САЩ се готвят за план "Б"- разчленяване на Сирия

Кери: Последствията за региона, за Европа ще бъдат зашеметяващи
25 фев 2016 09:10, Елка Василева
96
САЩ се готвят за план "Б"- разчленяване на Сирия
Джон Кери. Снимка: Reuters

Американската администрация е готова да предприеме активни усилия за реализация на сегашния план за дипломатическо уреждане на сирийския конфликт, но не изключва раздробяване на тази арабска страна, ако миротворческите усилия се провалят, каза държавният секретар на САЩ Джон Кери, цитиран от ТАСС.

Още по темата

Той говори на слушания пред комисиите по бюджетните въпроси на двете камари на Конгреса във Вашингтон. Според Кери "президентът Барак Обама дълбоко желае да изчерпи благоприятните дипломатически възможности, преди да мисли над това какъв план "Б" може да има, ако ни се наложи да прибегнем към него".

"Не мога да гарантирам, че прекратяването на огъня ще успее и ще се укрепи. Но това е единственият път, за да се премине към обсъждане на бъдещето на (сирийския президент Башар) Асад и към възможността за политически преход (към нова власт) в Дамаск. И тъй като Иран и Русия са се подписали под идеята за такъв политически преход, намерил израз в женевското комюнике от 2012 г., ние сме длъжни да опитаме", отбеляза Кери.

Той отново изрази мнение, че ако Асад остане на власт в Сирия, войната няма да може да бъде спряна. Така че Русия и Иран ще трябва да се съобразяват с това, посочи Кери.

Според него в следващите седмици и месеци Москва и Техеран по същество ще демонстрират "действително ли подкрепят истински процес на преход" в Сирия. "И ние много бързо ще разберем така ли е или не. Но струва ми се, че ако наистина искате да се сложи край на войната (в Сирия), то това е невъзможно без някакви преговори. А за това ще се наложи определен компромис. Така че ние сме длъжни да продължим напред", каза Кери.

Но "ако руснаците и иранците не са настроени за сериозна дипломатическа работа, то ще ни се наложи да преминем към план "Б", който може да се окаже по-конфронтационен и може да завърши с разчленяване на Сирия. Последствията за региона - за Йордания, Ливан, за Европа - ще бъдат зашеметяващи, както и за нашите (американски) интереси в сферата на националната сигурност. Затова в близките седмици ние извънредно внимателно ще оценяваме случващото се", подчерта държавният секретар на САЩ.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още по темата: САЩСирияДжон Кери
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Откога ви повтарям или Асад или Сирия. Путин да си избере.
75
1
 
10
 
! Отговори
наблюдател преди 8 години
наи силният американски политик в наи слабото от десетилетия американско правителство какво в прав текст признава доминацията на русия и иран е дава съвети на които никои няма да обърне внимание това е положението второстепенна икономическа и третостепенна военна сила
74
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
С две думи краваринът казва: ако руснаците не разкарат Асад (което прекрасно знае, че няма да стане) ще разпарчетосаме Сирия на каквито си искаме части.И тия ще ми говорят за "международно право", "международна общност", "международни ценности" и прочее глупости.Все едно не е ясно и на последното дете, че налагат само своите интереси на принципа "разделяъ и владей"...
73
0
 
4
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 76Цена на Булгаргаз в момента към крайни клиенти ниско налягане 413 лв без ддс или 495лв с ДДС495/1,78 = 278$ с ДДС за крайни потребителиТа за какви 450$ говореше? Ти да провериш един сайт в България поне можеш ли?
72
0
 
15
 
! Отговори
еделвайс преди 8 години
Е нали има подписано споразумение, което трябва да влезе в сила от 27 февруари?! Какви са сега тези следващи Б, вероятно и В, и т.н. от страна на САЩ?! Вариации на минските споразумения- така ли?! И кой виновен?! - Все Русия. Хоп - санкции. Е, извинявайте, ама тук е Сирия, не Украйна! Би трябвало до сега да сте го разбрали. Путин втори път писалката си няма да чупи! Ваш ред е.
71
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До БГ. ФРАНСЕКаква суверенна държава бе Жак Мюсу, те 5 мафиотски групировки са разделили държавата вече.
70
1
 
22
 
! Отговори
БГ. ФРАНСЕ преди 8 години
Не знам ,кой ви дава право да разчленявате каквото и да било, най вече територията на една суверенна държава. По същата логика друга държава може да рече да разчлени вашите щати , заради който изтрепахте коренното население на цял един континент...
69
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да ама Руснаците имат план С( це).И пак ще духате супата терористи
68
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До хъмМи разчленявай,какво чакаш?
67
1
 
22
 
! Отговори
хъм преди 8 години
Наю-добре е да разчленим америка.Така отпадат всички световни злини.
66
25
 
3
 
! Отговори
кокоspa преди 8 години
Т.е задейства се поредният руски план за разкостване на поредната държава!!По примера на някогашна Германия,Румъния,Грузия и някой диви държави в Африка.Опити за създаване на нови зони на влияние и страх и нестабилност(като Придестовието,Лугански др.)Тя тази политика Русия я води още от времената на Петър.
65
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До БобиБоби, не си изтрезнял явно още, газта за България е $450/1000 кубически метра, за $200 никъде не дават. Само в лошата Америка газта е $150 :)
64
1
 
12
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 71Абре УМНИЦИ ВИЕ ЧУВАТЕ ЛИ СЕ КАКВО ГОВОРИТЕ?3$ е СРЕДНАТА МЕЖДУНАРОДНА ТРАНЗИТНА ТАКСА НА 100км на 1000Кубометра Газот Ктар до Босфора са 3500-4000км в зависимост от къде минава тръбата това ти е надценка от 120 $ само до Босфора а след това още 1000-2000 км до централна Европа? още 60 отгореРашките го дават в момента ГАЗЪТ към Европа на цена 200$
63
16
 
1
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 8 години
ейй всички партенки ще оплюят великите, незаменими, обичани от всички умни хора САЩ!! САЩ са велики и заслужават да бомбят навсякъде, дори и София. Малки, че им даваме златото - трябва да им плащаме затова, че ни отървават от него.Дори вашия смотляк Сталин го е казал - есть злато - есть проблем - нет злато, нет проблем
62
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нашия вожда от САЩ ни казва - ние действаме или получваме бомби - демокрация..
61
22
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нека да си кажем честно, русия с никакви терористи не се бори. Целта да не мине тръбатаааа.
60
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
русия нищо не може да решава, а бе как ще решаваш като нямаш пари, тоя който има парите той решава.
59
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вие не сте никой че да решавате.Само Русия има право да решава защото тя единсвено се бори против терористите.
58
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Между другото, само да ви уведомя, че и България не е изкл да бъде разкостена много скоро време.
57
1
 
6
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 61Разполагането на няколко дивизии на фронт от над 2000 км е ПР чист ПР и нищо повече. Ако в някоя страна като джуджето Естония се дислоцират 20 дивизии на НАТО тогава може да говорим за военна заплаха.Уфф ако не разбирате от Военно дело или поне нямате никакви познания по ГЕОПОЛИТИКА не коментирайте подобни въпроси.