Турция удвои мизата за спасяването на Европа

Анкара поиска още 3 млрд. евро за мигрантите
Обновена: 8 мар 2016 06:39 | 7 мар 2016 21:12,
354
Турция удвои мизата за спасяването на Европа
Снимка: Reuters

Турция обърка оптимистичните очаквания на Европа за нова сделка, която да сложи край на миграционната криза. Вместо да приеме договореното в петък в Анкара с председателя на Съвета на ЕС връщане на всички имигранти, заловени в Егейско море, както и незаконните пришълци на гръцките острови, турският премиер Ахмет Давутоглу изненада европейските лидери с нови искания.

Той съобщи на сюрпризираните президенти и премиери, че Турция иска двойно повече пари. Към одобрените вече 3 млрд. евро, Анкара иска още толкова до 2018 г.

Още по темата

Европа вече прие да даде 3 млрд. за издръжката на бежанците в Турция в края на ноември, като членките на ЕС се договориха, че 2 млрд. от тях ще бъдат платени от европейския бюджет, а останалите ще бъдат платени от тях.

Според новото предложение Ердоган ще вземе обратно всички нежелани от ЕС мигранти, които акостират в Гърция или пък са спасени от операцията на НАТО в Егейско море, но за всеки приет Европа ще трябва да взема от бежанските лагери в Турция по един сирийски бежанец.

По данни на турското правителство в страната се намират около 2,5 млн. бежанци.

Освен това Анкара иска отпадане на визите за пътуване в Шенген от края на юни, вместо вече договореното освобождаване на визовия режим от октомври.

В добавка ЕС трябва да отвори още 5 преговорни глави за членство в Съюза към 14-те, по които се преговаря с Анкара в момента.

Европа вече отговори главата за икономическия и монетарен съюз в средата на декември, след като Турция прие плана на Жан-Клод Юнкер с мерки за спиране на бежанския поток и обеща ускоряване на процеса на влизане на Турция в ЕС.

Преди началото на срещата в Брюксел Давутоглу заяви, че Турция е готова да стане член на ЕС. Страната води преговори за членство от 10 г. като досега е затворена само една преговорна глава и са отворени 14 от общо 35.

Накрая Давутоглу е информирал европейските лидери, че страната му иска да получи политическа подкрепа за създаване на зона, свободна от полети в Сирия, където да бъдат настанени бежанците в очакване на решение на кризата.

Новата оферта на Турция промени изцяло дневния ред на лидерите от ЕС, които се надяваха да свършат преговорите на работен обяд. След като по време на обяда Давутоглу е представил допълнителните искания, те се затвориха, за да решат какво и как да приемат, а турския премиер беше поканен на вечеря, която тече и в момента.

Предполага се, че турският премиер е изложил новите условия по време на срещата си с германския канцлер Ангела Меркел и холандския премиер Марк Рюте в неделя вечер. Преди началото на срещата на върха на ЕС Меркел беше почти единствения европейски лидер, който прогнозира, че сбирката ще мине трудно и че няма да се случи очакването за формално закриване на балканския маршрут, което беше записано в проекто-декларацията, с която трябваше да завърши срещата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


354
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
124
3
 
14
 
! Отговори
Георги преди 8 години
Евросъюза на чело с Меркел стана за смях! Еврогейовете се надупиха на рязаната карабия!
123
0
 
7
 
! Отговори
ТРАНДАФОР преди 8 години
Това споразумение ми намирисва. Значи, Турция ще приема всички върнати от гръцките острови и Егейско море. А като се върнат в Турция и тръгнат през България, по нов маршрут, кво прайм? Ще ги приема ли обратно ако искаме да й ги върнем?
122
16
 
8
 
! Отговори
ЧОБАНЛАР преди 8 години
БРАВО НА СИЛНА ТУРЦИЯ..АЗ СЪМ ЧОБАНИН (ТУРСКА ДУМА) И ОБИЧАМ ТУРСКИ ОВЦЕ. ЕРДОГАН Е ГОЛЯМ.ГЪРКОСТАН ВЕЧЕ Е ИСЛЯМСКО ГЕТО...ТЕЗИ СМЕШНИ ГЪРЦИ, ЩЕ БЪДАТ УНИЩОЖЕНИ СКОРО.ДА ЖИВЕЕ СИЛНА ТУРЦИЯ.
121
6
 
6
 
! Отговори
да преди 8 години
много филми гледаш нещо.. САЩ и Русия договориха мир в Сирия и въобще не им пука за надуваемата Турция.. кюрдите си заслужиха собствена държава и ще я получат Анкара е безсилна
120
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хаха хаха *** си правят гаргара с гейсьюза
119
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо им трябваше да разиграват този цирк със самолета? Отдавна си личи, че Путин и Ердоган играят заедно, за да сринат Европа.
118
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
294, какви русофили, бе:)). Днес е ден на почит към споминалия се ЕС:)) ЕС собственоръчно си изтръгна "универсалните ценности" (свободно придвижване, свобода на словото, демокрация, блабла) и ги поднесе в краката на един пси.хопатичен султан:))). ЕС ***:)))
117
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
неосманистите направиха огромна грешка! Помислиха, че могат да играят самостоятелна роля и започнаха да реализират някакви османистки блянове:)). Щатите такива не ги обичат. На всичкото отгоре са злопаметни и много бързи в сменянето на съюзници:))) Руснаците също са злопаметни:)). Турците настъпиха мотиката с толкова злопаметни врагове:)_)е, дойде ред на турците:)))
116
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ххахаах, единственото което държи ердоган са 3 милиона бежанци, от които ЕС се пос.ра:))). т.е. не става дума за сила от страна ердоган, а за смешна слабост на недоносчето ЕС:))ЕС не важи в световната политика. Важат Щатите и Русия. Там турците са в немилост и ще изгубят всичко:))). Затова ердоган получи световъртеж да обикаля азербайджан и казахстан за да моли за посредничество и среща с путин:)). Путин не иска и да го погледне:)))
115
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
това че американците ползвали кюрдите само за маши са пълни глу.посит:))Американците бяха подхлъзнати от султанските амбиции на ердоган и във вашингтон изобщо няма да цепят басма на турците.Затова и американците не се намесиха в подкрепа на турците след сваления самолет и ердоган остана със свалени ***. Затова и турците постоянно хленчат,че кюрдите получават огромна подкрепа от американците:)).Турците може и да са били съюзници, но американците са много бързи в тяхната смяна:)))
114
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
281, ххахаах:))това че русия от самото начало искала асад да остане е най-тъ.ъпата лъжа:))Ахтисаари го каза пред Гардиън-още през 2012 г. руснаците са предложили оттегляне на асад, но щатите са отклонили, защото "асад и без това пада до няколко седмици":))). За русия асад никога не е бил фетиш, но с отказа си американците си сложиха таралеж в гащите. Освен това за 4 години американците не успяха да постигнат преговори-русия за два месеца успя:))и при това изключи протурските ар нусра:))
113
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Имах предвид П.А.Ч.А и него обиждай повече
112
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
276, кекавия ЕС само игаре по свирката на турция. И то защо? Заради 3 милиона бежанци:)). Смятай колко екь.опава тая организация щом се уплаши от 3 милиона човека:))
111
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
271, в какви пясъи е затънала русия, бе:)) те си бомбят от високо чал.малиите, горят си ги и си ги лолувавт като диви животни:))). Русия унтищожи тюркоманските орди, наложи асад на масата на международните преговори, напарви възможни изобщо провеждането на подобни преговори и заедно с щатите очертаха новите граници исвефир на виляние в Бл. изток. Турция подсмърча:)))
110
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
щатите и руснаците вече начертаха новите граници, агите щели да влизат в сирия:)) Като какви ще влизат - като ибр.икчии ли:))). ЕС е недоносче - никой не се интересува от организация, която заради страха си от 3 милиона бежанци сама си заплю "универсалните ценности":))). Парадът се води от САЩ и Русия, а турция ще си подсмърча тихо:))) Главата на ЕС е утешителната награда за Турция:)))..а одисей е в истерия от радост:)))хахаах
109
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
хахахахаах, русия се била нас.рала:))). хахахах, и това след като всичко тюркоманско беше изгорено в северна сирия:))) на кое ще поема контрола агата, бе:))) той агата го бият в собствената му държава кюрдите, щял в сирия да поема:))))хахахаах
108
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
хахаха, виждам каква им е армията. От 80-те години не са си правили модернизация. От 50 години кюрдите си правят каквото искат, а в последно време напарво си разиграват коня в югоизточната част:))Ба.ти армията:))). Пък нигерия има по-голямо население хахахаахах:))). Одисей направо е в делириум от "величието" на турия:)))
107
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
258, хихихиих, турция увилачавала влиянието си:))). Турция приключи с неоосманистките си амбиции. Катастрофира:))). Щатте направо полудяха от султанските тъпизми на клоуните в анкара:))) Единстевнтото, което могат да парвят е да извиват ръцете на кекавия ЕС с 3 милиона бежанци. хахахахаах:)). Били с важно местоположение:))) и панама е с важно местоположение:)))
106
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
одисей трудно сдържа своя ентусиазъм от така дълго очакваното от него членство на турция в ЕС:)))))))))). Иска му се султан на човека:)))))).
105
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
хахахах, одисейката пак говори някакви неща в минало време:)). Турция била велика държава преди 3 века и това автоматически означавало, че и сега трябвало да бъде такава:))))). И Египет е бил велика държава:))). И хетите също:))). Одисей си пада по вампири:)))) вади ги от историята и ги размята наляво-надяснf:)))турция след откъсването на кюрдистан ще играе ролята на панама:))).