотици бази по света,агентури,институти и военни доктрини. В този жесток свят важи само силата и нищо друго!
75
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До демократТи съвсем си оплел жиците бе....
74
16
 
5
 
! Отговори
демократ преди 8 години
Русия стои зад ИД.По този начин се оправдава за руските войски избиващи опозицията на Башар и пречи за доставките на газ и нефт от Катар-нелоялна конкуренция.Пласира руско оръжие в ИД(не случайно терористите са с АК),финансира тероризма в Турция (има арестувани руснаци замесени в атентатите), и създава проблеми на Европа като залива с бежанци...Но Европа назад да бяга ,Русия пак няма да е стигне икономически...грешни руски сметки А има хиииляди руснаци в ИД
73
7
 
6
 
! Отговори
Снимката преди 8 години
Хубава двойка. Кой е активен,кой пасивен?
72
3
 
14
 
! Отговори
Да го кажем направо преди 8 години
Путин и Ассад изтребват главорезите от ИД---и това е достатъчно....И стига с тези опити за промивки-нима е по-добре ИД да укрепват все повече???....Я малко по-реално гледайте на нещата....
71
4
 
16
 
! Отговори
До 135: преди 8 години
Като ти чета умнотиите ми става ясно, че си тежко болен човек.-Путин никъде не е отишъл за да се връща-Руското участие в Сирия постигна целта си - за всички нормални хора по света стана ясно, че ИДИЛ е създадена и поддържана от марионетките на САЩ, С. Арабия и Турция. Като до пълнение, в завзетите от ИДИЛ територии се изпълнява законодателството на С. Арабия.Още, С. Арабия не прие нито един бежанец. Русия се бореше с терора, а тези, които ти плащат го създават.
70
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
като се види кой е автора на статията веднага се вижда по чие сучинение е написана
69
6
 
13
 
! Отговори
Джон преди 8 години
До 121, какви *** сте краварофилите, Обама бил набивал нещо си на Путин, абе момче, не разбра ли че Обама нищо не може да каже а камо ли да набива на Путин. Колкото до Украйна, до 1 година пак ще стане руска, Путин е играч и само чака.
68
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Печката нищо вече не може да каже на Путин.
67
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ShoppТежко е, разбирам те и ти съчувствам. В България няма работа, в чужбина "зад океана" черноработник, една малка утеха е да киснеш по българските фуруми и да се правиш не велик, но и това не помога особено, никой вече не взима насериозно "успялите" чустачи и миячи "зад океана".
66
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мечтата на руските *** да станат милионери в рубли най-сетне ще се осъществи. Гарантирано от Путин за Новата 2017г.
65
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Интересно с какви санкции Обама заплаше Путин, та руското дърво омекна като печен праз?