Бедата на руските работници – ще приемат всякаква заплата

Разказ за "Толиати" – автомобилен гигант в минало време
4 мар 2016 20:00,
199
Бедата на руските работници – ще приемат всякаква заплата
Снимка: архив Reuters

Някога замислен като съветски конкурент на капиталистическия символ Детройт, руският автомобилостроителен център Толиати навлиза в икономическа депресия. Отнася го работническата класа, като работодателите използват заплахата от безработица, за да орязват или да не плащат заплати, когато си поискат.

Далеч от корените си през 1960 година като социалистическа визия за бъдещето, централен Толиати е осеян с магазини за евтини стоки, учреждения за бързи кредити (до заплата) и заложни къщи на фона на рецесия, която е засегнала автомобилния пазар, разказва Джеймс Елингуърт от Асошиейтед прес.

Работниците от огромния завод на Лада казват, че са все по-отчаяни, но твърде много се страхуват да говорят публично заради опасността от отмъщение на мениджърите, както те го наричат.

"Хората се страхуват да кажат и дума", заяви работникът от производството и синдикален деец Наталия Йемшанова на профсъюзна среща в апартамент на един от членовете.

"Не се сещам това да се е случвало преди. Може да плащат по-малко пари. Хората ще приемат всякаква заплата".

Йемшанова показва фишове за заплати, показващи месечно заработване на 10 300 рубли (135 долара) за януари. Тя разказва, че нейната заплата е намалена наполовина, след като отказала да бъде трудоустроена като чистачка и твърдяла, че някои мениджъри в АвтоВАЗ, компанията собственик на завода за Лада, използват заплахата от безработица, за да принуждават работници - особено критикуващите ръководството - да приемат по-ниски заплати.

Фиш на името на брата на Йемшанова, който работи за същата компания, отчита 7800 рубли (100 долара) за януари.

До Йемшанова е седнала Анна Перова, която работи за АвтоВАЗ още от съветско време. Анна вдига дясната си ръка, за да покаже, че е загубила части от четири пръста през 2011 година - премазана, казва тя, от неизправна метална преса. Тя предупреждава за нарастване на промишлените злополуки на фона на ограничаване на бюджетите за поддръжка и обучение. "Хората биват пращани в различни производствени звена, където не разбират какво става. Това се случи неотдавна. Една жена натисна бутон за проверка и ръката й бе напълно премазана", разказва Перова.

АвтоВАЗ и Renault-Nissan, френско-японският съюз, който контролира АвтоВАЗ чрез холдингова компания, не отговориха на запитванията за коментар по подозренията в орязване на заплати и промишлени злополуки.

Много от водещите работодатели в Толиати снабдяват завода, което означава, че "болестта" на автомобилния пазар инфектира и града като цяло. През 2015 година АвтоВАЗ загуби близо 1 милиард долара и пасивите му превишават активите, което кара Ernst & Young да предупреди за "материална несигурност, която може да хвърли значителни съмнения върху способността (на Автоваз) да продължи по този обезпокоителен начин на развитие".

Компанията е най-нашумелият случай на потъващ автомобилен пазар, на който продажбите спаднаха с над една трета миналата година и някои чуждестранни фирми, сред които и General Motors, се изтеглиха изцяло.

Заводът на Лада сега въвежда план за икономии, включващ свиване на щата. Преминаването към четиридневна седмица този месец (февруари) по същество означаваше намаляване на заплатите на всички с 20 %, отгоре на безпричинното орязване, което работниците твърдят, че понасят.

При контролирането на АвтоВАЗ от Renault и Nissan имаше импулс за модернизиране на серията Лада с нови модели, базирани от дизайн на Renault, но това означаваше внос на части и допълнителна конкуренция за мрежата от доставчици от съветско време в града. АвтоВАЗагрегат - компанията, която прави интериора на автомобилите на АвтоВАЗ, но е отделна собственост - спря производство миналата година и сега е в процедура по фалит, оставяйки без работа над 2000 души. Главният изпълнителен директор Виктор Козлов бе арестуван по подозрение в данъчна измама.

Елена Селиверстова, която работи за АвтоВАЗагрегат от 25 години, показва, сочещи постоянно нарастване на дела неизплатени месечни заплати от юли с кулминация през януари, когато тя не е получила нищичко от заработените близо 23 000 рубли (300 долара) - пари, които й трябват, за да помага на възрастната си майка.

"Знаете ли, това е пълна катастрофа", казва тя през сълзи. Само благодарение на финансовата подкрепа от сина й не са й спрели тока посред зима.

Механикът Андрей Доброхотов казва, че от юни не е получавал никакви пари от АвтоВАЗ, което принудило семейството му да разчита на евтини храни като ечемик. И той, и Селиверстова са си търсили нова работа, но не са намерили, АвтоВАЗ задържал техни документи, изисквани по закон при регистриране на нова месторабота.

Над 1000 души протестираха срещу фалита на АвтоВАЗагрегат на площад в Толиати през ноември, настоявайки за неизплатените заплати в демонстрация, организирана от местни комунисти. Селиверстова, която също е участвала, се съмнява, че подобни действия на работниците могат да доведат до изплащане на заплатите или до подкрепа от градските власти. Самите те са под натиск заради по-ниските приходи от данъци от автомобилостроенето.

"Руското законодателство е нечестно спрямо работниците", оплаква се тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


199
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
0
 
1
 
! Отговори
Бай Ради преди 8 години
До Анонимен Ами старият комунистически номер " Хвали селото, ама живей в града ! "
92
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За съжаление и у нас е така. Магазини за дрехи 2ра употреба, кредити да заплата, заложни къщи и аптеки на всеки ъгъл.
91
0
 
3
 
! Отговори
от страх са така те преди 8 години
Всеки пети работещ руснак (20%) смята, че е възможно в следващите два-три месеца да бъде уволнен, съобщава фонд Обществено мнение след проведено изследване сред 1500 души от 104 града в 54 субекта на Руската федерация, предаде Интерфакс, цитирана от Фокус.
90
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Джеймс Елингуърт от Асошиейтед прес да заповяда в страната членка на ЕС-БГ и да направи разликата. Ба си пропагандата доста сте некадърни
89
3
 
6
 
! Отговори
А-ха преди 8 години
Тая статия е като копирана отпреди 30 години ,само,че думите амерокански работници са заменени с думите руски работници.Всичко друго е еднакво.Поразен съм от постиженията на нашите журналисти!
88
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Така преди 89-та четяхме по вестниците колко зле били американските работници,как ги експлоатирали и как със заплатите си нищо не могли да си купят.Само,че защо ли след 89-та дечицата на всички големи комунисти хукнаха именно към САЩ.И тогава и сега на наши журналисти не вярвам!
87
0
 
7
 
! Отговори
Васо преди 8 години
Нищо ново под слънцето. Цикъла на историята се повтаря. И в Русия и у нас "новата" политическа класа увлечена от алчността си подготвя кървави Революции. Но сега изпраща парите и децата си по спокойни, и уредени държави. Ама слугите, и лакеите им ще отнесът гнева на гладните.
86
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
един пьт бях в русия е за пьрви пьт видях че има и по зле от нас
85
0
 
3
 
! Отговори
бравус преди 8 години
Те са готови на всякаква заплата , а тук дори *** ,
84
0
 
4
 
! Отговори
Дърт Крейзър преди 8 години
Има нещо вярно в тая работа,септември като влизах в страницата на ВАЗ и всички модели бяха по на половин цена , явно се опитваха да продават каквото могат , за да позакърпят ситюейшъна
83
1
 
9
 
! Отговори
K преди 8 години
Статия в стила на тези писани по времето на социализма само дето героя е заменен от разлагащата се и разпадаща Русия вместо гнилия запад, същата пропаганда. Тея журналисти са по скоро писатели на къс разказ.
82
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами като клечат още там! Има Сирия, има Донбас... Има откъде да се вземат заплати.
81
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
BEDATA NA BALGARSKITE RABOTNIZI E CE PONIAKOGA SA SAGLASNI DA RABOTIAT I ZA 10,15 LV. NA DEN PO 10 CASA.ZA SPRAVKA--VELINGRAD,RAKITOVO,KOSTANDOVO-OBLAST PAZARDGIK.
80
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Такова е положението не само в толиати ами почти навсякъде в Русия. Бавене на заплати, орязване на доходите......пенсии, социални. Средните доходи на руснаците вече са по ниски от нашите, а цените са по високи. За сравнение- влезте в магазин берьозка и ги вижте.
79
6
 
12
 
! Отговори
ОБЕКТИВНО ПОГЛЕДНАТО преди 8 години
ТАЗИ ДОЛНОПРОБНА СТАТИИКА МИ ПРИЛИЧА НА ЕДИН СЕВЕРНО КОРЕЙСКИ ПРОПАГАНДЕН ФИЛМ ЗА САЩ ,КЪДЕТО ПОКАЗВАТ БЕЗДОМНИ АМЕРИКАНЦИ ПРЕЗ ЗИМАТА И ТВЪРДЯХА ЧЕ ЯДАТ СНЯГ И УБИВАТ ВРАБЧЕТАТА ЗА ДА СЕ ХРАНЯТ .СРЕДНАТА ЗАПЛАТА В АВТОВАЗ В МОМЕНТА Е ОКОЛО 35 ХИЛ РУБЛИ КОЕТО Е ОКОЛО 500ДОЛАРА СЛЕД ПАДАНЕТО НА РУБЛАТА .ПРЕДИ КРИЗАТА ЗАПЛАТИТЕ ИМ СЕ РАВНЯВАХА НА ОКОЛО 1000 ДОЛАРА. РАЗБИРА СЕ ТЕЗИ 500 ДОЛАРА В РУСИЯ СТРУВАТ ДВА ПЪТИ ОТ КОЛКОТО ПРИ НАС ЗАЩОТО ЦЕНИТЕ НА БЕНЗИН ТОК ГАЗ ПАРНО СА В ПЪТИ ПО-НИСКИ ОТ ТУК
78
3
 
10
 
! Отговори
Шаран БГ преди 8 години
Защо не погледнете "гредата" в собствените си очи?За 26 години какво добро направиха" демократите " за българския работник? У нас никой не споменаха думата "работник" -- тя отдавна е *** дума. Тези милион и половина БГ граждани, които са зад граница , да не са от хубаво там. Тренчевци и Петковци само се бият в гърдите като "синдикални" тартори и играят по свирката на чорбаджиите. За колко пари/ и получава ли ги/ работи българския работник ? А за злополуките - шепнешком! Да не чуят руснаците
77
3
 
7
 
! Отговори
Хенде Хох преди 8 години
Тук яко сте се профилирали.чучко Широш явно яко киха...
76
2
 
25
 
! Отговори
видинчанин преди 8 години
И в северозапада хората биха приели всякаква заплата,но дори и такава като в Толиати никой не предлага.Във Видин не останаха никакви предприятия.Само,че такава статия за северозапада никой не е платил и затова я няма никъде.Направо сме като в резерват,а вие за Толиати сте се разписали.Толиати и след 1000 години няма да го стигнем.Видин е заприличал на Припят-тук там видиш някой или нещо да мърда!Ако мтая държава няма да прави тук нищо нека ни продадат ня някоя друга.
75
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В Русия лошо, ама всички световни марки имат производство там. В българия кои са дошли? Във всички бивши соц.страни световно утвърдени фирми развиват производство, само тука не. Що така? Пък някои се задертили за руснаците!
74
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това са пълни лъжи целящи да злепоставят висшата хармония царяща в руския свят. Друга цел на този антируски русофобски пасквил е да наклеветят гениалния руски вожд Путин. Истината е че средната заплата на руснака е 1000 долара т.е. 80000 рубли и се изплаща 3 месеца предварително, така например през март ще се изплатят дължимите заплати на руските промишлени работници за месец юни 2016 година. Това е абсолютно така, защот ми го каза един русофил на руското сборище на Атака.