САЩ подслушва и Меркел, и Бан Ки Мун, и...

Уикилийкс с нова порция секретни разкрития
23 фев 2016 08:20,
40
САЩ подслушва и Меркел, и Бан Ки Мун, и...
Снимка: Reuters, архив

Уикилийкс публикува днес материали, съдържащи доказателства, че Агенцията за национална сигурност (АНС) на САЩ е подслушвала разговори на генералния секретар на ООН Бан Ки Мун, германския канцлер Ангела Меркел и други световни лидери, предаде ТАСС.

На разобличителния сайт е публикувана анотация със списък документи, някои от които под гриф "строго секретно".
АНС е подслушвала по-конкретно според Уикилийкс разговори между Бан и Меркел, посветени на промените в климата, дискусии на израелския премиер Бенямин Нетаняху и бившия му италиански колега Силвио Берлускони, както и обсъждания между министрите на търговията от ЕС и на Япония за тайни "червени линии" на техните страни в преговорите под егидата на Световната търговска организация. Интернет порталът публикува и детайли за частна среща между Берлускони, Меркел и бившия френски президент Никола Саркози.

"Днес ние показахме как лични срещи на генералния секретар на ООН Бан Ки Мун, посветени на въпроси за спасяването на планетата от промените в климата, са били подслушвани от една страна, чиято единствена цел е да защити своите най-големи петролни компании", коментира основателят на Уикилийкс Джулиан Асандж. "Ще бъде интересно да видим реакцията на ООН, тъй като щом дори генералният секретар (на световната организация) може да стане мишена, то в опасност се намират всички - от световния лидер до онзи, който мете улицата", допълни Асандж.

Днес Уикилийкс публикува пет документа, датиращи от периода 2007-2011 г., уточнява интернет порталът Интърсепт, който по-рано разпространи материали, предадени от бившия служител на АНС на САЩ Едуард Сноудън. Те свидетелстват за това, че американската разузнавателна агенция е подслушвала 13 правителствени телефонни номера в Австрия, Белгия, Италия, Франция и Швейцария.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Брей,има изказвания от руски платени писачи?!!Много е важно за руснаците да отклонят всички от тях и техните убийства по света та и у тях!
19
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На някои са им окупирани мозъците ако въобще ги има!САЩ дадоха и помогнаха на Европа да стане това което е сега!И тези на които им "помогнаха"руснаците видяхме до къде стигнаха !За това границата е много тънка и ако нямаш всичката информация каквото и да кажеш може да се окаже не вярно.
18
1
 
4
 
! Отговори
И още нещо... преди 8 години
Имаше информация, че янките четат 200 милиона SMS-a на ден. Ако ги сметнем по 30 дни, ще се окаже че са чели и мой и важ SMS някога.....
17
2
 
17
 
! Отговори
Светъл преди 8 години
Не знам дали не залитам към конспиративните теории, но в момента в който Меркел даде "заден" за бежанците се случи скалндалът с Фолксваген, сякаш, за да я изнудват да продължи да приема бежанци. Сякаш имат компромат срешу всеки и го използват в даден момент за изнудване. Разбира се , това може и да не е вярно, но някак си се питам как така никога преди това не беше ставало и дума за това? А все пак това е сериозна компания, която разкати немската икономика. Мисълта ми е, че това е работа на САЩ
16
2
 
37
 
! Отговори
ЕЕЕЕЕ преди 8 години
Някой съмнява ли се още че Европа е окупирана от САЩ!?
15
18
 
3
 
! Отговори
11 преди 8 години
Значи, той Сноудън, си ходи ей тъй с куфарчетата с документи. И като му трябва да пусне малко - снася на порции.
14
6
 
6
 
! Отговори
малкият Асанджу преди 8 години
Бати Асанджо, да знайш чи така няма да накараш хамериканците да та заубичът повичи. Посли да нис чуйш що искат да та побарат и дат осъдът
13
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До един българин......каква демокрация бе...каква гласност от САЩ--ако не беше тоя пич от снимката и Сноудън--още да си мислиш че Рамбо съществува......
12
2
 
51
 
! Отговори
РЕАЛНО преди 8 години
И после ми разправяйте че Ассад бил диктатор....
11
2
 
48
 
! Отговори
окупирани от сащ преди 8 години
САЩ изнудва с информация и рекет Европейските лидери,затова те правят каквото Америка каже и съсипват ЕС.
10
2
 
33
 
! Отговори
до един българин преди 8 години
Викаш при демокрацията е така. Давали гласност. Но ако не бяха тези смели мъже, като Сноудън и Асанж, какво щеше да научиш за мръсните методи на САЩ? Едно голямо НИЩО! А никъде не сме срещали статии за подслушвания на Русия. Не че не го правят, но явно не могат да ги уличат.
9
2
 
36
 
! Отговори
Хитър Петър преди 8 години
Световната общност няма да поиска санкции срещу САЩ по простата Причина че Бан Ки МУн ген. секретар на ООН е на хранилка към САЩ. Ето от ясно по ясно САЩ командват парада навсякъде а ООН, НАТО и МВФ и други подобни организации са просто маши в ръцете им. Света ще се оправи когато се изправи срещу САЩ. Една държава(САЩ) на фона на всички останали може да бъде разгромена за 3 месеца. Дори само главорезите от ИД да се пуснат там ще им разкажат играта.
8
2
 
39
 
! Отговори
честито! преди 8 години
Честит 23-ти февруари! Ден на Съветската Армия. Създадена на 23.02.1922 година.
7
10
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
това е стара новина
6
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нищо ново под слънцето. Краварите се мислят за световни господари и отдавна са обсебили ООН и Съвета за съгурност, да не говорим за ЕС. Време е оня лаф на Шишо Бакшишо да се промени" В Америка съм " А това да подслушваш възрастна дама като баба Меркел не е много изгодно, защото жената може да се изпуска.
5
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако.новината беше свързана с Русия, досега щеше да има 199 коментара. Но нали е за демократичните щати, просто не е политкоректно, да коментират тези които са на ясла при тях.
4
1
 
35
 
! Отговори
Да го кажем направо преди 8 години
Някой съмнявал ли се е в ЛИЦЕМЕРИЕТО на САЩ.....Те "демократите" от САЩ избиват цели народи--та няма да подслушват....
3
1
 
20
 
! Отговори
Контравасилев преди 8 години
Великите наглосаксонски корпорации и банки се лекуват с атом. Много ги е страх от него, агенте.
2
1
 
49
 
! Отговори
ааааааааа преди 8 години
Меркел започна да се държи неадекватно и да работи срещу ЕС след като излязоха данните ,че телефонът и е подслушван от САЩ
1
2
 
46
 
! Отговори
бактисъл преди 8 години
Абе, не е ли по-лесно да кажат кого НЕ подслушва САЩ. Ако има такъв, де.