Русия спря ударите в Сирия, мирът се спазва. Почти

Командир на бунтовниците е убит при обстрел
Обновена: 27 фев 2016 16:02 | 27 фев 2016 14:58,
39
Русия спря ударите в Сирия, мирът се спазва. Почти
Снимка: Ройтерс

Русия спря изцяло да нанася удари в "зелената зона" на Сирия - сиреч по онези райони и въоръжени групировки, които изпратиха до Москва заявки за спиране на огъня. Това заяви днес на брифинг в руското министерство на отбраната началникът на главното оперативно управление на руския Генерален щаб генерал-лейтенант Сергей Рудской, предаде ТАСС.

Днес руската авиация, включително далечната авиация, не изпълнява полети в Сирия, увери той. Решението е взето "с оглед влизането в сила на резолюцията на Съвета за сигурност на ООН в подкрепа на руско-американските договорености за спиране на огъня и за да се избегнат евентуални грешки при нанасяне на удари", заяви Рудской.

Руското министерство предаде на САЩ списък с въоръжени формирования - общо 6111 души, присъединили се към примирието в Сирия, както и списък, включващ 74 селища и района, по които не бива да се нанасят удари. Посочват се точните географски координати, заяви военачалникът.

Споразумението за примирие не включва организации, признати за терористични от Съвета за сигурност на ООН, като "Ислямска държава" и "Джебхат ан Нусра". По-рано специалният пратеник на ООН за Сирия Стафан де Мистура заяви, че режимът за спиране на огъня в Сирия е приет от 97 въоръжени групировки, напомня агенцията.

На консултации в Аман вчера руското министерство на отбраната предаде на американските военни специално подготвена за тях карта на обстановката в Сирия. Обозначени са "районите, в които се действа за помиряване на страните в конфликта, сирийските правителствени войски, кюрдските територии (. . .), районите, държани от терористите на ИДИЛ, "Джебхат ан Нусра" и контролираните от други въоръжени формирования", каза Рудской.

Руските военни получиха от САЩ аналогична карта и списък с формированията, присъединили се към примирието в Сирия. В момента руското командване "съпоставя информацията за въоръжените формирования в региона, получена от американската делегация по дипломатически канали", със собствените си данни, добави той.

Вчера руското военно ведомство изпрати на американските си партньори предложения, съдържащи стандартни условия и процедури за подсигуряване на режима на спиране на огъня. Предложен е по-специално механизъм за контрол дали режимът се спазва и от правителствените войски, и от формированията на въоръжената опозиция, съобщи руският военачалник.

При нарушения се предвижда обстреляната или нападната страна незабавно да информира за това руски или американски военни представители. Ако данните за нарушения бъдат потвърдени, "центърът за помиряване на враждуващите страни в Сирия - от руска страна, или работната група за размяна на информация - от страна на САЩ, съвместно или поотделно вземат мерки за прекратяване на нарушението и възможно по-скорошна деескалация на напрежението", обясни Рудской.

В руското министерство на отбраната действа работна група за поддържане на междудържавни контакти по военна линия и междуведомствено взаимодействие. Представители на министерството работят и в състава на руската делегация в Женева. "Горещи линии" подпомагат взаимодействието между Москва, Вашингтон, Женева, въздушната база на сирийското летище Хмеймим и координационния център в Аман, каза руският генерал.
От 15 февруари руското министерство е доставило в Сирия 106 тона храни, а от декември м. г. - 102 платформи с храни, медикаменти и горива с общо тегло 534 тона. В момента Русия се стреми да подсигури хуманитарна помощ на хората от пострадалите райони и в селищата, с чиито местни власти е сключен договор за спиране на бойните действия, добави Рудской.

Спрени са бойните действия в 34 селища в Сирия. Подготвят се мирни споразумения за още 47 града. Руските войски контролират примирието денонощно с помощта на 70 безпилотни летателни апарата, заяви на брифинга генерал-лейтенант Сергей Кураленко, началник на руския център за помиряване на страните във въздушната база Хмеймим.

От 24 февруари в сирийските медии се поместват контактните данни на центъра. До момента там са получени 169 обаждания и писма, включително 42 от местни органи на властта в Сирия, 34 от командири на въоръжени формирования или техни посредници и 93 от обикновени граждани, сред които 59 с молба да бъдат амнистирани техни роднини, присъединили се към джихадистите, информира Кураленко.

Информации за нарушаване на мира обаче не липсват. Бунтовнически командир е убит при обстрел от силите на сирийския режим в района Бала в околностите на Дамаск въпреки влязлото в сила примирие, съобщи Сирийският център за наблюдение на човешките права, цитиран от ДПА.

Правителствени източници в сирийската столица съобщиха, че 10 минометни снаряда са избухнали в района на площада на Абасидите в контролиряания от правителството център на Дамаск, близо до фронтовата линия с бунтовниците в източните предградия. Те били изстреляни от района Джубар, контролиран от бунтовниците, предаде ТАСС, която цитира ливанската телевизия "Ал Маядин".

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
1
 
! Отговори
ГРИХЧО преди 8 години
*** ЗАГИВА.....
27
0
 
2
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 32Относно фитилчето "First T90 Russian Tank turned into scrap by Syrian Rebels" поразения танк е Т-72. Т-90 имат 12,7мм картечница управлявана от командира през оптика когато бронелюка е затворен може би най-ценното оръжие. На клипа се вижда:1. Двата люка на командира и стрелеца са отворени 2. няма картечница- това става защото Т-72 няма климатик и демонтират картечниците защото за да стреля командира с нея трябва да се покаже до кръста от бронята.Сорри че пак са ви излъгали.
26
0
 
2
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 32Специално прерових тубето за филмчета за т-90. Има филмчета доказателства че Т-90 е в Сирия. Има филм реално как системата Щора-1 отклонява ракета, Има филм как разчет на птурс е унищожен ВЕРОЯТНО от Т-90 или Модернизиран Т-72 секунди след като е облъчил противника с лазерен далекомер от РУСКИ ПТУРСДа има и клип - поразяване на Т-90 с ТОУ-2 - по някаква причина Щора-1 не работи и ракетата прави пряко попадение. Стрелеца е жив, Танка сам се изтегля двигателя не е повреден.
25
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
руските танкове т 90 се оказаха без аналогов *** нов клип как исил три от тях
24
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 20"Ты сам на грубость нарываешся!" - почти по Висоцки, а от мен: *** у тебя мамка!
23
8
 
1
 
! Отговори
За РОССИЯ преди 8 години
НЯМА ВОЙНА ЗА БЪЛГАРИЯ ...НЯМА И ДА ИМА, ЗАЩОТО НАТО , ЕВРОПА И САЩ ...СА С НАС!!!!!!!!ЕДИНСТВЕНАТА ВОЙНА МОЖЕ ДА Е , САМО АКО РУСИЯ СЕ ОПИТА ПАК....ДА НИ "ОСВОБОЖДАВА" .....ДУРАКО СМОТАН.......!
22
7
 
3
 
! Отговори
Ха,ха,хаааааааа... преди 8 години
НОВИЯ ТАНК Т-90.......СЕ ВИДЯ , КВА КОНСЕРВЕНА КУТИЯ Е...ХА,ХА,ХАААААААААА....ЯЗЪК , ЗА ФАЛБИТЕ НА "РУСКОТО ОРЪЖИЕ"!!!!СЕГА СЛЕД ПРИМИРИЕТО ---СЛЕДВА "ПЛАН--В"!!!ШЕ ФЪРЧИ ПЕРУШ ОТ РУСКИЯ ОРЕЛ-----ШЕ ОСТАНЕ КАТО ГОЛА ***..."ПО ПЕКИНСКИ"!!!!
21
1
 
5
 
! Отговори
РОССИЯ преди 8 години
*** ЧИТАТЕЛИ АКО БЕШЕ В БЪЛГАРИЯ ТАЗИ ВОИНА ТАКИВА ГЛУПОСТИ ЩЯХТЕ ДА ПИШИТЕ.ХОРАТА НАЙНАКРАЯ ЩЕ СИ ОТПОЧИНАТ ОТ ВОИНАТА ЩЕ СИ ТЪРСЯТ БЛИСКИТЕ КОИТО СЕ ЗАГУБИХА .ЩЕ СТ СТРОЯТ КЪЩИ .А НА ВАС ЧИТАТЕЛИ ЩЕ ИМ ОСТАНЕ НА ВАС ОТ ТРИТЕ НАЙ ДЪЛГОТО - НЕНОРМАЛНИ КРЪВОПИИЦИ
20
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До чико ПСВ ВИ ЛИКВИДИРАХМЕ РУСКАТА *** А СССР НА КОЛЕНЕ ПОДПИСА КАПИТУЛАЦИЯТА СИ А ВСВ ОЩЕ СИ БРОЙТЕ ЖЕРТВИТЕ ИЗТОЧИХМЕ ВИ КРЪВТА И СПАСИХМЕ ЕВРОПА ОТ БОЛШЕВИЗЪМ ДНЕС САЩ И ЕС ЧЕРТАЯТ ПЪТЯ И ТАКА ТРЯБВА ДА БЪДЕ ТОЛЕРАНТНОСТ И РАЗБИРАТЕЛСТВО Е ПЪТЯ НЕ ДИВА РУСКА АЗИЯЩИНА И ПРИМИТИВЕН ОЛИГАРХИЗЪМ
19
2
 
7
 
! Отговори
чико преди 8 години
Русофобчетата милите, след ПСВ15г. и ВСП-41г, пак се хванаха на е...ата страна. Какво ли ги чака при следващия народен съд?
18
6
 
2
 
! Отговори
малко от фронта преди 8 години
До Barni СИРИЯ Е 185 000 СРЕЩУ 111 000 БГ ОК НЕ КОЛКОТО БГ КОЛКОТО БГ И МАКЕДОНИЯ Е НЕМА КОЙ ЗНАЕ КАКВА РАЗЛИКА ОТ КАК СЕ ДОМЪКНАХА РУСНАЦИТЕ СА ВЗЕЛИ ПОД 2 % ОТ ТАЗИ ТЕРИТОРИЯ ПРИМЕРНО ОТ СОФИЯ ДО ПЕРНИ А СЕГА СА И В КОТЕЛ ПРИ АЛЕПО
17
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
НА УДАРЕНИЯ Т 90 ЯВНО СЕ ВИДЯ КАК НЕМУ СРАБОТИ ЗАЩИТАТА А ЕКИПАЖА БЯГА ОТ НЕГО БУНТОВНИЦИТЕ ПУСНАХА И ДРУГ КЛИП СЛЕД КАТА ТО ПРЕВЗЕХА СЕЛОТО ТАМ СЕ ВЕЖДАТ ОСТАНКИТЕ ОТ Т 90 ЯВНО КОСМОНАВТИТЕ СА ГО БОМБИЛИ ЗА ДА НЕ БЪДЕ ПЛЕНЕН
16
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 19 ЩОТО в РУСИЯ СТЕ-- БЛЯДОВЕЕ
15
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А ШАЩ спряха ли ударите в Сирия? А Франция спря ли? А Турция?ЗАХСТО ВСЕ РУСИЯ БЕ, ГАДОВЕ??!?
14
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Мара Пепеляшка...Маро, с кви по-модерни оръжия, бе буля? Вчера видях клипче как исламистите удариха с TOW един от новите танкове Т-90, които руснаците дадоха на Башар. О ужас! Един от танкистите изскочи от танка, после влезна и дим да ги няма. Е, TOW е стара ракета, но янките дадоха стотици установки на разните формирования. Важното за руснаците е, че успешно изпробват новите си оръжия в реален бой.Маро, оди разправяй на пазаро!
13
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До тини ти какво очакваш вече 8 пъти обявиха че са разблокирали пътя Дамаск Алепо А още си седят в КОТЕЛА исил между временно пък Отряза пътя на ОЩЕ едно място НЯМА ПО НАГЛИ ЛЪЖЦИ от руската ПРОПАГАНДА ДОРИ АСАДИСТИТЕ ПО СА ПО ЗА ВЯРВАНЕ ТЕ ДЕБЛОКИРАХА ПЪТЯ САМО 2 ПЪТИ
12
16
 
4
 
! Отговори
тини преди 8 години
Руснак ли?Лъже!!!
11
2
 
11
 
! Отговори
Мир да е! МИР! преди 8 години
"Добре, а няма ли да бомбардират ИД?"----Ще ги бомбят та свят ще им се завие, но след няколко дни почивка. Аз мисля, че руснаците ще дадат възможност на колебаещите се и просто закъснелите бандитски групи да се присъединят към условията на примирието и по този начин да хванат последния влак и да си спасят кожите.
10
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
...командир е убит при оТстрел.....
9
0
 
12
 
! Отговори
пръц преди 8 години
Примирие в Украйна,сега и в Сирия.Така ще изчезнат атентатите.Новините ще се изпълнят пак със скучни статии за глобално затопляне,еко хранене и рециклиране.А обещанията за ядрена война пак останаха напразни.Скука.ДОбре че идва лятото и мацките ще почнат да си оправят тена,че да има квом да прайм.