Турция удвои мизата за спасяването на Европа

Анкара поиска още 3 млрд. евро за мигрантите
Обновена: 8 мар 2016 06:39 | 7 мар 2016 21:12,
354
Турция удвои мизата за спасяването на Европа
Снимка: Reuters

Турция обърка оптимистичните очаквания на Европа за нова сделка, която да сложи край на миграционната криза. Вместо да приеме договореното в петък в Анкара с председателя на Съвета на ЕС връщане на всички имигранти, заловени в Егейско море, както и незаконните пришълци на гръцките острови, турският премиер Ахмет Давутоглу изненада европейските лидери с нови искания.

Той съобщи на сюрпризираните президенти и премиери, че Турция иска двойно повече пари. Към одобрените вече 3 млрд. евро, Анкара иска още толкова до 2018 г.

Още по темата

Европа вече прие да даде 3 млрд. за издръжката на бежанците в Турция в края на ноември, като членките на ЕС се договориха, че 2 млрд. от тях ще бъдат платени от европейския бюджет, а останалите ще бъдат платени от тях.

Според новото предложение Ердоган ще вземе обратно всички нежелани от ЕС мигранти, които акостират в Гърция или пък са спасени от операцията на НАТО в Егейско море, но за всеки приет Европа ще трябва да взема от бежанските лагери в Турция по един сирийски бежанец.

По данни на турското правителство в страната се намират около 2,5 млн. бежанци.

Освен това Анкара иска отпадане на визите за пътуване в Шенген от края на юни, вместо вече договореното освобождаване на визовия режим от октомври.

В добавка ЕС трябва да отвори още 5 преговорни глави за членство в Съюза към 14-те, по които се преговаря с Анкара в момента.

Европа вече отговори главата за икономическия и монетарен съюз в средата на декември, след като Турция прие плана на Жан-Клод Юнкер с мерки за спиране на бежанския поток и обеща ускоряване на процеса на влизане на Турция в ЕС.

Преди началото на срещата в Брюксел Давутоглу заяви, че Турция е готова да стане член на ЕС. Страната води преговори за членство от 10 г. като досега е затворена само една преговорна глава и са отворени 14 от общо 35.

Накрая Давутоглу е информирал европейските лидери, че страната му иска да получи политическа подкрепа за създаване на зона, свободна от полети в Сирия, където да бъдат настанени бежанците в очакване на решение на кризата.

Новата оферта на Турция промени изцяло дневния ред на лидерите от ЕС, които се надяваха да свършат преговорите на работен обяд. След като по време на обяда Давутоглу е представил допълнителните искания, те се затвориха, за да решат какво и как да приемат, а турския премиер беше поканен на вечеря, която тече и в момента.

Предполага се, че турският премиер е изложил новите условия по време на срещата си с германския канцлер Ангела Меркел и холандския премиер Марк Рюте в неделя вечер. Преди началото на срещата на върха на ЕС Меркел беше почти единствения европейски лидер, който прогнозира, че сбирката ще мине трудно и че няма да се случи очакването за формално закриване на балканския маршрут, което беше записано в проекто-декларацията, с която трябваше да завърши срещата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


354
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
хахаах, одисейката забавлява. Изпаднал евдив оргазъм заради предстоящото членство на ЕС и изпитва стокхолмски синдром от побоя и рекета, който една ислямистка държава му упражнява:)). С три милона бежанеца турция размаза ЕС и получава каквото си поиска:)) +великият" ЕС се оказа недоносче, което се наа.ква от някакъв псих.опат, който си фантазира, че е султан:))
103
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
одисейчо, единствените които са бити като "мачете" са българите и германците. Справка ньойския и версайския договор.хахахахахахах:)). Трябва да си много специален ***.от, за да броиш някеакъв преходен договор, при опложение че няколко месеца по-късно следва тотален погром:)))). хахаха,
102
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
турция доказа едно нещо - че за европа принципите не значат нищо:)).Толкова се плюнчиха за демокрацията, за свободата на словото, за равноправието, а сега пиремат държава която никога в последните 100 години не е била толкова далеч от тези принципи.Затова и ЕС ще умре преди Турция да влезе в него:))
101
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ленин изважда русия от войната, за да даде мир на хората! Това което иска народът навсякъде по онова време в европа! Русия нищо не губи. Ленин им хвърля част от западните територии, защото НАЙ-ВАЖНОТО в онзи момент е МИРА. А одисей си брои територии:)). То се вижда за какво са им териториите на "победителите" от Брестлитовск - за да си парвят гавра няколко месеца по-късно с тя истинските победители:)))ама това не е важно за одисей:))
100
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
русия ако искаше да остане в ПСВ до края й, щеше да остане. Защото един емски пробив на източния фронт не значи нищо - руснаците могат да изградят втора защитна линия на 300 км. източно, при това със свежи сили срещу уморените германци. А германците дори няма да имат интерес от по-широка офанзива заради прииждащите подкрепления на англия и франция на западния фронт.За всички е ясно че войната приключва до няколко месеца.
99
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
231, ти по-добре се научи на анализ! Всеки може да прочете един текст. Но ти явно не си надхвърлил тази способност и да подлагаш на поне елементарна критичност прочетеното:)). Турция била победител в Кримската война:)). Да, зад гърба на франция и англия:)). И сега се опитаха да станат победители зад гърба на Щатите,ама Щатите им се изплюха в су.ратя и турците се покриха в миша дупка:))
98
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
революцията в русия е най-нормалното нещо с оглед на антивоенните настроения в обществото - както и навсякъде в Европа. Ленин обещава като първа точка да извади страната от войната! И го изпълнява! Без да се интересува от дребнотемия като "капитулации", загуби на територии и др. Важно ебило народът да получи мир! Другото са комплекси на разни народи, които се добутват до Германия при подписването на Брестлитовския договор,за да си начешат дребното нац. его, което скоро е напълно смачкано
97
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
турците са страхливци - чакаха Щатите да ги подкрепят, за да вкарат войски в сирия. Щатите ги пратиха на май.ната им и турците се наа.каха:)). Хвърлят по някой снаряд иззад дувара и дори не смеят да погледнат какво са улучили - собствените си хора ли, болница ли:)))Няма такива страхливци в новата история:)))
96
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
на турция бъдещето й е като на панама - и тя заема възлово място:))))))))хахахахаха:))
95
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
путин направи туй, че турция не смее да се покаже иззад дувара, а ердоган хиляда пъти моли за среща с путин, че и Алиев и Назърбаев занимава за посредничество:))). А тюркоманските му сатрапи са вече терминирани, ваккуумирани и унищожени:))А ЕС си плаща така както се плаща на рекетьор. Сега 3 млн., после 3, след това 30 - пробита работа:))
94
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
208, какви победи на Турция в Кримската война и ПСВ, бе? В Кримската война русия воюва с франция и англия, а турция има някакво символично участие. В ПСВ ленин си изпълнява обещанието и изкарва русия от войната, за да даде мир на народа без да прави тънки сметки и да се интересува от комплексарските националистически капризи на разни държавички. А пък кой е победител от ПСВ, то си има договори и се знае много добре кой капитулира:))
93
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
смятайте колко смотан е ЕС. Една държава, която путин с 40 самолета натика в миша дупка, си прави гаргара с ЕС:)). И вие чакате нещо от този пробит съюз:))
92
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
клю.не, какво има да му се учи на тоя про.ст език - турския, който прилича на пиянска кръчраска нечленоразделна реч?
91
0
 
4
 
! Отговори
еделвайс преди 8 години
Интересна ситуация! Я вижте Турция как смело настъпва, и никой не смее гък да й каже. За сметка на това пък по адрес на Гърция се сипят доста критики. Аршинът е двоен, и не прави чест никому. Гърция ще намери начин да реши уравнението, с колкото и неизвестни да е то. Елините са математици. Доста търпеливи, но не безкрайно търпеливи. Защо се получи такава концентрация на " бежанци" именно в западните балкани?! Чии сметки ще излезнат криви?! Млъкнахте за Украйна, кротнахте се и за Сирия. Следваща?
90
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ха ха ха! Нормално е, когато се срещнат ан.ал.ноподатливи и трет.ополови да няма консенсус! Ако присъстваше Путин, нещата щяха да се развият в положителна посока!
89
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Май цяла Европа ще дойде на нашия ум...Като не са патили от ислям и нищо не знаят, сега най после ще им се отпушат ушите!
88
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Алоууу, гьлабарката и ястреба! Не се карайте бийте се..... Хихихиххахахи....
87
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Америка и Русия какво чакат още, да поделят вече Тюркие!
86
0
 
1
 
! Отговори
Пена - гълъбицата преди 8 години
До АнонименПравилно!гълъбица
85
0
 
1
 
! Отговори
Пена- гълабицата преди 8 години
До Анонимен 159Е как да имаш страх? Ти да не си Рада-дълбоката дето отвсякъде и се стича турски евтин лубрикант ***?