Евродоклад: Руската власт над България не е безгранична

София да реформира енергетиката, за да се отърве от зависимостта от Кремъл
Обновена: 25 фев 2016 08:15 | 25 фев 2016 07:00,
174
Евродоклад: Руската власт над България не е безгранична
Снимка: Reuters, архив

Влиянието на Русия над България не бива да се надценява въпреки интензивните ѝ исторически, икономически и обществени връзки. Това се казва в доклад "Руското влияние върху България“, представен в Брюксел от фондацията на групата на консерваторите и реформистите в Европейския парламент "Нова посока“.

Авторът на изследването, директорът на Института за европейски политики Димитър Бечев е написал, че "макар да предпочитат и вълкът да е сит, и агнето цяло, когато дойде време за решение, политиците от целия политически спектър, избират стратегическите връзки със Запада, и само най-радикалните призовават за прегрупиране към Москва“.

Според Бечев "Кремъл все още разполага с множество лостове да въздейства на София, основно чрез вътрешната политика и енергийните доставки“, но неговата власт не е всесилна, особено при настоящото правителство, което заедно с президента Плевнелиев държи по-твърд курс спрямо Москва.

Зам.-председателят на парламентарната група на консерваторите и бивш докладчик за България в Европейския парламент Джефри ван Орден заяви при представянето, че въпреки надеждите на Запада, че Русия ще се присъедини към демократичното общество, идването на Владимир Путин на власт бележи опити за възстановяване на руското влияние над Източна Европа, които се нуждаят от европейски отговор.

Докладът за България, който е пръв от серия публикации на европейските консерватори за въздействието на Русия, над бившите социалистически държави, сега членки на ЕС, твърди, че българо-руските отношения не са топ приоритет за българските граждани. Изследването проследява отношенията между България и Русия в икономически, исторически и социален план. Специални глави са посветени на енергийните проекти, придобиването на земя, компании и имоти от руски граждани, зависимостта на българската армия от руските доставки, влиянието на Москва върху българските медии, както и връзките на български политици с Кремъл.

Авторът се спира на споровете около енергийните проекти за строителството на газопровода "Южен поток“, АЕЦ "Белене“ и нефтопровода "Бургас-Александрополис“ и на политическите обвързаности около тях. чрез тях.

Димитър Бечев определя лидера на АБВ и бивш президент Георги Първанов като „най-видният радетел за задълбочаване на връзките с Русия“, но припомня, че всички български правителства в една или друга степен са се опитвали да балансират между Запада и Москва. Сред партиите с проруска ориентация се посочват още "Атака“, АБВ, БСП и ДПС.

Бечев дава четири съвета на европейските политици как да помогнат за намаляване на зависимостта на България от руските интереси.

Според него те трябва да натискат за извършване на реформа в енергетиката и за либерализиране на енергийния пазар. Трябва да се завърши изграждането на интерконекторите, които да намалят зависимостта от руските доставки на газ и да отворят пазара на газ.

Европейските лидери трябва да положат усилия ГЕРБ и премиерът Борисов, да запазят прозападния си курс. Според доклада България трябва да извърши конкретни реформи в критични сектори като енергетика, отбрана, финанси и медиийна регулация. На българското общество се предлага да не слага знак за равенство между русофилството и подкрепата за Путин, като припознае и руските опозиционни партии.

В отсъствието на автора Димитър Бечев, българските евродепутати-консерватори Николай Бареков и Ангел Джамбазки коментираха темата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


174
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кога руснаците ще ни освободят отново от турско робство ???
29
1
 
12
 
! Отговори
ДС преди 8 години
Двете американски централи в Мариците ?! Продават ток 4 пъти над пазарната цена ?!
28
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Виж колко струва дизела и бензина в Германия и тн преди да пишеш простотии
27
0
 
5
 
! Отговори
доста точни преди 8 години
констатации . важно е посочил човека да се прави разлика между харесването на руският народ и симпатии към путин . иначе все едно някой да слага равенство между България ии плевнята или първанов .но посочване ролята на плевнята определено е решно защото прецедента не отчита какво е правилно-все едно да настоява косово да си остане откъснато но крим да се върне на украйна ,при положение , че косово е били и е срубска земя а крим е подарено за 40-на години но вече е където принадлежи
26
0
 
5
 
! Отговори
до 52-Лольо преди 8 години
Абе, Лольо, кръстили са града заради това, че през Априлското въстание срещу съжителството е подкрепял неистово каузата на българите, че оръжието на българското опълчение е купено от него и съратниците му с лични и дарени средства, че заради протестите му срещу Берлинския конгрес е изселен от Москва. Дори са обсъждали кандидатурата му за български княз, преди да изберат Батенберг (който съвсем не се е оказал лош избор, ама ние сами сме го изгонили, за да го заменим с Кобугските ***). Чети!
25
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бьлгария трябва час по скоро да изчезне от картата заедно с това диво продажно племе което я населява
24
8
 
2
 
! Отговори
Мюмюн от АТАКА преди 8 години
плащай народе на азиатските сатрапи!
23
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Работете и плащайте на американските тецове бьлгарски роби да ви дойде акьло у *** тикви аграри тьпи
22
2
 
15
 
! Отговори
реалито е такова преди 8 години
В момента сме управл\явани от американо-турска политика--за какво влияние на Москва ни говорите???--я стига с глупостите....
21
2
 
11
 
! Отговори
Поп Грую преди 8 години
Защо позволявате на някакъв си Никола Димитров да пише статии за(против) Русия???Нима копитото на *** Eлk. Вac. вече се изтъпило и натиска по три клавиша на веднъж?
20
1
 
10
 
! Отговори
Пре преди 8 години
Западната "свободна" преса вкл. и нашата са изтъкани от ПРОПАГАНДА
19
5
 
22
 
! Отговори
тттттттттт преди 8 години
Вече ми омръзнахте с тази анти-руска пропаганда--явно сте силно платени.ТОЧНО затова ставам РУСОФИЛ.Защото лицемерието на такива"статии" е безкрайно...Като говорим за енергетика--какво ще кажете за Мариците бе..??
18
13
 
2
 
! Отговори
Лольо преди 8 години
Всеки триумф за България е смърт за Русия - Иван Аксаков- руски журналист на него 'признателните' българи са кръстили гр. АКСАКОВО да Варна.
17
0
 
20
 
! Отговори
?????????? преди 8 години
Като ще се отърваваме от зависимоста в енергетиката------тогава да се отървем и от американците в Мариците---------нещо за това да напишем????....че го плащаме по скъпо с 247% това американско "чудо".........................
16
15
 
5
 
! Отговори
Лольо преди 8 години
Русофилията е мерило на степента на Идиотозъм на един народ- Това са думи на един Български владика в по стари, когато владиките все още имаха достойнство.
15
5
 
29
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 8 години
Аз руска власт в България не усещам.Усещам американска и турска !Турският посланик се намесва безпардонно във вътрешните работи на България.От американското посолство пък се командва политиката в България.Това са фактите, а приказките за руско влияние са просто промиване на мозъци.Разбира се има руско влияние, но то е в сърцата и душите на истинските българи.Ние никога няма да забравим нашите освободители и православни братя от Русия !
14
3
 
23
 
! Отговори
ДС преди 8 години
А двете АМЕРИКАНСКИ централи, които продавата ток на преференциални цени. Точно тия две централи са виновни за затъването на НЕК (НАЦИОНАЛНАТА електрическа компания).
13
4
 
19
 
! Отговори
цирк преди 8 години
Окупираната от САЩ Европа която ползва все повече Руски газ!ни казва какво да правим ни я!?
12
2
 
8
 
! Отговори
дааааа преди 8 години
Газпром е подписал договор за изграждане на тръби по дъното на Черно море и доставка на газ за Гърция и Италия,проекта се нарича-Посейдон!!!
11
5
 
17
 
! Отговори
българина преди 8 години
Да изгонил руснаците за да дойде брюкселскаа хунта.да им умрат децата