Троен успех за Путин – Сирия, Украйна, ЕС

"Ню Йорк таймс": Изникват обаче въпроси за ендшпила на Русия
24 фев 2016 22:18, Елка Василева
311
Троен успех за Путин – Сирия, Украйна, ЕС
Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

Частичното примирие, което успяха да договорят Русия и САЩ в Сирия, беше върхът на нещо като тройно външнополитическо постижение за руския президент Владимир Путин в момент, когато Кремъл си извоюва водеща роля в Близкия изток, положението в Украйна се заплита, а в Европейския съюз се появяват пукнатини, пише американският в. "Ню Йорк таймс".

Въпреки че това може да бележи кулминационна точка за Путин, продължават да изникват въпроси за ендшпила на Русия в трите направления.

В Сирия Москва постигна главната си цел - да подкрепи правителството на президента Башар Асад, който отдавна е водещия арабски съюзник на Кремъл. Крайните й цели обаче остават неясни, не на последно място - елегантно излизане от сложния конфликт.

В Украйна Русия остава открито ангажирана с прилагането на постигнатото преди година мирно споразумение. Подновяването на боевете в подкрепяните от нея отцепнически райони обаче предполага, че тя се стреми още повече да дестабилизира правителството в Киев, което вече е обхванато от вътрешни борби.

В Европа Путин иска да задълбочи разцепленията в ЕС, като се надява да разруши консенсуса сред 28-те държави от общността за икономическите санкции, наложени на Русия заради анексирането на Крим през 2014 г. Напоследък Кремъл задвижва своята пропагандна машина с цел да злепостави германския канцлер Ангела Меркел, смятана от Москва за главна фигура в конфронтацията с Русия.

Тези постижения са насочени най-вече към руската публика и отчасти целят да отклонят вниманието на населението от задълбочаващите се икономически проблеми у дома, коментира вестникът.

Когато Русия започна военновъздушната си операция в Сирия през септември, се смяташе, че Москва има пет главни цели: да пресече подтикваните отвън усилия за смяна на режима; да осуети плановете на Вашингтон да изолира Москва; да докаже, че Русия е по-стабилен съюзник от САЩ; да демонстрира новите руски оръжия; и да представи нов външнополитически спектакъл на руската публика, отегчена от войната в съседна Украйна, изтъква изданието.

Всички тези цели са постигнати до известна степен, което кара някои да призовават Русия да се върне у дома. Работата в Сирия обаче още не е свършена, а до голяма степен се смята, че разходите за операцията там, възлизащи на около 3 милиона долара на ден, са по силите на Русия.

Според анализатори Москва иска да остане достатъчно дълго, за да наглежда прехода към ново правителство в Сирия, да гарантира, че Дамаск ще остане приятелски настроена столица, и да покаже, че политически преход може да бъде постигнат с преговори, а не със смяна на режима, посочва "Ню Йорк таймс".
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


311
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Путин е велик толкова много че чак до Пъпа на Росен стига ха ха ха
62
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Браво на Путин той е велик а колкото до Обама Ердоган и Росен може да се спори дьлго кой от тримата е най тьп. Хихихи
61
8
 
0
 
! Отговори
Българин преди 8 години
До rusnak ти пък ко се радваш да не си избягал от алепския КОТЕЛ руско д-*** крим ваш с 500 000 *** като бонус ЧЕСТИТО
60
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Платените от Кремъл медии помпат фалшив авторитет на Путин. Само като видиш заглавието, и ти става накъде вървят манипулациите!
59
4
 
1
 
! Отговори
халив Багдади преди 8 години
До Анонимен 167 шест пъти го обявихте за разчистен с тебе 7 а е ТАКА разчистен че Исил на още на едно място го прерязаха честито вече КОТЕЛА в който се намърда Сирийската армия при подкрепата на Руските военно космически сили ВЕЧЕ Е ДВОЕН аферим маш ала на гениалното руско командване
58
14
 
9
 
! Отговори
Русия е зло преди 8 години
Гнусна кагебишка мутра, която с купени партии и интернет *** си мисли, че може да постигне геополитически успех. Единна Европа е НАЙ-ГОЛЕМИЯТ кошмар за русия. Той вече капитулира в Сирия, а новорусия е само една мечта от миналото, хората там мизеруват и си спомнят за дните, когато бяха част от Украйна. Русия е най-голямото зло на земята.
57
3
 
4
 
! Отговори
баба Ванга преди 8 години
До Анонимен163 Путин се джудже ще си остане -- други пророчества да искате НИКОГА НЕ ГРЕША
56
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
EVROGEISKIA sauz..triabva da se e razpadne, za da se sahranim kato narod, darjava I tradicii. Uvi, nashte prodajni politici sa boriat s palna sila protiv interesa na naroda
55
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Merkel...I Celia evrogeisski sauz sa kukli na konci..
54
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Два месеца нямаше почти никакви новини от Сирия и тъкмо, когато всички мислеха, че руската операция там е в застой, се оказа, че пътят към Алепо е бил разчистен. А Алепо е стратегическа и невралгична точка. Който държи Алепо, контролира Сирия и най-важното, възпира Турция и нейните имперски лиги
53
9
 
18
 
! Отговори
Отец Англерай преди 8 години
Да е жив и здрав Владимир Путин и да не спира да се бори срещу Антихриста! Днес, той, като глава на православните братя от Русия, отново, за пореден път, се налага да се преборят срещу световното зло. Годинкте се менят, злото се превъплъщава...империализъм, нацизъм, фундаментализъм...Днес Русия и Путин са единственото опълчение на Злото!ГОСПОД ЗДРАВЕ ДА МУ ДАРИ!АМИН!
52
1
 
11
 
! Отговори
попо преди 8 години
Странно е защо Русия започна тази война.Петрола беше скъп,икономиката топ,резервите растяха,всеки се натискаше да прави бизнес там.И изведнж руснака се усети че го плъзгат,че този блясък ще трябва да се плаща.Че на запад няма приятелство,там всичко е бизнес и цифри,и всичко е позволено в бизнес войната.Москва щеше да бъде превзета икономически,без война.Както мног други държави.И самозащитата,рефлекса,и наличието на много ядрено оръжие доведоха до този ход.Гърция има само трактори и мвф ги глозг
51
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Надявах се днес да не видя монголоида, ама няма...
50
6
 
3
 
! Отговори
Георги преди 8 години
До 128, Евтини суровини викаш? Сега да ти припомня. Бакърджиев сключи договор да купуваме газ на дебели цени, с идиотското обяснение, че първите 7-8 години ще ни е скъп, но после като му се вдигне цената, ние ще сме на печалба. Плащахме си ние 10 тина години идойде време да се компенсираме.....и като се надигна един вой от Москва....Привикаха Овчаров да сключи нов договор защото не било честно така да се възползваме от ситуцията.Много ви е къса паметта!
49
1
 
6
 
! Отговори
russia преди 8 години
zavinagi v surcata na svobondite hora
48
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Видяхме ги сьвеЦките тенекии в Грузия и Сирия, колко струват. Това е могучая, един мухлясал гигант, които скоро ще стане част от поднебесната империя. Като последни прошляци се молят на саудитска арабия да вдигнат малко цените на нефта, че сьвсем издишат вече. Скоро вас русофилски ***, ще ви изпратим в рай на земле, с еднопосочен билет.
47
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
BRAVO NA PUTIN-ISTINSKIAT BOREZ ZA MIR.
46
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Войната спря след като турците демонстративно облетяха руската база с самолети натоварени с атомни бомби. Те щели да ги свалят, ама нямало ток и телефона за заповедите не работил.
45
7
 
7
 
! Отговори
ама е хубавец преди 8 години
Все повече руснаци отиват да работят в Киргистан като уборщици.
44
5
 
5
 
! Отговори
Ани преди 8 години
Русия ще си остане суровинен заден двор на България.