Евродоклад: Руската власт над България не е безгранична

София да реформира енергетиката, за да се отърве от зависимостта от Кремъл
Обновена: 25 фев 2016 08:15 | 25 фев 2016 07:00,
174
Евродоклад: Руската власт над България не е безгранична
Снимка: Reuters, архив

Влиянието на Русия над България не бива да се надценява въпреки интензивните ѝ исторически, икономически и обществени връзки. Това се казва в доклад "Руското влияние върху България“, представен в Брюксел от фондацията на групата на консерваторите и реформистите в Европейския парламент "Нова посока“.

Авторът на изследването, директорът на Института за европейски политики Димитър Бечев е написал, че "макар да предпочитат и вълкът да е сит, и агнето цяло, когато дойде време за решение, политиците от целия политически спектър, избират стратегическите връзки със Запада, и само най-радикалните призовават за прегрупиране към Москва“.

Според Бечев "Кремъл все още разполага с множество лостове да въздейства на София, основно чрез вътрешната политика и енергийните доставки“, но неговата власт не е всесилна, особено при настоящото правителство, което заедно с президента Плевнелиев държи по-твърд курс спрямо Москва.

Зам.-председателят на парламентарната група на консерваторите и бивш докладчик за България в Европейския парламент Джефри ван Орден заяви при представянето, че въпреки надеждите на Запада, че Русия ще се присъедини към демократичното общество, идването на Владимир Путин на власт бележи опити за възстановяване на руското влияние над Източна Европа, които се нуждаят от европейски отговор.

Докладът за България, който е пръв от серия публикации на европейските консерватори за въздействието на Русия, над бившите социалистически държави, сега членки на ЕС, твърди, че българо-руските отношения не са топ приоритет за българските граждани. Изследването проследява отношенията между България и Русия в икономически, исторически и социален план. Специални глави са посветени на енергийните проекти, придобиването на земя, компании и имоти от руски граждани, зависимостта на българската армия от руските доставки, влиянието на Москва върху българските медии, както и връзките на български политици с Кремъл.

Авторът се спира на споровете около енергийните проекти за строителството на газопровода "Южен поток“, АЕЦ "Белене“ и нефтопровода "Бургас-Александрополис“ и на политическите обвързаности около тях. чрез тях.

Димитър Бечев определя лидера на АБВ и бивш президент Георги Първанов като „най-видният радетел за задълбочаване на връзките с Русия“, но припомня, че всички български правителства в една или друга степен са се опитвали да балансират между Запада и Москва. Сред партиите с проруска ориентация се посочват още "Атака“, АБВ, БСП и ДПС.

Бечев дава четири съвета на европейските политици как да помогнат за намаляване на зависимостта на България от руските интереси.

Според него те трябва да натискат за извършване на реформа в енергетиката и за либерализиране на енергийния пазар. Трябва да се завърши изграждането на интерконекторите, които да намалят зависимостта от руските доставки на газ и да отворят пазара на газ.

Европейските лидери трябва да положат усилия ГЕРБ и премиерът Борисов, да запазят прозападния си курс. Според доклада България трябва да извърши конкретни реформи в критични сектори като енергетика, отбрана, финанси и медиийна регулация. На българското общество се предлага да не слага знак за равенство между русофилството и подкрепата за Путин, като припознае и руските опозиционни партии.

В отсъствието на автора Димитър Бечев, българските евродепутати-консерватори Николай Бареков и Ангел Джамбазки коментираха темата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


174
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
6
 
4
 
! Отговори
Прав сте преди 8 години
До до126Да, прав сте, че кой каквото пожелава, му се връща двойно. Русия повече от век желае да ни отдели от Македония и Украйна се отдели от Русия.
69
0
 
4
 
! Отговори
И правилно преди 8 години
До до 52-ЛольоИ правилно е бил репресиран руската власт Аксаков. Има някои доста неблагоприятни за българския народностен дух изказвания. Като това, че не са нужни разни Крумовци и Симеоновци, що сме шумели толкоз много с историята си, не можело ли и без това. Те, руската власт не за туй го е гледала на криво, но си е заслужавал.
68
4
 
5
 
! Отговори
Русия преди 8 години
Да се сложи на масата за преговори българския национален въпрос. Ако Русия признае българския характер на Македония и някои и други спорни въпроси между двете държави (че сме воювали против СССР през Втората световна, когато всъщност до есента 1944 не сме във война с тях, а после воюваме на тяхна страна и даже под тяхно командване) се поизчистят - моля. Аз ще съм първата, която ще иска съюз с Русия. При противобългарския тон, който държат сега, е трудничко да стане.
67
4
 
16
 
! Отговори
благодаря преди 8 години
Мерси за примитивната и платена антируска пропаганда! Благодарение на нея станах още по-голям привърженик на Русия!
66
1
 
8
 
! Отговори
кучето на Путин преди 8 години
В ЕТ "герб-Буда" и в ЕНП има повече руски агенти, отколкото в БСП! Все пак агент Буда подари куче на Путин. Станишев не му е правил такива подаръци!
65
2
 
9
 
! Отговори
0 преди 8 години
Политиката на Русия е агресивна, а на Запада - глупава. Труден избор.
64
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
БЪЛГАРИТЕ И РУСНАЦИТЕ ИМАТ ОБЩИ КОРЕНИ. И ДВАТА НАРОДА СА СЛАВЯНСКИ, И ДВАТА НАРОДА ИЗПОВЯДВАТ ПРАВОСЛАВНАТА РЕЛИГИЯ.БЪЛГАРИЯ Я ИМА НА СВЕТОВНАТА КАРТА /СЛЕД ПЕТВЕКОВНОТО ОТСЪСТВИЕ НА ТАКАВА ДЪРЖАВА/ ЕДИНСТВЕНО БЛАГОДАРЕНИЕ НА РУСИЯ.ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ ДОВОДИ СА БЕЗСМИСЛЕНИ
63
5
 
9
 
! Отговори
без изключение преди 8 години
Прави са другарите от "Нова посока", филиал на ИДИЛ! В България е пълно с руски агенти! Целият народ на България, всички без изключение, са агенти на Русия!
62
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
БЪЛГАРИТЕ И РУСНАЦИТЕ ИМАТ ОБЩИ КОРЕНИ. И ДВАТА НАРОДА СА СЛАВЯНСКИ, И ДВАТА НАРОДА ИЗПОВЯДВАТ ПРАВОСЛАВНАТА РЕЛИГИЯ.БЪЛГАРИЯ Я ИМА НА СВЕТОВНАТА /СЛЕД ПЕТВЕКОВНОТО ОТСЪСТВИЕ НА ТАКАВА ДЪРЖАВА/ ЕДИНСТВЕНО БЛАГОДАРЕНИЕ НА РУСИЯ.ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ ДОВОДИ СА БЕЗСМИСЛЕНИ
61
0
 
12
 
! Отговори
Само България преди 8 години
До право на изборБългария трябва да избира между България и България.Макар че може и да попаднем в положение да избираме между Турция и Русия. Дано не се докараме дотам. Западът избра мюсюлманите пред Русия, да си бият главите.
60
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До болшевикито се видя кой са болшевиките, вчера на паметника на съвецката армия. 30-на охлюва на кръст.
59
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До двойно повечеМи публикувай го ти, защо чакаш някой друг да ги публикува. Още повече явно ги знаеш всичките...
58
1
 
7
 
! Отговори
болшевики преди 8 години
Най-червените болшевики и русофили са тези от тиквения герб! Пожарникарят-агент Буда е член на БКП и е бил генсек на СИК, Цецо Пудела е член на БКП и е работил в 7-мо Управление на ДС, убавата Цецка е член на БКП, даже е била член на окръжен и на квадратен комитет, Цацата е бил член на БКП, Близашки е бил член на БКП, Плевелът е бил член на БКП.
57
0
 
5
 
! Отговори
Юда преди 8 години
Слагачество и слугинаж. На българин е позволено да слугува само на българския народ.
56
1
 
10
 
! Отговори
двойно повече преди 8 години
В България има двойно повече агенти на Цру, на Мосад, на Бнд, на Сорос, на турското разузнаване МИТ и т.н., в сравнение с броя на агентите на ДС! Защо никой не публикува списъка на чуждите агенти?
55
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До право на изборНе ти схванах мисълта. Що трябва да избираме между турция и русия. Не може ли между Германия и Сащ примерно ?
54
6
 
9
 
! Отговори
право на избор преди 8 години
България трябва да избира. Между отоманска ислямска Турция и християнска Русия. Аз съм за Русия.
53
3
 
10
 
! Отговори
дълбоки корени преди 8 години
Българинът го свързват толкова дълбоки жизненоважни корени с Русия, които нито ЕС, нито НАТО, нито САЩ, нито тримата взети заедно, могат да ги изкоренят.
52
1
 
9
 
! Отговори
Тинев преди 8 години
Запада така иска да ни откъсне от Русия?Имат нужда от " СПЕЦИАЛИСТИ - нужници ". Според тях, българите само за това стават.
51
3
 
6
 
! Отговори
агитпроп преди 8 години
Евродокладът установи, че през 1860 година граф Игнатиев е искал да попречи на хан Аспарух през 680 година да премине Дунава. И че благодарение на 5-вековното турско робство, България се е освободила от руско влияние.