Примирието в Сирия засега се спазва

Обстрелват се райони, за които не важи
27 фев 2016 22:31, Анисия Иванова
21
Примирието в Сирия засега се спазва
Снимка: БТА

Частичното примирие в сирийската гражданска война, обявено миналата нощ, засега като цяло се спазва, въпреки някои отделни нарушения и една голяма атака на джихадистите от "Ислямска държава" срещу кюрдските сили в северна Сирия, предаде ДПА, цитирайки шефа на базирания в Лондон Сирийски център за човешките права (СЦЧП) Рами Абдел Рахман.

Според него повечето от "сериозните случаи на насилие", отбелязани пред днешния ден, са били в райони, за които примирието не се отнася. 

Още по темата

"Ислямска държава" и екстремисткият "Фронт Ан Нусра" не са част от прекратяването на огъня, защото са квалифицирани като терористични организации от ООН. Условията на примирието позволяват атаки срещу тях.

ДПА припомня, че Русия също обяви, че спира въздушните си удари в Сирия едновременно с началото на примирието, за да избегне погрешни атаки.

Руското военно министерство съобщи, че е изпратило на САЩ списък с 6111 бойци, обявили с подписа си, че ще подкрепят споразумението за "прекратяване на враждебните действия", както и със 74 района, които не трябва да бъдат бомбардирани. Москва и Вашингтон са установили пряка комуникационна линия, за да гарантират спазването на примирието, съобщава министерството.

Активисти в Дарая - предградие на сирийската столица Дамаск, казаха, че се радват на първия спокоен ден от четири години, въпреки твърденията на правителствени медии през последните дни, че "Фронтът Ан Нусра" присъства в района и следователно не е включен в прекратяването на огъня. Местни хора обаче твърдят, че тази групировка няма присъствие в Дарая.

Наблюдатели бяха изразили опасения, че изключването на "Нусра" от примирието може да има за резултат продължаване на сраженията в много райони, където групировката присъства редом с умерени бунтовнически групи.
Командир на от друга групировка - "Джаиш ал Муджахидин" - Сами Обеид, каза за ДПА, че в районите северно и западно от Алепо също се е възцарило относително спокойствие.

Според СЦЧП продължават някои въоръжени сблъсъци в планините в северозападна Сирия, където джихадисти от ИД, които са изключени от примирието, са предприели мощна офанзива срещу кюрдските сили в района на Тел Абяд край границата с Турция.

Анкара, която е обявила кюрдските Сили за защита на народа за терористична организация и няколко пъти обстрелва районите под неин контрол, засега не коментира нейните твърдения. Там днес имаше тежки сражения с десетки убити - най-вече джихадисти от ИД, и с въздушни бомбардировки на водената от САЩ коалиция над позиции на ИД с цел да се попречи на офанзивата й.

За размяна на артилерийски залпове между правителствените сили и бунтовниците се съобщава от районите източно от Дамаск.

Специалният представител на ООН за Сирия Стафан де Мистура каза в Съвета за сигурност вчера, че ако прекратяването на огъня се задържи и ако се осигури достъпът на хуманитарна помощ за обкръжените райони, той смята да свика вътрешносирийските мирни преговори на 7 март.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още по темата: примириеСирия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
1
 
! Отговори
ОСМАН преди 8 години
СКОРО И ВЛАДИМИР И РУСИЯ ОТИВАТ НА КИНО.ЩЕ ГЛЕДСТ НАСРЕДИН ХОДЖА.ЕРДОГАН ИМ ГО СЛОЖИ ДВА КАТА СЕГА СЕ ЧУДЯТ КАК ДА СЕ ИЗМЪКНАТ ОТ БЛАТОТО.АФГАН ДВЕ....
13
0
 
2
 
! Отговори
АTAKICT преди 8 години
До 26 ГОДИНИ СТИГАТ ! ДАНО ПО--СКОРО
12
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 15 "Руснаците един гвоздей не могат да направят"... Може би, че Велика България се решават всички проблеми на света днес? Не Русия-която е "жалка ***" за теб, умнико?
11
23
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 13 руснаците един ГВОЗДЕЙ не могат да направят като хората еле пък да спасят каквото и да било . Жалка *от некадърни пияници и леки жени това е руския народ
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
да бе асадистите и кюрдите може и да не се стрелят за другите абсурд самия факт че паднаха няколко снаряда в руската ввс база по рано днес е достатъчен
9
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Само Русия и никой друг може и иска да спаси света. Да бъде живи и здрави Владимир и Русия!
8
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 8МНого си прав значи ! Както Горбачов скапа изтона Европа , така Меркел иска да скапе цяла Европа и Азия защото либертарианска марионетка! Русия за пореден път ще спасява света.1 СВ се роди СССР2 СВ се роди СИВПърва Хибридна Война ще е с неочакван край за либералните ентусиасти(либеррасти)!
7
0
 
11
 
! Отговори
Либертоносец от НПО преди 8 години
До До 2Ама добре ли си уа?Пак го отнесоха САЩ защото се оказа ,че дадено от тях оръжие за съпротивата на Башар пуца в в ръцете на съпротивата срещу Ердоган!На Путин му дреме на шмайзера(мандолината) , ако иска може да мине през Дунав а може да прати морпехи и на Босфора!
6
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Съдбата на Сирия днес е съдбата на Европа утре. Съдбата на Европа е в ръцете на Путин и Русия. Хайде, Владимир, напред!
5
0
 
9
 
! Отговори
дядомраз преди 8 години
Всичко е в руини.Трябва мир!
4
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Който сега иска да направи мир на земята? Обама или Путин?
3
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До еделвайсDA be umen ,kapitulirasht hod rusnaka za 5 meseca zavoyuva 5%
2
1
 
26
 
! Отговори
еделвайс преди 8 години
В този случай САЩ е страна в споразумението. Не е наблюдател, както беше случая с Украйна. Има разлика. И резултат ще има. Умен ход на Путин.
1
1
 
27
 
! Отговори
бежанец с нагон преди 8 години
Дали пък бойните действия няма да се местят към Турция?