Турция търси подкрепа за бежанската криза

Балканите са в трудна ситуация, каза експерт пред Bloomberg TV Bulgaria
7 мар 2016 13:22, Анисия Иванова
21
Турция търси подкрепа за бежанската криза
Архив: БТА

Диалогът с Турция е много интензивен през последните месеци. Балканските страни са в трудна ситуация. В миналото се характеризираха с етнически конфликти, понастоящем имат много икономически проблеми и социални неравенства. Огромна част от балканските страни са в политическа криза. Това каза експертът Мариян Карагьозов в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

Бежанците към Европа се предвижват по три пътища. Маршрутът през Балканите води през Унгария и Австрия към Германия. Бежанците, които минават през Либия и Италия, се насочват най-често към Франция и Великобритания.

Преобладаваща част от хората, които преминават през балканския маршрут, са от Сирия, Ирак, Пакистан, Афганистан, докато маршрутът през Либия се използва предимно от африканци, обясни експертът.

Факт е, че в Гърция влизат около 3-4 хил. души на ден, докато през гръцко-македонската граница се допускат около 600 души, което означава, че с течение на времето в Гърция се натрупва критичен потенциал от хора.

Възможно е България да бъде засегната, но също така и други страни, които до този момент бяха встрани от бежанския поток като Албания и Хърватска, каза още той.

Експерът коментира още състоянието на турската икономика и отношенията между Турция и ЕС. Икономиката на Турция се възстанови добре от финансовата криза 2008-2009. Последните данни обаче сочат за наличието на предкризисно състояние, свързано с оттеглянето на западноевропейски и руски туристи.

"Турция се стараеше да се подобрят отношенията между Анкара и Брюксел в контекста на справянето с бежанската криза. Страната работи упорито в тази посока, включително и за размразяване на предприсъединителните глави за членство в ЕС", допълни експертът.

Целият разговор чуйте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
3
 
1
 
! Отговори
цинизъм преди 8 години
Турция заедно със САЩ,Саудитска Арабия и Израел създадоха тази криза.Не може да има подкрепа за тази наглост.
9
7
 
2
 
! Отговори
турчин преди 8 години
Турция ще пусне бежанците в България.
8
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За войната в Сирия, че е турскоизраелска разрабатка, турскоизраелска е. Но турция години наред приютяваше щедро всякакви имигранти за да ги запокити към ЕС, когато трябва. Сега иска помощ? Рекет е това, а не искане и ЕС трябва да се събуди, да си извади главата от г.... дето им я набутаха янките и да се защити от тази инвазия.
7
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 1Ti gleday BG ne TURCIA,mechtay si za kurdistan ,bez saglasieto v rayona na TURCIA nito amerikanci nito rusnaci mogat da vireyat,ako iska ERDOGAN taka shte nabuta bejancite v evropa che vsichki shte se uchudqt kvo da pravqt,rusnaka e vinoven za cqlata rabota ,rusnacite izbivat i gonqt naselenieto na SIRIA ,otkade nakade turcia shte gi gleda
6
3
 
1
 
! Отговори
do agenta преди 8 години
ushaniq prostutoira
5
3
 
4
 
! Отговори
погр ебален агент преди 8 години
Не можах да вдяна. Кой на кого? Турция ли е клиента, а ЕС се проституира? Или ЕС е клиента, а Турция се проституира?
4
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ushankite se nasraha v siriq edna suhopatna operaciq ne napraviha i 4 meseca letqha nad civilni ha ha ha
3
3
 
4
 
! Отговори
ааааа преди 8 години
да разделят Сирия на 3 -за Турция ,за Русия и за Германия и да си пращат мигрантите там ,вече по желание-ще запламти Европа от тези хора от феодалното общество -нито икономика ,нито туризъм ,нито свободно движение на хора и капитали ще има заради тях и неадекватната Меркел
2
4
 
12
 
! Отговори
до 1 преди 8 години
То на кой му дреме за бежанците? А на кой му дреме за Турция?! Да *** всички, а границите трябва да стоят затворени постоянно - затова се наричат граници.
1
6
 
19
 
! Отговори
точка преди 8 години
Турция да върне всички"бежанци" на нейна територия по родните им места,да затвори границата си със Сирия.Другото е дрън,дрън.........Всяко "помагане" на бежанци,мигранти -нелегални нарушители на граници е поддържане на военни конфликти.