САЩ се готвят за план "Б"- разчленяване на Сирия

Кери: Последствията за региона, за Европа ще бъдат зашеметяващи
25 фев 2016 09:10, Елка Василева
96
САЩ се готвят за план "Б"- разчленяване на Сирия
Джон Кери. Снимка: Reuters

Американската администрация е готова да предприеме активни усилия за реализация на сегашния план за дипломатическо уреждане на сирийския конфликт, но не изключва раздробяване на тази арабска страна, ако миротворческите усилия се провалят, каза държавният секретар на САЩ Джон Кери, цитиран от ТАСС.

Още по темата

Той говори на слушания пред комисиите по бюджетните въпроси на двете камари на Конгреса във Вашингтон. Според Кери "президентът Барак Обама дълбоко желае да изчерпи благоприятните дипломатически възможности, преди да мисли над това какъв план "Б" може да има, ако ни се наложи да прибегнем към него".

"Не мога да гарантирам, че прекратяването на огъня ще успее и ще се укрепи. Но това е единственият път, за да се премине към обсъждане на бъдещето на (сирийския президент Башар) Асад и към възможността за политически преход (към нова власт) в Дамаск. И тъй като Иран и Русия са се подписали под идеята за такъв политически преход, намерил израз в женевското комюнике от 2012 г., ние сме длъжни да опитаме", отбеляза Кери.

Той отново изрази мнение, че ако Асад остане на власт в Сирия, войната няма да може да бъде спряна. Така че Русия и Иран ще трябва да се съобразяват с това, посочи Кери.

Според него в следващите седмици и месеци Москва и Техеран по същество ще демонстрират "действително ли подкрепят истински процес на преход" в Сирия. "И ние много бързо ще разберем така ли е или не. Но струва ми се, че ако наистина искате да се сложи край на войната (в Сирия), то това е невъзможно без някакви преговори. А за това ще се наложи определен компромис. Така че ние сме длъжни да продължим напред", каза Кери.

Но "ако руснаците и иранците не са настроени за сериозна дипломатическа работа, то ще ни се наложи да преминем към план "Б", който може да се окаже по-конфронтационен и може да завърши с разчленяване на Сирия. Последствията за региона - за Йордания, Ливан, за Европа - ще бъдат зашеметяващи, както и за нашите (американски) интереси в сферата на националната сигурност. Затова в близките седмици ние извънредно внимателно ще оценяваме случващото се", подчерта държавният секретар на САЩ.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още по темата: сащСирияДжон Кери
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Саудитска арабия е най-верния съюзник на САЩ в региона.Това е кралство и там цари най-голямата демокрация в ссвета-режат глави и ръце съвсем законно .Но САЩ не им пука за населението там ,защото управляващите им играят по свирката.Ако започнат да стават приятели с Русия ,веднага ще станат диктатори сатрапи и зверове ,които трябва да бъдат свалени.Естествено с една демократична цветна революция организирани и платена от САЩ
55
0
 
21
 
! Отговори
НТ преди 8 години
Тази новина да се разбира така:"Селския касапин ще коли прасе в понеделник. Ако желаещите да ядат не го купят на цяло до петък, в събота го реже на парчета и го пуска на пазара. Рибицата и ушите остават за касапина."
54
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Най-голямото зло на земята са легално-действащи структори зад океана, които генерират само война , и то под претекст, че го правят за мир.Разчленяване на Сирия, разчлениха Украйна, не се знае кога ще се обърнат и към нас.
53
1
 
11
 
! Отговори
SS преди 8 години
До Анонимен 57Що бе в Либия какво избраха ти новини гледаш ли.Тея хора там се бият квартал срещи квартал не могат да се разберат за нищо хич не си мисли че ако ги оставят и едните и другите ще се организират в обща държава в близките 300 - 400 години.
52
1
 
16
 
! Отговори
SS преди 8 години
Знаеш ли какво е ставало в Руанда 1994г. докато ние се радвахме на Българи Юнаци и какво е направило ООН по въпроса та и до сега мълчат като ***.
51
1
 
9
 
! Отговори
SS преди 8 години
До Анонимен 55Не говорим за Асат а за демокрация и права на човека или тези от Африка не са хора и нямат същите права, те са втора ръка и ша потърпят докато заемем стратегическите територии па после ще им обърнем внимание на който е оцелял.
50
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До SSPUTIN kakuv ,amerika kakuv e ,iran kakuv e ostavete naroda na siria da reshi zashto gi izbivate s samoleti, zashtoto iskat svoboda a ne upravlenie ot malcinstvo narecheno aleviti shiiti
49
1
 
17
 
! Отговори
SS преди 8 години
Янките ги боли фара за демокрацията, Путин двойно повече, всичко е за пари и влияние, а ние като европейци се чудим за кой да се закачим така че хем на работата лекото , хем на хляба мекото.Борци за демокрация сега ще гледаме демокрацията в очите от близо хич не си мислете , че Европа ще се оправи с тези хора с други разбирания дето идват.Страх ме е да си помисля какво ни предстои и всичко е заради желанието на едни да изгонят други от една територия.ФАКТ
48
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До SSВ момента говорим за Асад. Като излезе тема за диктаторите в Африка, тогава ще коментираме за тях.
47
6
 
4
 
! Отговори
чейнчаджия преди 8 години
Колко е курса долар - рубла днес ?
46
2
 
27
 
! Отговори
SS преди 8 години
До DO SSАбе ти знаеш ли колко по лоши диктатори от Асат има в Африка и никой не тича да ги сваля и да ги трепе, що?Диктатор бил, имам колега дето е бил два пъти на гурбет в Сирия и разказва само хубави работи за там, всичко си е било нормално и държавата процъфтявала само дето Асат си е Асат и няма сменяне, *** за тези хора е нормално то и шейховете на СА не ги сменят.Отидоха Американците да вкарват демокрация, а вкараха само смърт и разруха и терор в съседните държави и Европа.
45
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И тоя пак се е загрижол като лисицата за кокошките!Вменява ни техните страхове!Ние сме тука 1300 години бе! колко империи сме надживели! А сега е техен ред!
44
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Кенеди и Истината!!!Па ние това го знаем, нищо ново не каза.
43
9
 
2
 
! Отговори
DO SS преди 8 години
До SSKakvo zakonno pravitelsto,tozi diktator ASAD e naznachen ot bashta si diktatora HAFEZ ASAD ,50 godini izbivat naselenieto na SIRIA ,samo v ALEPO bashta ASAD navremeto izbi 50 hilqdi ,a sin ASAD go zadmina s 500 hilqdi izbiti i 11 miliona bejanci,zakonen bil dayte go na naroda shte vidim kolko e zakonen
42
2
 
20
 
! Отговори
нали преди 8 години
До SSЕвропа никой не я пита тя е окупирана от САЩ и прави това което те искат.
41
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
a kade e oon ?koi ste vie da razchlenyavate Syriya
40
2
 
11
 
! Отговори
SS преди 8 години
До Анонимен 45Избиват по покана на редовно избраното правителство на суверенната държава, която е в гражданска война.ООН не може да се обади всичко е законно.
39
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
IRAN I RUSIA otkade nakade izbivat naselenieto na suverenna strana ,OON kakvo pravi zashto nqma sankcii za agresiya sreshtu suverenna darjava
38
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
СМЬРТ ЗА АМЕРИКА
37
1
 
14
 
! Отговори
SS преди 8 години
Това означава, че американците казват ако не стане наща ще подкрепим бунтовниците за една сериозна война, което пък означава още бежанци, терор, ислямизация в Европа.Какви ли са мненията от Европа по този въпрос и не трябва ли да се помисли в посока кой катализира конфликта и защо ще плащаме сметката .