САЩ смъмриха Турция за щурма над вестник "Заман"

Нови сблъсъци избухнаха пред редакцията в Истанбул
5 мар 2016 15:58,
139
САЩ смъмриха Турция за щурма над вестник "Заман"
Снимка: архив Reuters

Белият дом разкритикува турското правителство за превземането на опозиционния вестник "Заман".

Както Dnes.bg писа турските власти решиха да поемат контрола над в. "Заман", най-високотиражния опозиционен вестник в страната. Турски съд е постановил вчера назначен от държавата управителен съвет да ръководи вестника, който има издания на няколко езика, включително турски и английски.

Още по темата
Заради решението на турското правителство в Истанбул избухнаха протести, а турската полиция използва сълзотворен газ, за да ги разпръсне.

Според някои информации вестникът е свързан с живеещия в САЩ ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен. Той и движението му Хизмет са обвинявани от Анкара, че са се опитали да дестабилизират ситуацията в Турция през лятото на 2013 г. и че подкопават властта.

Белият дом определи като неприемливи действие назначаването на синдици в медии и повдигането на обвинения срещу журналисти. "Ние призоваваме турското правителство да гарантира пълното зачитане на справедлив процес и равно отношение пред закона", призоваха американските власти.

Те допълниха, че турските власти трябва да гарантират универсалните демократични ценности, залегнали в конституцията на Турция, включително свободата на словото, на събранията и печата.

"В едно демократично общество, критичните становища трябва да бъдат насърчавани, а не потискани", подчертава Белият дом.

Междувременно турските полицейски части за борба с безредиците използваха отново сълзотворен газ и водни оръдия за разпръсването на стотици протестиращи, събрали се пред редакцията на опозиционния вестник в Истанбул,  съобщи от мястото фотограф на AFP.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
21
 
! Отговори
цък до Ан-ен преди 8 години
Задайте този въпрос на арестуваните и осъдени журналисти в Турция!
17
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
AMERIKANO-TURSKI TCIRKOVE,NIE TREVA PASEM
16
2
 
23
 
! Отговори
обективен преди 8 години
Гурбетчия, хайде свери си часовника, че ме караш да се смея! Грузия е автономна република на Русия- поредния виц! Давай в същия дух- поне става весело!Сега сериозно- така занчи- а колко арменци избихте, за да не ви се бъркат в държавата? Колко българи асимилирахте и избихте в Източна Тракия? Колко гърци изгонихте от запания бряг на Мала Азия? Пак, обаче не успяхте да си останете само турци в тази територия! Днес в Турция има 20млн. кюрди, които дори нямат и автономия!
15
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Опааа, ко стана ся... Ердоган май се оказа новия Асад, а? Коли и беси наред от години, а УСА се прави на ущипана
14
2
 
24
 
! Отговори
обективен преди 8 години
Гурбетчия, то по тази логика и Русия уж не е демократична държава, че е на челно място в света по брой на автономните републики! А на Турция къде са и автономните републики! Апропо партията на Местан можеш да си сигурен, че си е лично ваша турска етническа партия! Аз принципно съм доста подозрителен към поредния "цирк" в ДПС, ама то дето се казва- "времето ще покаже!"
13
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Американците да не се правят на луди.....ами да ходят и да засеят малко демокрация както направиха във Сирия,Афганистан,Ирак,Либия,Косово,и много други който станаха демократични благодарение на Америка......
12
2
 
23
 
! Отговори
Трябваше... преди 8 години
Трябваше не да го смъмрят,а два шамара и няколко ритника отзад да му ударят. После да го накарат заедно с Давидоглу да пренесат на гърба си по петдесет души Българи от единия бряг на Марица до другия а накрая да ни услужат с техните 2 черепа,че много обичаме да пием вино от глави като техните и виното не ни се услажда без тях.
11
9
 
22
 
! Отговори
Ястре6 Османлията ® преди 8 години
До обективенБайно, свободата която я имат турските медии я няма никъде по света. Или по точно, с тази част на света, с коят аз съм фамилиарен, и това е Европа, Близкият Изток, половината Африка и цялата Северна Америка! Няма такава слободия, каквато царува в турските медии!
10
2
 
29
 
! Отговори
ужасен преди 8 години
Типична Турска демокрация.Нямат цивилизоване тази хора.
9
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Направо ми се плаче някой път...вместо да сме нормална европейска държава и да си гледаме спокойно живота, всеки ден ние сме принудени да търпим намеса във вътрешните ни работи от ей такива пропаднали азиатски държави като Турция и Русия, съвършено недемократични държави, обладани от олигархия и имперски амбицирани владетели. После ЕС ни бил крив, че живеем зле...еми не е ЕС, докато нашата държава се води по тези две, нищо добро не ни чака. Русия и Турция определят все още настоящето ни, не ЕС.
8
0
 
22
 
! Отговори
сащ преди 8 години
мръм-мръм-мръм-мръм ...
7
1
 
36
 
! Отговори
обективен преди 8 години
До гурбетчия,"В Турция има демокрация"Това е един от най-кратките вицове, които съм чувал!Много ми е интересно, при условие, че някакви противници на Ердоган организират представлението, което организираха онези "пусита" в Русия, в църквата, в някоя джамия, какво ще им се случи? Чакам предложения! Нали Путин заради това, че вкара "пуситата" в затвора, беше обвинен в липса на демокрация! В Турция дали на такива ще им кажат-"Браво!"?
6
10
 
18
 
! Отговори
Ястре6 Османлията ® преди 8 години
Беше крайно време, но Ердоан е много мекушав срещу подобни елементи та затова ги търпя до последно. Медийната група Заман е собственост на Гюленската организация, Гюлен е верен служител на ЦРУ. Многократно са превеждени пари на сметките на хора от близкото му политическо обкръжение от ... ъхъм ... Израел и САЩ! Добре че все още на власт е "диктаторът" Ердоан, че само му закриват медиите, защото ако до властта се докопа "демократ" като мене, ще го горя на клада!!
5
1
 
20
 
! Отговори
aide преди 8 години
i na toq mu izteche vremeto chestito, da vidim tikvata koga she si go svalqt
4
1
 
27
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
"смъмриха" - Просто лицемерие!
3
0
 
43
 
! Отговори
цък преди 8 години
САЩ смъмриха Турция за щурма над вестник "Заман"------------Само "смъмряне" ли бе???Ами, къде са икономическите и политически санкции за нарушаване праваата на "свободата на словото и плурализма на мнения"???Или както се казва - "Абе, него...дник, ама наш."Демек, аршина на двойните стандарти в действие - "за едни може, за други - не!
2
4
 
42
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 8 години
До ГУРБЕТЧИЯБягай да ковеш пирони, не си мъчи мозъка с непривични функции....
1
4
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"В едно демократично общество ..."да, но Турция не е такова!