Светът почете паметта на Немцов, руската власт – не

Московското кметство разреши шествие с участието на до 50 000 души
27 фев 2016 20:30,
446
Светът почете паметта на Немцов, руската власт – не
Снимка: архив, Ройтерс

Посланикът на САЩ в Русия Джон Тефт почете днес паметта на убития преди година руски опозиционен политик Борис Немцов, като поднесе цветя на мястото на гибелта му, съобщи РИА Новости. Опозиционерът бе застрелян на Големия Москворецки мост недалеч от Кремъл.

"Аз и служителите от посолството на САЩ представяме тази сутрин народа и президента на САЩ. Събрали сме се, за да почетем паметта на човек, когото познавахме като държавен служител, като политик, а мнозина американци - като приятел. Днес сме тук, за да почетем паметта му, ценностите, които той бранеше, и да изразим надежда, че след време в Русия ще се сбъднат много неща от мечтите му", заяви Тефт.

На моста прииждат хора, носещи цветя и свещи. Движението не е затворено. На венеца, поднесен от Тефт, има надпис: "От американския народ", посочва агенцията.

Немцов бе убит на 27 февруари м. г. на този мост в центъра на Москва, докато се разхождаше с момиче. Престъпниците се приближиха до тях с автомобил, от който стреляха най-малко 7-8 пъти. Политикът бе смъртоносно ранен с четири куршума в гърба.

Във връзка с делото по случая са задържани петима, включително предполагаемият убиец Заур Дадаев. Обявен е за международно издирване предполагаемият организатор Руслан Мухудинов, офицер от чеченския батальон "Север".

На 20 януари федералното следствие заяви, че убийството е разкрито. Задържаните в момента се запознават с материалите по делото. В отделно производство е обособено продължаващото разследване срещу предполагаемия поръчител Мухудинов и ред неустановени лица, добавя агенцията.

Адвокатът на Мухудинов не потвърди съобщенията, че довереникът му се издирва от Интерпол, информира ТАСС. "Нямам сведения Интерпол да издирва Мухудинов и изобщо да е изпращано подобно искане там", заяви Хават Хадисов.

Участниците в конгреса на руската опозиционна партия "Яблоко", започнал днес в Москва, почетоха паметта на Немцов с едноминутно мълчание, предаде ТАСС.

Партийното ръководство и московската организация на "Яблоко" участваха днес в разрешеното от московските власти възпоменателно шествие по случай годишнината от гибелта на политика, съобщи Емилия Слабунова, председател на тази политическа сила.

Московското кметство разреши шествие с участието на до 50 000 души. Опозиционната партия ПАРНАС, чийто съпредседател бе убитият, прие предложения от властите маршрут и отбеляза, че самият Немцов неведнъж е минавал по него като участник в демонстрации. Нейни активисти положиха цветя на мястото на гибелта му и на Троекуровското гробище, където почиват останките му.

Възпоменателни прояви имаше днес и в други руски градове, както и в чужбина.
В Нижни Новгород, където бе седалището на Немцов като областен губернатор, се състояха шествие и митинг. Такива прояви имаше и в Ярославъл, където покойният бе местен депутат през последните години от живота си, в Санкт Петербург и други градове.

В Лондон имаше презентация на фонда на Немцов. Проявата се излъчваше директно в Москва.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


446
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
21 Значи трябва да те ликвидираме тогава защото си баш предател
17
9
 
5
 
! Отговори
Odysseus преди 8 години
Някой знае ли защо бясното куче на Путин е подало оставка
16
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
18 Това , че си неук и си нямаш понятие кой е Борис Немцов си е твой проблем
15
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
16 Демокартичният свят този от който не си
14
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Светът разбра за съществуването му чак когато го гръмнаха. Със смъртта си направи последна услуга на враговете на Путин. Изстискаха го до последно като лимон за целите си. И без това в политически план беше станал безопасна игла.
13
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
14 на какво шествие си бил бе пенсионерски бббоклук , първо си махни капслока че се издаваш от 100 км
12
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
12 грешка ти не си дори бббляд а се опиртваш да се правиш на бббляд значи си нещо още по долно
11
4
 
21
 
! Отговори
РОССИЯ преди 8 години
ТЪПО ЗАГЛАВИЕ.КАК МОЖЕТЕ ДА ХВАЛИТЕ АМЕРИКАНЦИ В РУСИЯ ВИЕ СТЕ НЕНОРМАЛНИ БЯХ НА ШЕСТВИЕТО ДА БЯХТЕ ПИСАЛИ ДРУГО ЗАГЛАВИЕ ЗАЩО СЕ ИЗЛАГАТЕ ИМА ДОСТАТЪЧНО БЪЛГАРИ В МОСКВА КОИТО СЕ СМЕЯТ НАД ВАС ГОСПОДА МЕДИИ
10
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
12 Разкарай се ббббляд
9
4
 
19
 
! Отговори
rusnak преди 8 години
Да цял свят и дори Боркина Фасо!!
8
8
 
23
 
! Отговори
Така пишеше преди 8 години
Някъде четох,че го е убил негов любовник гей който е ревнувал от някаква женка.
7
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Доктор Сър Пичукбе видяхме я тая "демокрация" в арабския свят!
6
30
 
8
 
! Отговори
Гласът на Народа преди 8 години
Слава Богу, че България пое сигурно към цивилизования свят! Слава Богу, че имаме нормално, достойно, патриотично управление и стабилно правителство!
5
10
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
никой не е длъжен да го прави! путин е велик!
4
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
2 Кой го казва , видяхте ли се днес пред Гранд хотел колко сте , егати смешниците
3
29
 
10
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 8 години
Да живее Великата Американска Демокрация, долу руския путински тоталитаризъм!!!Русия е страна, която е поставена на колене от некадърния управляващ елит в Кремъл. Руския народ ще последва американската мечта у дома.
2
16
 
32
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 8 години
до 1 Те и на Майдан бяха 50 000 *** на запада!
1
42
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ХИЛЯДИ ,БЯХА НА ПАНАХИДАТА!ПУТИН Е ПЪТНИК!