Брак по Skype: Малки британчета в лапите на имамите

Други пък ги склонявали за женитба по телефона
Обновена: 2 мар 2016 06:11 | 1 мар 2016 21:15, Елка Василева
24
Брак по Skype: Малки британчета в лапите на имамите
Снимка: архив, Reuters

Момичета във Великобритания, някои от които само на 11 години, са принуждавани да сключват брак по интернет. Други пък са женени по телефона, предупредиха две благотворителни организации.

Имами във Великобритания и зад граница извършват брачни церемонии, използвайки Skype. Така те дават британски момичета на мъже в чужбина, каза благотворителната организация "Фрийдъм" ("Свобода"), която води кампания срещу принудителните бракове, пише Ема Бейд от Ройтерс.

На съпруга често са давани обещания, че той ще получи виза, за да дойде във Великобритания.

В един случай 11-годишно момиче от Лондон било омъжено по Skype за 25-годишен мъж от Бангладеш, каза основателката на "Фрийдъм" Анита Прем.

Момичето, което тогава не разбрало значението на обаждането по Skype, се свързало с "Фрийдъм", след като прочело книга на Прем за принудителните бракове, която била дадена на брат й в училище.

"Семейството планирало да я предаде веднага щом стане достатъчно голяма, за да бъде консумиран бракът", разказа основателката на "Фрийдъм". "Тя е била отписана от училище и обучавана за домакиня."

Прем заяви, че до момента са излезли наяве само няколко брака, сключени по интернет. Броят им обаче се увеличава.

Принудителните бракове се срещат при няколко общности във Великобритания. Женитбите по Skype обаче се отнасят само за момичета мюсюлманки - другите вероизповедания изискват булката и младоженецът да присъстват физически на церемонията, обясняват активисти.

Друг случай е с 13-годишно момиче, което казало, че е било принудено да се омъжи по Skype за 18-годишен иранец. 17-годишно момче също било оженено по Skype, след като семейството му разбрало, че си има бяла приятелка.

"Брак по телефона"

Великобритания извади принудителните бракове извън закона през 2014 г. Престъпление е освен това даден човек да бъде изведен в чужбина, за да бъде принуден да сключи брак против волята му. Прем каза, че женитбите по Skype са привлекателни за някои семейства, тъй като стават бързо и е по-малко вероятно да бъдат разкрити.

"Карма Нирвана", друга британска благотворителна организация, която води кампания срещу принудителните бракове, заяви, че е получила обаждания по своя "телефон на доверието" от момичета, които били омъжени по телефона.

Момичетата често не осъзнават, че обаждането по телефона е брачна церемония, докато техните семейства не им кажат после.

"Някои жертви се свързаха с нас и ни казаха: "Бях омъжена по телефона, защото семейството ми смята, че аз ги опозорявам", заяви основателят на "Карма Нирвана" Джасвиндер Сангхера.

"Най-бързият начин да бъде оженен някой е не той да бъде отведен в Пакистан, Индия или където и да било другаде, а да бъде оженен по телефона", отбелязва той.

Прия Манота, която отговаря за "телефона на доверието" на "Карма Нирвана", смята, че хиляди британски момичета под 18-годишна възраст са принуждавани всяка година да сключат брак.

Групата за принудителните бракове - съвместно звено на британските министерства на външните работи и Общността на нациите и на вътрешните работи - потвърди, че е попадала на случаи на насилствена женитба по Skype.

"Принудителният брак е ужасяваща практика, която е напълно неприемлива и няма да бъде толерирана във Великобритания, независимо как се извършва", даде да се разбере вътрешното министерство.

То предупреди, че насилствените женитби по Skype може да бъдат третирани като престъпление съгласно британското законодателство.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още по темата: ВеликобританияSkype
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен 19 преди 8 години
Полтиката на Великобритания против свободата на българския народ била продиктувана от страха, че огромните мюсюлмански територии наричани с общата име Индия, ще поискат и те свободата си. Омразата към България било едно темане към мюсюлманите в британската империя.На ви сега мюсюлманолюбство!!! Миграционнея поток към великата ви държава върви по всички пътища, включително и чрез незаконни бракове с непълнолетни мюсюлманки!!!Не искате източно европейци, за да има пари да издържате мюсюлманите.
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Джордж Бърнард Шоу - голям радетел на британската политика против освобождаването на българия от турско робство, пише пиесата "Героят и войникът"(1895 - действието на пиесата се развива в България по време на Сръбско-българската война). В тази пиеса има една сцена където главната героиня пита "какво е това библиотека". Българомразецът се опитва да ни изкара невежи по времето, когато процентът на грамотните момичета в България е два пъти по голям от този на грамотните момчета в Англия!
10
0
 
4
 
! Отговори
Коко преди 8 години
Те това е варварското лице на Исляма.
9
0
 
6
 
! Отговори
Shark преди 8 години
Тези при-мати муслимите знаят ли какво е предназначението на телефона, на скайпа и на технологиите, или само за е.не и разплод мислят. Животни!
8
1
 
10
 
! Отговори
Човколюбец преди 8 години
ЧОВЕЦИТЕ НА ТАЗИ ЗЕМЯ НЕ ПРЕСТАВАТ ДА ДОКАЗВАТ, ЧЕ СА ПРОСТО ЕДИН ПРОВАЛЕН ЕКСПЕРИМЕНТ!!!
7
18
 
1
 
! Отговори
varg преди 8 години
важното е подкрепата от дпс защото без доверието на дпс няма стабилно управление. На миналите сме втора на следващите първа сила, без помощ от турската икономика няма измъкване от кафявото.Аз може да съм на соцялни но ме издържа моя приятел Ерджан който прави силен оборот от турски стоки в България и така косвено помагаме на България.Скоро ще си купя кон за да спечеля уважението на роднините на Ерджан, а също и на околноста и няма да ме подиграват че съм клош и шизофреник
6
0
 
38
 
! Отговори
българина преди 8 години
Докато исляма не се забрани няма да стане. Още един начин да се вкарват терористи
5
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И едната крайност е лоша и другата.Да ги женят още деца сякаш продават *** е лошо.Ама и прекалената свобода е води до стари моми,лесбийки и креватни мъжемелачки.Нито една от тия не става за семейство камо ли да гледа деца.
4
33
 
8
 
! Отговори
мюсли преди 8 години
добре ,че са САЩ и Израел,защото само те поставят мюслитата ,там където им е мястото.Дано Доналд Тръмп да стане президент,че този демократ Обама нищо не направи срещу ислямистите и диктаторчето Путин.Америка е надеждата и опората на целия християнски свят.Бог да пази Америка.
3
1
 
34
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 8 години
Евроатлантически ценности с ислямски привкус.Ето накъде ни тикат !
2
11
 
3
 
! Отговори
Василев преди 8 години
Велики и всемогъщи са англосаксонските корпорации!А малките британчета с девствени пу.таран.чета са бъдещите потенциални акули, които ще носят лавровите венци от победоносни битки!Агент Ричард Майлс!ЦРУ!!!
1
0
 
54
 
! Отговори
експертно становище преди 8 години
Ако ООН не посочи исляма за престъпление срещу човечеството и не започне да го преследва , исляма ще стигне до централата на ООН!И тогава?