Троен успех за Путин – Сирия, Украйна, ЕС

"Ню Йорк таймс": Изникват обаче въпроси за ендшпила на Русия
24 фев 2016 22:18, Елка Василева
311
Троен успех за Путин – Сирия, Украйна, ЕС
Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

Частичното примирие, което успяха да договорят Русия и САЩ в Сирия, беше върхът на нещо като тройно външнополитическо постижение за руския президент Владимир Путин в момент, когато Кремъл си извоюва водеща роля в Близкия изток, положението в Украйна се заплита, а в Европейския съюз се появяват пукнатини, пише американският в. "Ню Йорк таймс".

Въпреки че това може да бележи кулминационна точка за Путин, продължават да изникват въпроси за ендшпила на Русия в трите направления.

В Сирия Москва постигна главната си цел - да подкрепи правителството на президента Башар Асад, който отдавна е водещия арабски съюзник на Кремъл. Крайните й цели обаче остават неясни, не на последно място - елегантно излизане от сложния конфликт.

В Украйна Русия остава открито ангажирана с прилагането на постигнатото преди година мирно споразумение. Подновяването на боевете в подкрепяните от нея отцепнически райони обаче предполага, че тя се стреми още повече да дестабилизира правителството в Киев, което вече е обхванато от вътрешни борби.

В Европа Путин иска да задълбочи разцепленията в ЕС, като се надява да разруши консенсуса сред 28-те държави от общността за икономическите санкции, наложени на Русия заради анексирането на Крим през 2014 г. Напоследък Кремъл задвижва своята пропагандна машина с цел да злепостави германския канцлер Ангела Меркел, смятана от Москва за главна фигура в конфронтацията с Русия.

Тези постижения са насочени най-вече към руската публика и отчасти целят да отклонят вниманието на населението от задълбочаващите се икономически проблеми у дома, коментира вестникът.

Когато Русия започна военновъздушната си операция в Сирия през септември, се смяташе, че Москва има пет главни цели: да пресече подтикваните отвън усилия за смяна на режима; да осуети плановете на Вашингтон да изолира Москва; да докаже, че Русия е по-стабилен съюзник от САЩ; да демонстрира новите руски оръжия; и да представи нов външнополитически спектакъл на руската публика, отегчена от войната в съседна Украйна, изтъква изданието.

Всички тези цели са постигнати до известна степен, което кара някои да призовават Русия да се върне у дома. Работата в Сирия обаче още не е свършена, а до голяма степен се смята, че разходите за операцията там, възлизащи на около 3 милиона долара на ден, са по силите на Русия.

Според анализатори Москва иска да остане достатъчно дълго, за да наглежда прехода към ново правителство в Сирия, да гарантира, че Дамаск ще остане приятелски настроена столица, и да покаже, че политически преход може да бъде постигнат с преговори, а не със смяна на режима, посочва "Ню Йорк таймс".
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


311
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Голям успех е да избиваш братята си украинци и да поробиш кримските татари
102
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Режима в Москва може да се похвали със свалянето на пътнически самолет, избиването на жени и деца в Украйна и Сирия, бомбандиране на 30 болници и над 100 училища в Северна Сирия
101
0
 
5
 
! Отговори
хе хе преди 8 години
90% от нещата казани в статията ,спокойно се отнасят за САЩ..Сирия не клекна пред корпоративният рекет на щатите и те и спретнаха война. Сега се чудят как да излязат от ситуация...нещо много играчи се намесиха.Забавлява ме ,как медиите дерижирано изнасилват истината..
100
0
 
3
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Наблюдател 194Наблюдателю Ако РФ няма икономика как тогава произвежда Петрола и другите неща които продава? 2015г са продадени 1,6 милиона нови коли сравнено с 17 милиона в САЩ е жалка цифра но 1 милион са руски марки произведени в РФ. За 2016 правителството спонсорира тяхното ЖП с 600 локомотива. Цялата селскостопанска техника на рф се произвежда там заради уникалните климатични условия като РФ е в топ 5 износителите на зърнени храниЗначи има индустрия а ти си говори че няма
99
0
 
0
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 195Аз АноУмни поне чета сайтове и прочие Вие Анонимните казвате Там Е ЕДи що си, но нито един източник на информация дори станалите нарицателни УКРАИНСКИ източници на информация не давате
98
0
 
0
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Наблюдател 194Долара се държи на световните пазари като стока не като валута и това е нещото което те обърква с другите валути. Китай ОБЕЗЦЕНИ ЮАНА НАРОЧНО за да бъде конкурентен играч на световните продуктови пазари. Русия Също прави с Рублата. Произвежда в Рубли и продава в долари2014г 10% от БВП на РФ е петрол/ГАЗ като 70% от износа е петрол/газ. С падане на цените тези показатели падат2016 5% отБВП ще е петрол/газ и 20% от износа но РФ пак изнася същото количество петрол/газ като 2014
97
1
 
0
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
Валутата в Русия се обезценява единствено заради западните санкции и ниските цени на петрола,което идва да покаже несъстоятелността на управлението на Путин. Той не гради държава по класически показатели на 20 и 21 век,а една изостанала държава от времето преди революциите. Възраждаща се икономика- та Русия няма икономика практически, това се видя след спада на цените на петрола. Да видя САЩ да изпитват икономически проблеми въпреки че са най-големия производител на петрол.
96
0
 
1
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
Цялата диктатура на Путин в Русия е ОЛИГАРХИЧНА.. Русия няма икономика,затова сега страда,както и от западните санкции. Русия няма интерес да подкопава рублата си,защото така намалява доходите на населението си. Несъстоятелни аргументи.Близкия изток - всеки народ има право сам да определя как да бъде управляван , и това Русия го разбира по трудния начин в Сирия.
95
0
 
1
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
До БобиБоби, къде са официалните изявления за похарчени 5 Млрд.$, къде са официалните обяснения за какво са харчени и харчени ли са въобще?Русия развива стратегията за хибридна война с развития запад, която включва пошлата информационна война, в която са наети доста *** по форумите. Но тя е пошла,нискоинтелигентна и прозрачна. Колкото и да се повтарят клишета за това колко велика е Русия и как всички са срещу нея, когато човек може да мисли самостоятелно само се смее на този позор :)
94
3
 
1
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Наблюдател 188Олигархична НЕДиктатура на Путин ДАВъзраждаща се икономика заради санкциите и липса на стоки все пак в РФ е КАПИТАЛИЗЪМОбезценена Валута спекулативно миналата година от САЩ за сега мисля че РФ го прави за да е конкурентен износа имАми СТАТИСТИЧЕСКИ Доказано за Близкия Изток Махни Светската Диктатура и ПОЛУЧАВАШ ИСЛЯМИСКИ КЛАНЕТА И АНАРХИЯ - Започнати цветни революции пи продължаващи кървави баниАфганистанИракЕгипетЛибияАлжирМалиЙеменСудандори бих сложил и Турция
93
1
 
1
 
! Отговори
kokospa преди 8 години
Иска им се на някой хора в Масква!!Европа скоро ще се отърси от летаргията си в мисленето спрямо Русия!!Сигналът от Лондон е точно това.Само с единна позиция и твърдост ще пресекът мераците на кагебиста.Тази година ще е решаваща.Москва играе рисково на ръба на затъването на "икономиката"си-разчитайки че Западът ще охлаби хватката във външната си политика спрямо Русия.И ще се провали-запомнете го!!
92
1
 
1
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Наблюдател 187Наблюдателя пропусна 10 години подготовка на Десен сектор и изхарчените ОФИЦИАЛНО И ОФИЦИАЛНО ПРИЗНАТИ ЗА ИЗХАРЧЕНИ 5 МИЛИАРДА $ ОТ САЩ за да се организира Майдана.Продължавай да говориш че Русия е Виновна за тоя Б А Р Д А К като тя е Потърпевша най-много от него.Ще запалиш ли къщата на съседа ти като наоколо няма никой друг който може да го направи и сам да се дискредитираш? НЕОбаче някой друг отвъд Махалата/селото/окръга може ли да го направи за да те дискредитира? ДА
91
0
 
1
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
Русия днес- олигархично управленска диктатура на Путин, липсваща икономика,обезценена валута,спадащи доходи на населението, подкрепа на друга диктатура в Сирия. Аз разбирам,че се опитваш да поддържаш про-руската пропаганда във форума,но бъди по-креативен.
90
1
 
1
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
До АнонименДоста скромен отговор. Очаквах повече фанфари за успехите на Русия,а не за разрухите й.Анти-демократизацията на Украйна я започна Русия чрез агента си Янукович,който впоследствие се укри не къде е,а в Москва. Украинците имат лоши спомени от агресора Русия и стотици хиляди на площада не ги докараха американците. Просто хората искат демокрация,а не руска диктатура и мизерия.Искат европейски права и стандарт на живот, нещо ,което Русия не им предлага и не може да им предложи.
89
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Изникват обаче въпроси за ендшпила на Русия:Споко ! ЕС е мат *** още не го е съзрял!
88
0
 
2
 
! Отговори
razgradski pop преди 8 години
като майстор на хибридните войни, вече започвам да мисля, че имиграционната вълна също е дело на Путин, като част от плана му за отслабване на Европейския съюз...
87
2
 
0
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
И следствие от зависимостта на руската "икономика",не случайно я пиша в кавички!,от цената на петрола,американците винаги могат да си играят с Путин и Русия както и го правят. Освен че наложиха тежки санкции на агресора Русия,резкия спад на цената на петрола и задържането му трайно на ниски нива подкопа руската "икономика" обезцени рублата,обезцени доходите на руснаците и трайно започна да ги връща към позабравените съветски времена,когато по същия начин дрънкаха оръжия, но заплатите обезценени.
86
3
 
0
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
Успехите зависят от крайния резултат.Всъщност анализът е дилетантски, да не кажа крайно манипулативен. Всъщност Русия изгуби Украйна,която искаше за Евразийския съюз, взе противоправно Крим от Украйна,а сега не знае какво да прави с него, ЕС увеличи санкциите против агресора Русия, тоест и тук няма успех Путин. И трето, Сирия, окопаха се безрезултатно в Сирия, а като за капак поради това,че Путин е глупав и безидеен лидер с определени проблеми с егото, Русия остана зависима от цената на петрола.
85
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 216 А бе, то и за там няма да ги ползвам ,ама айде от мен да мине.......
84
0
 
2
 
! Отговори
Алексадрър 11 преди 8 години
До АнонименНаучи болгарский,прежде чем глупостей писать.