Нов скандал със свещеници педофили разтърси САЩ

Двама епископи помогнали за прикриване на посегателствата
2 мар 2016 11:07, Елка Василева
31
Нов скандал със свещеници педофили разтърси САЩ
Снимка: архив, Reuters

Двама американски католически епископи са помогнали за прикриването на сексуални посегателства, извършени от 50 католически свещеници и религиозни представители над стотици деца в продължение на 4 десетилетия в американския град Филаделфия.

Това се посочва в доклад от 147 страници, основаващ се на тайни архиви и съдържащ доказателства, уличаващи епископите Джеймс Хоуган и Джоузеф Адамек, които са били начело на епархията Алтуна-Джонстаун от средата на 60-те години до 2011 г..

В тази епархия има около 90 000 свещеници. Двамата епископи са били информирани за множество твърдения за посегателства и са се намесили, за да попречат на полицията и на разследващите да арестуват свещениците педофили.

Тяхното поведение е изложило на опасност хиляди деца и е позволило на тези "хищници" да злоупотребяват с други деца, заяви прокурорка на щата Пенсилвания Катлийн Кейн, чийто офис разпространи доклада.

Срещу двамата епископи обаче не могат да бъдат започнати никакви съдебни действия, защото предполагаемите свещеници педофили са починали или защото жертвите им са прекалено травмирани, за да дават показания.

Джеймс Хоуган е починал през 2005 г. Той е бил епископ на епархията Алтуна-Джонстаун от 1966 г. до 1986 г. Наследил го е на поста Джоузеф Адамек, който се е пенсионирал през 2011 г. и днес е на 80 години.

Разпространеният доклад е плод на двегодишно разследване. Разследващите са успели да се доберат до 115 000 документа, сред които и ръкописни бележки на Хоуган, документи, изпратени на Адамек, декларации на жертвите, кореспонденция със свещеници педофили и др.

Новината излиза наяве малко след като "Спотлайт" спечели Оскар за най-добър филм. Той се основава на журналистически разкрития за извращения на свещеници педофили в САЩ.

Между 5700 и 10 000 католически свещеници в страната бяха обвинени в сексуални агресии, но само няколкостотин от тях бяха съдени и осъдени за деянията си.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още по темата: сащсвещеници педофили
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
мисля че на всички е ясно къде се намира сатаната.западъ е негов продукт
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
западът изобилства от всякакви изчадия адови
15
1
 
1
 
! Отговори
до 19 преди 8 години
Исус не е умрял ,а е възкръснал бедни ми социалисте ......Ако това не знаеш какво повече да говорим .А неолибералите имат повече общо с вас отколкото с Исус.
14
0
 
9
 
! Отговори
Алекс преди 8 години
До РОССИЯТова е църквата като цяло. И не е от сега. Сега поне се размирисва преди само 50-100 години само за пвдигането на такъв въпрос изчезваш. Ей аз това мразя религията, щото създава предпоставки за безконтролни лидери на овце.
13
4
 
7
 
! Отговори
РОССИЯ преди 8 години
ТОВА Е ТЯХНАТА ДЕМОКРАЦИЯ.ЖАЛКО ЗА ДЕЦАТА.И ТОВА СЕ РАСПРОСТРАНЯВА В ЦЕЛИЯТ СВЯТ -ДЕМОКРАЦИЯ -ЗА КАКВО НИ Е ТАКАВА ДЕМОКРАЦИЯ АМЕРИКАНСКА.ДА СИ ОСТАНЕ У ТЯХ ТАЗИ ДЕМОКРАЦИЯ
12
1
 
9
 
! Отговори
Всезнайко преди 8 години
Мисля, че на и всяко хлапе стана ясно вече, че религиите са опасни за човечеството.
11
3
 
2
 
! Отговори
w3qwreqde преди 8 години
А банкерите не са педофили, беее. Все свещениците, а виж ти - нито един скандал с педофили банкери. нито с милиардери в силиконовата - що така. Аман от постановки.
10
2
 
5
 
! Отговори
Мислете преди 8 години
Ти,който пишеш срещу своите брата християни и се мислиш за православен ,пак ти казвам ,Исус умря за човеците...Не за Византия,БПЦ Руската патриаршия или папата . Ако това не си разбрал значи си далеч от Христа.
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
AKO TE IZNASILI SVESHTENNIK OTIVASH V RAYA,ZA NEGO ZEMNITE ZAKONI NE SA OT VAGNOST.SHTOM TE IZNASILI RELIGIOZNO LIZE OTIVASH V RAYA.DA SE ZABRANIAT RELIGIITE.
8
1
 
4
 
! Отговори
я мислете малко преди 8 години
Най -гнусното в цялата тази постановка е следното .ЕС и САЩ (изобщо кликата командваща света)са разрешили и педофилия и зоофилия едва ли не ,за хомосексуализма то вече си е нормалитет ........Но видите ли именно разрешилите педофилия ,зоофилия и хомосексуализъм страшно са развълнувани ,че някъде имало педофилия сред Църквата .Е това ми идва в повече.
7
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 12 Зад океана.....а ти наясно ли си какви са нашите свещеници по църкви и манастири?
6
2
 
5
 
! Отговори
факт преди 8 години
Християнството е религията на Исус ........Той умря за човечеството и неговото спасение .По времето на Христа е нямало БПЦ ,Византия и така нататък .Мислете.
5
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Поредна доза антиамериканска пропаганда платена от руското посолство...
4
6
 
4
 
! Отговори
до 1 преди 8 години
Напротив или служиш Богу или на Мамона,пардон на женна си .Хората от хилядолетия са го установили . Католическата Църква се придържа към истинското обвързване с Христа.Там и свещениците са монаси ...Не е лесно да служиш на истината ,а християните го знаем най -добре.
3
6
 
3
 
! Отговори
не преди 8 години
Целият свят се е заел да прикрива ислямския тероризъм на медийно ,политическо ,социално нива ......Когато прикриваш злото като вършиш още по -лошо ,да лъжеш и клеветиш християнството - това е вече болшевизма .САЩ са заплашени от неокомунистическа революция?!!
2
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ХА ХА ХА ХА ХА НЯКОЙ УЧУДЕН ЛИ Е ЗА СЛУЧВАЩОТО СЕ НА ТЕРИТОРИЯТА С НЕОГРАНИЧЕНИТЕ ВЪЗМОЖНОСТИ!?!?!? КАЖИ МУ КАТОЛИК И ПОВЕЧЕ НЕ ГО ОБИЖДАЙ!!!!!
1
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Виже какво, сексът е в природата ни. Да затворят цял живот един мъже без жени и те да се правят на непокварени е противоесествено. Това довежда до друг вид изрващения. Това е природа, ударят ли те хормоните искаш да си го натикаш някъде или да си натикаш нещо (зависи от пола и наклонностите). За това и в българската църква има попадии, т.е. поповете имат право да се женят, че да не се стига до такива простотии. Но монашеството за мен е пълна простотия или поне преди 60 годишна възраст.