Лавров: Няма план "Б" за спиране на огъня в Сирия

Москва заяви, че процесът на прекратяване на огъня е в ход
25 фев 2016 16:37, Елка Василева
43
Лавров: Няма план "Б" за спиране на огъня в Сирия
Сергей Лавров. Снимка: архив, Reuters

Няма план "Б" на споразумението за прекратяване на огъня в Сирия и не се планира да има. Това заяви пред журналисти руският министър на външните работи Сергей Лавров, цитиран от Ройтерс.

На 22 февруари САЩ и Русия направиха съвместно изявление, че на 27 февруари в полунощ влиза в сила прекратяване на огъня в Сирия, като условията на примирието засягат всички враждуващи страни с изключение на терористични групировки като "Ислямска държава" и сирийския клон на Ал Кайда Джебхат ан Нусра (Фронт на победата).

Още по темата

По-късно САЩ обявиха, че готвят "план Б", в случай че примирието не бъде приложено в набелязания срок. Те обаче не са разкрили официално съдържанието на своя алтернативен проект, посочва ТАСС.

Запитан да коментира този план, Лавров каза, цитиран от ТАСС: "За план "Б" всички казаха, че няма и няма да има. Нито от страна на Русия, нито от страна на САЩ."

Руското външно министерство заяви, че процесът на прекратяване на огъня в Сирия е в ход "независимо от опитите на някои американски служители да го саботират", предаде Ройтерс. Говорителката Мария Захарова каза пред журналисти, че Москва и Вашингтон си разменят информация по плана за примирие. Тя добави, че прекратяването на огъня няма да засегне групировки, които не са заявили намерение да се включат в примирието. "Става дума за примирие между Дамаск и опозиционни групи, които трябва да се регистрират в съответните руски и американски пунктове, за да заявят участие", посочи Захарова. Групировките, които не го направят, няма да попадат под действието на примирието.

Лавров съобщи също, че руски проект на резолюция за Сирия може да бъде разгледан в Съвета за сигурност на ООН всеки момент.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
1
 
3
 
! Отговори
БонБончо преди 8 години
До АнонименМа вие всички сте лъжци като Лавров!ИДИЛ е създаден от РУСИЯ и състава му е предимно от генерали и офицери от елитната гвардия на Саддам!Като го проумееш това пиши други глупости!Всичко в Руснаците и русофилите е изградено от лъжи и долнопробна пропаганда!
28
1
 
3
 
! Отговори
БонБончо преди 8 години
До АнонименНеграмотен си ,а коментираш такива глобални неща?
27
1
 
3
 
! Отговори
БонБончо преди 8 години
До СтопКой е луд да си троши зъбите с Русия?Не я ли виждаш .че сама си се посра и в Сирия.
26
1
 
7
 
! Отговори
мир преди 8 години
Мир в сирия ще има като се махнат ушанките и асад.иначе няма да спре насилието.само турция може да ги озапти тези зверове....
25
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Фенербахче изпрати в трета глуха московския Локомотив насред Москва пред почти празни трибуни.
24
3
 
7
 
! Отговори
Стоп преди 8 години
кога накрая глобалния терорист и содомит ще си плати, колко кръв има върху тея, това няма да остане безнаказано, най-накрая ще си счупят зъбите с Русия
23
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Възможни точки, които може да съдържа "план Б":1. Ужесточаване на санкциите срещу Русия;2. Доставка на високотехнологично въоръжение на "умерената опозиция" с последваща продажба от тях към Идил и Джебхат ан Нусра; 3. Принуждаване на малки и бедни поробени подпидосни държавички да изпратят пушечно месо за наземна операция на сирийска територия;4. итн
22
1
 
9
 
! Отговори
456 преди 8 години
До Бай НАТЮ"рязански руснак, с чип нос, руси коси , сини очи и лунички по бузите. Егати и силата"Питай Хитлер за чистата арийска раса !
21
5
 
12
 
! Отговори
456 преди 8 години
До Бай НАТЮАбе вие натовците се оакахте още на план алфа!Аре стига с хвалбите ,че голем срам берете напоследък!
20
2
 
5
 
! Отговори
онз преди 8 години
проблема е че видимо турците искат да дадат част от сирия на кюрдите. и докато е спрял огъня, току виж некой друг сухой изсъанал докато вози "хуманитарен товар". тоо номер мина в украина, дали ще мине тука като брадичите видимо не спазват женевската конвенция е друг въпрос.
19
4
 
14
 
! Отговори
do 16 преди 8 години
До Анонимен 16а кои според теб са "великите сили" ? щото не ги виждам на хоризонта на военните действия?!?!
18
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
АЛО. ТУК НЯКОИ МАЙ НЕ СА СЪС ВСИЧКИЯ...КОЙ ПОЗВОЛИ ТОВА ИД ДА СЕ РАЗПЛОДИ? КОЙ И ЗАЩО СА БИЛИ ОБУЧАВАНИ ОТ НАТО? ЗАЩО И ПО ЧИЯ ПОКАНА И "БЛАГОСЛОВИЯ" БЕЖАНЦИТЕ СА ЗАЛЯЛИ ЕВРОПА? ЗАЩО И ТУРЦИЯ СА ПОДКРЕПЯЛИ ИД И НЕ ИМ Е ИЗГОДЕН АСАД? ДА ТРЪГНЕМ ОТЗАД НАПРЕД- КЮРДИТЕ СА ПРОБЛЕМ 1 НА ТУРЦИЯ .КОЯТО
17
5
 
23
 
! Отговори
(-_-) преди 8 години
Tака прави САЩ - като видят, че не става иначе и разпокъсват хиените. Примери в историята бол..
16
7
 
23
 
! Отговори
скоро преди 8 години
Мир ще има само ако изчезне САЩ и това трябва да се случи бързо иначе ще страдаме много....
15
6
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мръсните янки показаха двуличната си физиономия. Уж примирие, пък то "ние всъщност се готвим да разпокъсаме Сирия, още от 5 години насам и сега си търсим повод да го направим".
14
32
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дали ще има мир в Сирия ще решат великите сили, а не Русия
13
23
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До от ЮАРПутин брани Асад не само заради руските бази в Сирия но и защото Катар иска да построи 1500-километров газопровод на стойност 10 млрд. долара през Саудитска Арабия, Йордания, Сирия и Турция който отваря възможност да прекара през територията на Сирия заобикалящ Иран (който подкрепя Сирия и Русия) газопровод до ЕС от страните от Персийския залив по-специално от Катар, чийто газ е около 3 пъти по-евтин от на руския монополист.
12
25
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До даноЧети бе: Мир в близкия изток ще е смъртта на Руската федерация, въпреки всичките тези войни петрола ПАК Е ПОД 30 $ а колко би бил петрола при мир ? НаСеСеСеРът се насссра при 10 долара за барел и то при по стари технологии, днес технологията е по нова и по евтина, а и чрез войната в сирия русия не позволява еврейски и катарския газ до ЕС от най голямото находища природен газ в света Южен Парс между Катар и Иран което обяснява руско сирийско иранската братска дружба
11
23
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За какъв мир говорите,та досега се избиваха предимно мирни жители и противници на Асад. Срещу ИД почти не се воюваше. Американците просто поставиха ултиматум на Москва това безчинство да спре и се надяват ултиматумът да бъде приет. Срокът е 27.2. Ако не бъде приет просто вече Асад няма да воюва срещу хора въоръжени само с леко стрелково оръжие. Това е истината, оставиха ги да се наиграят, но не може вечно да им угаждаш
10
27
 
8
 
! Отговори
от ЮАР преди 8 години
Лавров говори глупости. Как да няма план Б - има и той е рационален - разделяне на Сирия на шиитска, сунитска, алевитска и кюрдски части. Това именно имат пред вид американците за да има шанс за мир. На Лавров зора му е да пази мижавата руска база. Е, няма да има руски бази в Средиземно Море. Това море принадлежи на Европа и Русия няма работа там.