Светът почете паметта на Немцов, руската власт – не

Московското кметство разреши шествие с участието на до 50 000 души
27 фев 2016 20:30,
446
Светът почете паметта на Немцов, руската власт – не
Снимка: архив, Ройтерс

Посланикът на САЩ в Русия Джон Тефт почете днес паметта на убития преди година руски опозиционен политик Борис Немцов, като поднесе цветя на мястото на гибелта му, съобщи РИА Новости. Опозиционерът бе застрелян на Големия Москворецки мост недалеч от Кремъл.

"Аз и служителите от посолството на САЩ представяме тази сутрин народа и президента на САЩ. Събрали сме се, за да почетем паметта на човек, когото познавахме като държавен служител, като политик, а мнозина американци - като приятел. Днес сме тук, за да почетем паметта му, ценностите, които той бранеше, и да изразим надежда, че след време в Русия ще се сбъднат много неща от мечтите му", заяви Тефт.

На моста прииждат хора, носещи цветя и свещи. Движението не е затворено. На венеца, поднесен от Тефт, има надпис: "От американския народ", посочва агенцията.

Немцов бе убит на 27 февруари м. г. на този мост в центъра на Москва, докато се разхождаше с момиче. Престъпниците се приближиха до тях с автомобил, от който стреляха най-малко 7-8 пъти. Политикът бе смъртоносно ранен с четири куршума в гърба.

Във връзка с делото по случая са задържани петима, включително предполагаемият убиец Заур Дадаев. Обявен е за международно издирване предполагаемият организатор Руслан Мухудинов, офицер от чеченския батальон "Север".

На 20 януари федералното следствие заяви, че убийството е разкрито. Задържаните в момента се запознават с материалите по делото. В отделно производство е обособено продължаващото разследване срещу предполагаемия поръчител Мухудинов и ред неустановени лица, добавя агенцията.

Адвокатът на Мухудинов не потвърди съобщенията, че довереникът му се издирва от Интерпол, информира ТАСС. "Нямам сведения Интерпол да издирва Мухудинов и изобщо да е изпращано подобно искане там", заяви Хават Хадисов.

Участниците в конгреса на руската опозиционна партия "Яблоко", започнал днес в Москва, почетоха паметта на Немцов с едноминутно мълчание, предаде ТАСС.

Партийното ръководство и московската организация на "Яблоко" участваха днес в разрешеното от московските власти възпоменателно шествие по случай годишнината от гибелта на политика, съобщи Емилия Слабунова, председател на тази политическа сила.

Московското кметство разреши шествие с участието на до 50 000 души. Опозиционната партия ПАРНАС, чийто съпредседател бе убитият, прие предложения от властите маршрут и отбеляза, че самият Немцов неведнъж е минавал по него като участник в демонстрации. Нейни активисти положиха цветя на мястото на гибелта му и на Троекуровското гробище, където почиват останките му.

Възпоменателни прояви имаше днес и в други руски градове, както и в чужбина.
В Нижни Новгород, където бе седалището на Немцов като областен губернатор, се състояха шествие и митинг. Такива прояви имаше и в Ярославъл, където покойният бе местен депутат през последните години от живота си, в Санкт Петербург и други градове.

В Лондон имаше презентация на фонда на Немцов. Проявата се излъчваше директно в Москва.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


446
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
218
0
 
0
 
! Отговори
ODESSA преди 8 години
Това сте много готини бе ръб. Колко стотинки ти трябват, че да си пишем цяла вечер?
217
2
 
1
 
! Отговори
skatelite преди 8 години
До Анонимен 327. Не бъркай признателност с покорство. Българите са признателни за своето освобождение, но това не означава, че трябва да се кланяме на Русия. Колелото на историята се върти, освободителите ни после ни поробиха. Как мислиш, колко причинени от руснаците злини ще компенсират добрините? Заличаването на обществото ни през 1944-45г. следва ли да го пренебрегнем, само защото трябва да сме благодарни за освобождението? Жалко е да гледаш "патриоти", които благоговеят пред чужда държава.
216
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Немцоов ...Немцов .....Немцов ....тоя хокеи извиявайте футболист ..играеше в Локомотив москва ст ли беше ?...А да беизвинете ме ...футболист ..играеше в Локомотив Москва ...да вярно
215
0
 
0
 
! Отговори
ODESSA преди 8 години
Що ти трябва *** на палмата бе? Да са прикрити ушите от приятелски огън от съседната палма:))) *** носят северните народи.
214
4
 
0
 
! Отговори
майорски преди 8 години
До до майорскиАха Разбрах Немцов е като нашия Сидеров ... ОК !
213
5
 
1
 
! Отговори
до майорски преди 8 години
Питин е джуджето от Кремъл, а Немцов е неговата опозиция...
212
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Немцов е ясен. Самите американци го описват като "държавен служител,политик и пирятел":))хахахаха. Даже самите американци не са в състояние да му измислят някаква по-авторитетна биография. "Държавен служител" хахахаха:)))))
211
3
 
3
 
! Отговори
майорски преди 8 години
Кой е тоя Немцов бре .... Путин знам ама Немцов ..?????
210
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ти може да си бил близо до цивилизацията, но си търпял векове наред опустошителни номадски нахлувания, които ерозират всички опити за изграждане на държавност и култура.
209
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Зап. Европа е в перманентна криза през средновековето, но на практика не са били поставяни в условията на тежки ВЪНШНИ нападения, особено след унгарците. каквито войни, кризи и пробллеми да са имали, то са били резултат на ВЪТРЕШНИ раздори. Имало е стени пред тях, които са предотвратявали нахлуванията в зап. Европа и така западноевропейците са имали редкия шанс да се развиват самостоятелно, без външни притеснения.
208
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
даже през 19 век населението на околорейнските герм държави са предпочитали влиянието на Франция пред това да се обединяват в рамките на Германия. Бисмарк ги е "обединил", както се казва доброзорно:))
207
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Разбираме ви мъката у.шанки, но няма нация руснак.
206
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кого оплаква другаря посланик на САЩ в Русия Джон Тефт и вся остальная ***? През гугъла : " Немцов: Итоги. Доклад Михаила Шахова"
205
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
признак за образованост е било владеенето на латински език. Оттук и срамът да говориш на простонародния роден език. Чак след Лутер лека полека германскаат аристокрация се престрашава, но дори и векове след това образованите германци са предпочитали да афишират уменията си по френски език - особено в рейнските държавици.
204
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Такава нация руснак няма. Те са сбирщина от варварски племена, част от които са монголо-татарите...
203
1
 
0
 
! Отговори
До Odysseus преди 8 години
"Полско-литовки агресори , егати езика, как може да сте толкова плиткоумни ."Знаеш ли, започна да ми писваш! Неграмотен си, т.ъ.п! Вземи се ограмоти! На Червения площад има паметник на Минин и Пожарский. Те са изгонили хотентотите нали бе, мър.льо? Ако си наистина същата русолява муцунка, когато те срещна на улицата, ще те въз.питам набързо!
202
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
296, да не говорим, че в германските държавици френския също е бил предпочитания език сред аристокрацията
201
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
291, одисей, направо вече не знам на какъв език да ти говоря. Какво са били германците през 4-5-6 век? Колко време им е трябвало да стигнат до културата на 17 век примерно? И то като имаш предвид,че след унгарците Зап. Европа на практика не познава външно нашествие.Кога е създадена Русия? Обедиението на основните руски земи е при Иван Грозни - 15 век. Колко века са до Петър или Екатерина? И при това на много по-трудно място-на територия пресичана от всякакви народи и в тежка климатична зона.
200
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 289Все пак не забравяй че НАТО има много повече ядрени подводници от Путин. Дето са вика жална им майка на руснаците ако се опитат да направят нещо. А който на 100% е изчезнал никога ама НИКОГА повече не се е съживявал. Трябва много да се внимава в картинката...
199
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Време е управляващите ни след 1989г дермократи да хванат пътя за Дермокрация, управляващите ни турци-за Турция,а българите -да си възстановим държавата си на базата на общобългарските ценности- където ще се ценят доказаните знания,възможности,опит,реален труд,честност и чувство за отговорност!!! Да отпратим управляващите ни не само политически престъпници и п.аплач в еврокомунистическа Европа и да заживеем нормален живот в прекрасната ни, благословена от Бога страна!