Русия и САЩ рамо до рамо за Сирия: Край на огъня!

Внесоха обща проекторезолюция в Съвета за сигурност на ООН
26 фев 2016 07:44,
40
Русия и САЩ рамо до рамо за Сирия: Край на огъня!
Снимка: Reuters

Русия и САЩ са внесли в Съвета за сигурност на ООН проекторезолюция в подкрепа на режима на спиране на огъня в Сирия, влизащ в сила утре в полунощ. Това заяви председателят на Съвета за сигурност на ООН, венецуелският дипломат Рафаел Рамирес, цитиран от ТАСС.

"Получихме проект на резолюция от делегациите на Русия и САЩ в подкрепа на политическия процес и спирането на огъня", каза Рамирес.

"Работим усилено, за да приемем резолюцията до събота, за да подкрепим съгласуваното спиране на огъня", каза той, цитиран от БТА.

Дипломат от една от държавите членки на съвета е казал пред ТАСС, че резолюцията може да бъде приета на заседание довечера. По време на закритата част от срещата специалният пратеник на генералния секретар на ООН Стафан де Мистура ще представи пред членовете на Съвета за сигурност доклад за усилията за уреждане на конфликта.

"Де Мистура ще опише целия политически процес. САЩ, Русия и страните в конфликта се съгласиха да спрат огъня. След това трябва да бъдат възобновени и преговорите. С тях се занимава Де Мистура и ние го подкрепяме", каза Рамирес.

На свой ред американският президент Барак Обама заяви, че САЩ ще направят всичко по силите си за успеха на спирането на огъня в Сирия въпреки сериозните въпросителни около това ще издържи ли споразумението, предаде Ройтерс.

САЩ, Русия и други страни се съгласиха на "спиране на военните действия" в Сирия, което започва от полунощ в събота.

След среща с екипа си по въпросите на националната сигурност, провела се в Държавния департамент, Обама заяви решимостта на САЩ да направят така, че споразумението да проработи, но предупреди, че има основания за скептицизъм.

"Никой от нас не си прави илюзии. Всички сме наясно с многото потенциални подводни камъни, има доста причини за скептицизъм, но историята ще ни съди сурово, ако не дадем своя принос поне да се направи опит за прекратяване на този ужасен конфликт чрез дипломация", заяви американският президент.

Обама посочи, че прекратяването на бойните действия има потенциала да доведе до преговори за политическо споразумение за край на гражданската война, след което всички страни да съсредоточат мощта си върху "Ислямска държава".

"Именно за това САЩ ще направят всичко по силите си, за да увеличат шансовете за успех на това спиране на военните действия", заяви той.

Американският президент допълни, че сирийското правителство и Русия трябва да изпълнят ангажиментите си.

"Следващите дни ще са критични и светът ще гледа. Това ще бъде тест дали страните наистина са ангажирани с преговорите" за намиране на политическо решение за насилието в Сирия, допълни Обама.

Той подчерта, че споразумението за спиране на боевете не се отнася за оглавяваната от САЩ битка срещу "Ислямска държава". Американският президент посочи, че САЩ и партньорите им ще продължат да са "непреклонни" в офанзивата си срещу бойците на групировката, като допълни, че в резултат на нападенията организацията вече разполага с по-малко сили в Ирак и Сирия. "Убеден съм, че ще надделеем", заяви Обама.

Той каза също, че бъдещето на Сирия не може да включва Башар Асад като президент.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нещо не мога да схвана. Нали бойните действия в Сирия са главно срещу ИД на Русия и САЩ. Как се постига договореност с тия у.роди от ИД за прмирие? Някой може ли да ми обясни или аз съм прекалено т.ъп?
1
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Поредната порция от Американски булшит от Обама. От сега казва кой не може да управлява Сирия и както винаги щял да гледа дали Русия спазва примирието. Преди дни Робърт Кенеди-младши каза ясно каква е причината САЩ , Саудитска арабия и Катар да финансират гражданската война и да искат да свалят Асад. Който иска може да намери статията. Ясно е че брадатите "умерени" опозиционери на Обама няма да сложат оръжие