Светът почете паметта на Немцов, руската власт – не

Московското кметство разреши шествие с участието на до 50 000 души
27 фев 2016 20:30,
446
Светът почете паметта на Немцов, руската власт – не
Снимка: архив, Ройтерс

Посланикът на САЩ в Русия Джон Тефт почете днес паметта на убития преди година руски опозиционен политик Борис Немцов, като поднесе цветя на мястото на гибелта му, съобщи РИА Новости. Опозиционерът бе застрелян на Големия Москворецки мост недалеч от Кремъл.

"Аз и служителите от посолството на САЩ представяме тази сутрин народа и президента на САЩ. Събрали сме се, за да почетем паметта на човек, когото познавахме като държавен служител, като политик, а мнозина американци - като приятел. Днес сме тук, за да почетем паметта му, ценностите, които той бранеше, и да изразим надежда, че след време в Русия ще се сбъднат много неща от мечтите му", заяви Тефт.

На моста прииждат хора, носещи цветя и свещи. Движението не е затворено. На венеца, поднесен от Тефт, има надпис: "От американския народ", посочва агенцията.

Немцов бе убит на 27 февруари м. г. на този мост в центъра на Москва, докато се разхождаше с момиче. Престъпниците се приближиха до тях с автомобил, от който стреляха най-малко 7-8 пъти. Политикът бе смъртоносно ранен с четири куршума в гърба.

Във връзка с делото по случая са задържани петима, включително предполагаемият убиец Заур Дадаев. Обявен е за международно издирване предполагаемият организатор Руслан Мухудинов, офицер от чеченския батальон "Север".

На 20 януари федералното следствие заяви, че убийството е разкрито. Задържаните в момента се запознават с материалите по делото. В отделно производство е обособено продължаващото разследване срещу предполагаемия поръчител Мухудинов и ред неустановени лица, добавя агенцията.

Адвокатът на Мухудинов не потвърди съобщенията, че довереникът му се издирва от Интерпол, информира ТАСС. "Нямам сведения Интерпол да издирва Мухудинов и изобщо да е изпращано подобно искане там", заяви Хават Хадисов.

Участниците в конгреса на руската опозиционна партия "Яблоко", започнал днес в Москва, почетоха паметта на Немцов с едноминутно мълчание, предаде ТАСС.

Партийното ръководство и московската организация на "Яблоко" участваха днес в разрешеното от московските власти възпоменателно шествие по случай годишнината от гибелта на политика, съобщи Емилия Слабунова, председател на тази политическа сила.

Московското кметство разреши шествие с участието на до 50 000 души. Опозиционната партия ПАРНАС, чийто съпредседател бе убитият, прие предложения от властите маршрут и отбеляза, че самият Немцов неведнъж е минавал по него като участник в демонстрации. Нейни активисти положиха цветя на мястото на гибелта му и на Троекуровското гробище, където почиват останките му.

Възпоменателни прояви имаше днес и в други руски градове, както и в чужбина.
В Нижни Новгород, където бе седалището на Немцов като областен губернатор, се състояха шествие и митинг. Такива прояви имаше и в Ярославъл, където покойният бе местен депутат през последните години от живота си, в Санкт Петербург и други градове.

В Лондон имаше презентация на фонда на Немцов. Проявата се излъчваше директно в Москва.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


446
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
238
2
 
17
 
! Отговори
НФБ преди 8 години
До 123Руския посланик и целия свят поздравиха излезлия от затвора ръководител на истинската опозиция в САЩ. .последния останал жив от черните пантери. ..Цветя бяха поднесени и на Мартин Лутър Кинг убит от спец службите на най демократичната държава сащ ...за това никой не пише.
237
5
 
21
 
! Отговори
123 преди 8 години
Какъв "световен" лидер? Долно г*но - видяхме ги с елцин как скапаха Русията. Затова запада им аплодира...
236
18
 
5
 
! Отговори
Кой братушки? преди 8 години
Егата у братушката д ми продава нещо на тройна цена ,защото сме били уж братушки!?!? Абе ,шушляци рубладжийски гледайте си Пик-прас от масква нали теви плащат!
235
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ядрената война *** на вратата у.шанки. Кой оцелял, оцелял...
234
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Руските освобождения на България 1830 година- Неуспешно 1878 година- Успешно. 1945- СПОРНО ??????
233
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Zname pleneno niama... no vinagi sme slugi, a sega sme si robi...na EU + nashte kradlivi deputati
232
0
 
6
 
! Отговори
ODESSA преди 8 години
Българско пленено знаме във бой няма. Стара слава.
231
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Смях до дупка,,,,годишнината на Айнщайн втори-целият свят е на нокти,,,.стига с глупости
230
3
 
6
 
! Отговори
Обикновен Българин преди 8 години
Незнам кой е този Немцов, но фактът ,че американският посланник му поднася цветя от свое име и от името на многото "американски приятели" , както и фактът че британските служби го нарекоха "виден борец за демокрация и човешките права в Русия" вече е МЕКО КАЗАНО подозрителен (много меко казано!!).Поредният душманин и национален предател на грантове ще да е бил.Лека му пръст и дано Господ чисти земите православни от такива.Смъртта е трагедия, но такива като този сами са избрали своят път.
229
0
 
8
 
! Отговори
РЕАЛНО преди 8 години
Във България нямаше никакво почитане--ние не сме ли част от светът...Също в Ню Йорк нямаше-и в Лондон и в Париж и в Рим и в Берлин---и те ли не са част от света...----ейййй *** сте толкова плоски в лъжите си...--никой не знае и не му пука за този Немцов-олигарх който целият си живот само е крал....
228
0
 
1
 
! Отговори
ODESSA преди 8 години
Къде е австралиецо. Синдито, да не е събрал екип от успели и да са потрошили убежището на някое бездомно куче, докато пропиват пенсията на баба му?
227
2
 
1
 
! Отговори
skatelite преди 8 години
До Анонимен 352 - и престанете с това "русофоби". Съзнавам, че това вероятно е една от по-сложните думички, които знаете и гордо използвате, но безпринципната й употреба е крайно неуместна. Вероятно имам повече приятели руснаци от вас и определено нямам фобия от тях. Въпросът ви е несериозен, за това никой не ви отговаря. По същата логика и със също толкова еднозначен отговор може да се попита коя държава е причинила най-много беди на България в новата ни история? Определено не е Дания.
226
1
 
0
 
! Отговори
обективен преди 8 години
Аз по-скоро бих предложил да разискаме въпроса не коя държава, претендираща за глобална или регионална сила, е навредила най-малко на България! Принципно това е Китай! Само че Китай няма почти нищо общо с българската история! При останалите- нещата са сложни- може би ако не бяха бомбандировките над София и други български градове- САЩ щеше да изпревари Русия в класацията, но бе би! А "манните небесни" за доста българи Франция и Англия има ли смисъл да ги обсъждаме изобщо?
225
1
 
0
 
! Отговори
skatelite преди 8 години
До Анонимен 350 - съревнованието "по-патриот, най - патриот" съществува само във вашите глави, някъде там до "Аврора". Относно обвиненията ви: 1. ДПС е про-руска партия, информацията ви е грешна; 2. след избиването на голяма част от генералите през 1945г., "славата" на армията ни уви се ограничава до решителната намеса за потушаване на Пражката пролет; 3. от икономика вероятно не разбирате; 4. емиграцията е естествен процес (така сме дошли и ние на Балканския полуостров).
224
1
 
0
 
! Отговори
skatelite преди 8 години
До 340 ... това дори реших да не го споменавам, но съм напълно съгласен. И въпреки това, макар и по едно стечение на обстоятелствата (да сме на пътя на руската армия), не мога да омаловажа резултата.
223
0
 
5
 
! Отговори
най общо преди 8 години
Ами Русия освободи Българите от турско робство,освободи я от фашист-нацистите,построиха модерна България,АЕЦ,Кремиковци,Химия,Пристанища,Армия с 350+ самолета,Язовири,безплатно здравеопазване и т.н. а САЩ ни окупираха казармите,дадоха 1 кораб с мухлясала царевица,и продават ток от Мариците на свръх високи корумпирани цени!та кои са добрите мислете
222
0
 
4
 
! Отговори
обективен преди 8 години
Има, да и това явно е Турция! Петвековното взаимно съжителство издигна стопанството и икономиката на България до небивали висоти! Когато ни омръзна това съжителство, султана решил да предостави възможността на българите да си направят собствена държава, ама дошли от север онези диваци руснаците и всичко се преобърнало с главата надолу! Поне Радан Кънев и Надежда Нейнски така казаха че било! Другите версии били изкривяване на историята ни по време на тежкото 45годишно руско робство!
221
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Днес точка ру нарочно не са показали десетките хиляди руснаци на снимката, има ги обаче в световните медии Ройтерс и т.н.
220
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Някой питат тук, хибридни ***, кой какво бил направил за България? До кога ще искате някой да направи нещо за вас комунистически крадливи търтеи вместо вие сами да си го направите, в Америка е така, никой нищо не прави за теб, проток ти си свободен сам да си го направиш, дори и да станеш на богатия човек на света, русия ни направи нищо друго освен най бедните в Европа след като чакахме 10 години за москвич и затвороподобна гарсониера
219
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До skateliteКонвеция 1144, за която пише Александър Йорданов, е публикувана в Държавен вестник от 10.01.1884 г. Подписана е от Княз Батенберг.Ето съдържанието й:Конвенция за изплащане от България на Русия разноските по ОКУПАЦИЯТА на Княжеството от Руските императорски войски в размер на 10 милиона рубли и 43 копейки.Тази сума се е равнявала на 32,5 тона злато!!!За какво да благодарим на Русия? За това, че като не успя да стигне до проливите и за да не е капо, пожела България да плаща загубите й ли?