САЩ смъмриха Турция за щурма над вестник "Заман"

Нови сблъсъци избухнаха пред редакцията в Истанбул
5 мар 2016 15:58,
139
САЩ смъмриха Турция за щурма над вестник "Заман"
Снимка: архив Reuters

Белият дом разкритикува турското правителство за превземането на опозиционния вестник "Заман".

Както Dnes.bg писа турските власти решиха да поемат контрола над в. "Заман", най-високотиражния опозиционен вестник в страната. Турски съд е постановил вчера назначен от държавата управителен съвет да ръководи вестника, който има издания на няколко езика, включително турски и английски.

Още по темата
Заради решението на турското правителство в Истанбул избухнаха протести, а турската полиция използва сълзотворен газ, за да ги разпръсне.

Според някои информации вестникът е свързан с живеещия в САЩ ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен. Той и движението му Хизмет са обвинявани от Анкара, че са се опитали да дестабилизират ситуацията в Турция през лятото на 2013 г. и че подкопават властта.

Белият дом определи като неприемливи действие назначаването на синдици в медии и повдигането на обвинения срещу журналисти. "Ние призоваваме турското правителство да гарантира пълното зачитане на справедлив процес и равно отношение пред закона", призоваха американските власти.

Те допълниха, че турските власти трябва да гарантират универсалните демократични ценности, залегнали в конституцията на Турция, включително свободата на словото, на събранията и печата.

"В едно демократично общество, критичните становища трябва да бъдат насърчавани, а не потискани", подчертава Белият дом.

Междувременно турските полицейски части за борба с безредиците използваха отново сълзотворен газ и водни оръдия за разпръсването на стотици протестиращи, събрали се пред редакцията на опозиционния вестник в Истанбул,  съобщи от мястото фотограф на AFP.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
1
 
20
 
! Отговори
обективен преди 8 години
Гурбетчия, като мантра ти станаха тези 135долара! при условие, че повечето хора в Русия работеха за толкова, то ти грарантирам, че вече Путин нямаше да бъде на власт! Друг е въпроса колко общо има днес рублата с долара и какви са цените на продуктите там, където взимат 137долара месечно! Само за пример- направих справка и излиза че цената на свинското в Толиати в долари е 3,5. Цената на хляба за кг пък е 0,35$.
37
1
 
24
 
! Отговори
обективен преди 8 години
Не бе шоп, не предлагам това! На първо време предлагам поне малко да вземем пример от страни като Унгария и Словакия! След това да облекчим максимално визовия режим за руснаците, че те може и бедни да са, ама пък незнайно откъде намират пари за море, планина и т.н. Поне така туризма ни ще живне. Ще кажеш сега- не ни трябват тези диви руснаци! Аз, обаче не съм разбрал досега някой от туристическия бранш в България да се е оплакал от посещение на руснаци!
36
1
 
23
 
! Отговори
SS преди 8 години
Абсолютната фашистка диктатура и имперските амбиции на тоа Ердохан стават все по-очевидни и болезнени за турския народ. Най-добре е да го ометат. Ако не - кюрдите ще помогнат ... :) Но ще е по по-трудния начин
35
1
 
20
 
! Отговори
обективен преди 8 години
Гурбетчия, то е лесно да се каже произвеждайте, ама нали тези места , където да се произвеждат стоки, трябва някой да ги създаде! Пък тези малди българи, дето напускат страната, само спомагат да не се увеличава безработицата! Що се отнася до Русия- като надушат някакъв проблем там журналистите и веднага го раздухват! Има редица региони в русия, където нещата са по-добре от в България и в случая няма в предвид само Москва и Санкт Петербург!
34
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ERDOGAN machkay islqmistite i podrujnicite im,ZAMAN e na ISLQMISTA GYULEN ,kvo sega nali iskahte borba sreshtu islqmistite ,zashto rivete sega
33
2
 
24
 
! Отговори
да не съм луд преди 8 години
До ГУРБЕТЧИЯПич , само да ти кажа ,че изкарах година и 3 мес на работа в Русия и заплатата ми беше 2700 евро - нето , сега съм в Испания и вземам 1500. А пък в българия е толкова хубаво , че дори и без работа да остана тук , никога няма да се върна.
32
0
 
19
 
! Отговори
Спонги преди 8 години
Местан! Доган! Пеевски! И тихният авер с който пият кафе! Това ни чака.
31
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кой ли е този на снимката? Не прилича на Обонго, нито на Ерголям...
30
0
 
20
 
! Отговори
обективен преди 8 години
Гурбетчия, то в България минималната работна заплата я направиха вече 420лв. Середната ни убеждават вече, че е около 900лв! Само, че не това е проблема на България, ами голямата безработица! Не знам дали вярваш на статистиките, че безработицата в България е около 10%(В София може да е и 3%), но в много български по-малки градове безработицата е между 20 и 50%!
29
2
 
20
 
! Отговори
без съмнение преди 8 години
Световните агенции съобщават, че на турско сирийската граница, северно ат сирийския град Идлиб, турските граничари са застреляли девет сирийски бежанци и са ранили най-малко десет сирийски деца.
28
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ей комши и да триеш и да не триеш от турция скоро нищо няма да остане, запомни го това нещо! Заради това дето го направиха със кюрди и сирийци, хаир няма да видят турците.
27
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какви невинни турци сме избили бе, ***? Имаше малко кютек за лек път до турция и това е! А 1916 година не е много назад във времето.
26
1
 
33
 
! Отговори
Бравос преди 8 години
Ау, колко са лоши и страшни САЩ-смъмриха партньора си! Ау, каква смелост от страна на САЩ-да смъмри партньора си! Ау, как се просълзих от тази мъжка постъпка!
25
6
 
19
 
! Отговори
обективен преди 8 години
Гурбетчия, аз ти говоря за съвременна Русия, а не за СССР! Колко татари са избили руснаците при присъединяването на Крим към РФ, ако питаш- отговорът е нула! Няма свдения за нито един убит кримски татарин по време на референдума и след него също и за нито един изгонен- който е напуснал Крим, го е напуснал доброволно! Още повече, че днес в новата автономна република Крим на РФ има три официални езика- руски, украински и кримско-татарски!
24
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо ли са се умълчали министърът на външните работи Даниел Митов и президентът (уж на всички българи) Росен Плевнелиев?
23
0
 
18
 
! Отговори
tobi преди 8 години
Да им се разреши да се стреля на месо, тогава ще има ефект, като се гръмнат 100, друго ще бъде.
22
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Започва краят на Ердоган. Всички Софийски евроатлантици като негови фенове веднага да отиват и да протестират в негова защита.
21
4
 
25
 
! Отговори
двоен аршин преди 8 години
Ха-ха няма ли да им спретнат една анадолска пролет та да им цъфнат фе$овете или нЕма как съюзници са все пак.
20
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
a kakva svoboda na slovoto i ma v "utre bg"
19
3
 
29
 
! Отговори
обективен преди 8 години
Гурбетчия, ще ти кажа каква е разликата между Турция и Русия! В Русия в териториите, в които руснаците не са абсолютно мнозинство, са образувани и обособени автономни републики! В Турция, в териториите, в които турците не са мнозинство- автономни републики няма! Каквото успяхте- изклахте и изгонихте и днес за вас автономия явно е "*** дума"!