Троен успех за Путин – Сирия, Украйна, ЕС

"Ню Йорк таймс": Изникват обаче въпроси за ендшпила на Русия
24 фев 2016 22:18, Елка Василева
311
Троен успех за Путин – Сирия, Украйна, ЕС
Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

Частичното примирие, което успяха да договорят Русия и САЩ в Сирия, беше върхът на нещо като тройно външнополитическо постижение за руския президент Владимир Путин в момент, когато Кремъл си извоюва водеща роля в Близкия изток, положението в Украйна се заплита, а в Европейския съюз се появяват пукнатини, пише американският в. "Ню Йорк таймс".

Въпреки че това може да бележи кулминационна точка за Путин, продължават да изникват въпроси за ендшпила на Русия в трите направления.

В Сирия Москва постигна главната си цел - да подкрепи правителството на президента Башар Асад, който отдавна е водещия арабски съюзник на Кремъл. Крайните й цели обаче остават неясни, не на последно място - елегантно излизане от сложния конфликт.

В Украйна Русия остава открито ангажирана с прилагането на постигнатото преди година мирно споразумение. Подновяването на боевете в подкрепяните от нея отцепнически райони обаче предполага, че тя се стреми още повече да дестабилизира правителството в Киев, което вече е обхванато от вътрешни борби.

В Европа Путин иска да задълбочи разцепленията в ЕС, като се надява да разруши консенсуса сред 28-те държави от общността за икономическите санкции, наложени на Русия заради анексирането на Крим през 2014 г. Напоследък Кремъл задвижва своята пропагандна машина с цел да злепостави германския канцлер Ангела Меркел, смятана от Москва за главна фигура в конфронтацията с Русия.

Тези постижения са насочени най-вече към руската публика и отчасти целят да отклонят вниманието на населението от задълбочаващите се икономически проблеми у дома, коментира вестникът.

Когато Русия започна военновъздушната си операция в Сирия през септември, се смяташе, че Москва има пет главни цели: да пресече подтикваните отвън усилия за смяна на режима; да осуети плановете на Вашингтон да изолира Москва; да докаже, че Русия е по-стабилен съюзник от САЩ; да демонстрира новите руски оръжия; и да представи нов външнополитически спектакъл на руската публика, отегчена от войната в съседна Украйна, изтъква изданието.

Всички тези цели са постигнати до известна степен, което кара някои да призовават Русия да се върне у дома. Работата в Сирия обаче още не е свършена, а до голяма степен се смята, че разходите за операцията там, възлизащи на около 3 милиона долара на ден, са по силите на Русия.

Според анализатори Москва иска да остане достатъчно дълго, за да наглежда прехода към ново правителство в Сирия, да гарантира, че Дамаск ще остане приятелски настроена столица, и да покаже, че политически преход може да бъде постигнат с преговори, а не със смяна на режима, посочва "Ню Йорк таймс".
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


311
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
143
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Путин брани Асад не само заради руските бази в Сирия но и защото Катар иска да построи 1500-километров газопровод на стойност 10 млрд. долара през Саудитска Арабия, Йордания, Сирия и Турция който отваря възможност да прекара през територията на Сирия заобикалящ Иран (който подкрепя Сирия и Русия) газопровод до ЕС от страните от Персийския залив по-специално от Катар, чийто газ е около 3 пъти по-евтин от на руския монополист.
142
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До кокоspaКокоспа, заради руските медии в България знаеш ли колко малко хора знаят за истинската причина за войните в близкия изток и създаването на ИД, дори и с ИД и всички тези войни петрола пасли е 30 долара за барел, а колко щеше да бъде ако нямаше войните? Едно е сигурно ссср се разпадна на 10 долара за барел добивани със стари технологии, днес е много по евтино, а и Катар и Израел искат да прекарат тръбопровод през сирия за ЕС което ще убие руския газов рекет над Европа
141
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименНаистина изглежда че Путин е агент на цру, най добре еб.а майката на русия, от световна империя е направи в регионален бодигард на диктатора Асад, това е, русия други съюзници няма, само врагове от съседите си до другия край на света, с иран ще се с дърпат много скоро след като иран почне да изнася нефт и газ и цената падне още повече
140
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До страхилСтраните които си изброил всички до една бяха под руско влияние, с руски президент ли като Янукович или Асад или Садам Хюсеин...За това са и в хаос
139
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Това успех ли е?300 хиляди на 30 хиляди избити сирийци
138
2
 
5
 
! Отговори
страхил преди 8 години
Фащ трябва да бъде изолирана от целия свят и повярвайте ще настане мир и спокойствие,в украина преврат=хаос;афганистан=хаос;ирак=хаос;либия=хаос,сирия=хаос,и кой виновен?за Египет и други держави не пиша.Сербия и Белорус на хамериканци краката много къси.
137
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
фалита и разпада на русия ще бъде най големият успех на путин. не знам дали е агент на цру,но по добре от него никой не може да го направи
136
1
 
2
 
! Отговори
кокоspa преди 8 години
За кагебееца успех ще е ако попречи на Катар да построи 1500км.газопровод до брега на Ср.море.За това се оказва е голямата акция в развалината Сирия!Катарският газ е на трипъти по-ниска цена от съвецкия!!Ако го има с пъклените планове на Русия да шантажира половин Европа с газта е свършено !Както и руския монопол!!Залогът е голям за някой времето изтича.
135
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Четворен неуспех за путин, забравихте да споменете четвъртото насссиране на путин БРИКС валутата...колкото повече лъжете толкова се учим да ви четем мислите, така беше и с лъжите че нямаше руски войници докато украинците не ги плениха и тогава продълихте4че се били загубили или са на ваканция в Украйна руските воиски
134
5
 
5
 
! Отговори
Това успех ли е? преди 8 години
Това си е чиста пропаганда, първо сирия е в развалини с 30 хиляди избити и милиони изселени това успех ли е? Новоросия или източна Украйна също в развалини без отопление, на дърва са, без ток и чиста вода, 10 хиляди избити и милиони изселени, това успех ли е? ЕС е достатъчно обединен да контролира газовите потоци на русия които по волята на ЕС не се осъществяват защото ЕС вече не иска руски газов рекет а алтернативни доставчици като катар израел или Азербайджан например, и БРИКС бе успех писахте
133
0
 
0
 
! Отговори
До 246 преди 8 години
Ами ако външния ми дълг и резерва ми са рубли(ако изобщо има такова нещо по света) това ще ме спаси ли?
132
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
АХ ТИ *** ЗАЩО НАПАДНА ИРАК ЛИБИЯ СИРИЯ И ИМ ВНЕСЕ ДЕМОНИ-КРАЦИЯ? ГЛЕДАЙ ГИ КРАВАРИТЕ И СЕ УЧИ!! ТЕ НЕ ПРАВЯТ ВОЙНИ ТЕ ГИ ПРЕДИЗВИКВАТ! ***.И СА ЦЕЛИЯТ СВЯТ И САМО ПЪ.ДЯТ. ЕХ ТИ *** УЧИ СЕ ОТ КРАВАРИТЕ КАК СЕ УНИЩОЖАВАТ МНОГО ВЕКОВНИ ДЪРЖАВИ. ВИЖ ГИ КРАВАРИТЕ НА 200 ГОДИНИ ДЪРЖАВА СА А УСПЯХА ДА ЗАКОПАТ СВЕТА. ЕХ ТИ ПУТИН УЧИ СЕ БЕ.
131
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пълни дрънканици и американски манипулации. Един вид - руснаците са тези, които мътят водата в света и са си поставили за цел да разрушат ЕС, а не сме ние.
130
0
 
2
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До 241Много си УМЕН да знаеш.За твое сведение дори на север след като изкопаеш 2,5 м землянка под земята почвата в краката ти ще е около 10градуса Целзий като навън зимата ще е -40. Това означава че и без значително отопление може да се оцелее в землянка.Така че не пренебрегвай технологии развити от хората няколко хиляди години преди нашето време защото са АРХАИЧНИ според теб.
129
0
 
1
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 237По-голяма част от РФ е плоска 11 големи реки оттичат цялата тая равнина пълна с торфови блата в северния ледовит океан - тоест оттичането е бавно. 4 -6м в годината има разкалване наречено БЕЗПУТИЦА заради прекомерни обеми вода за това трябват различни машини от европейските.Източна Канада е конгломерат от езера които замръзват зимезападна е полупланинска и само на Юг живеят значителната част от населението
128
3
 
2
 
! Отговори
kokospa преди 8 години
До Анонимен234.Tова си го чел в Правда предполагам!!!Русия е 8 износител на зърно и 5 най-голям производител!!За 2015 най-големите износители на селск.продукция са САЩ,Холандия!!!,Аржентина.....ит.н.В млечните продукти Русия е на 27 място!!!В свинското на 54!!!В телешкото на 108!!В птичето на 12!!За зеленчуците няма да ти пиша....не е призово.В телевизорите са след Полша,Чехия,Мексико!!!И пиите по-малко,моля!!
127
3
 
1
 
! Отговори
1 преди 8 години
И кое се нарича успех?Това ,че заради Крим загуби завинаги цяла Украйна?ЕС наложи санкции на русия и няма никакви намерения да ги вдига, а руската икономика е в руини, руския народ мизерства.Що се отанся до Сирия, то там нещата са толкова сложни, че няма никакъв начин за дългосрочни прогнози. Едно обаче е ясно 70% от сирийците са сунити, а путин е другарче на другите.
126
2
 
1
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Наблюдател 221Защото Рашките все още нямат адекватна логистика не само в световен мащаб а и в РФ ТОВА Е ОСНОВЕН И ГРАНДИОЗЕН ПРОБЛЕМ има да гонят Западняците поне десетилетие в това отношение. Остави Западняците Китай и Индия в това отношение не могат да стигнат.
125
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименКупувай,колкото и да се обезценят рублите поне ще можеш да си ги налепиш за тапети и без това са евтини.
124
0
 
2
 
! Отговори
бореца преди 8 години
Във форумите полазиха пак сини неграмотници!Това че долара е 80 рубли създава проблеми на руснаците но не чак толкова големи както преди години!Първо от нетен вносител на хранителни стоки по времето на СССР сега Русия е вторият по-големина износител на пшеница,слънчоглед дори и на млечни продукти за арабските страни така че освен нефт,газ и оръжия Русия изнася най-важното нещо - хранителни стоки като се има предвид че климатичните условия не са от най-добрите!Да му мислим ние с гайдите!