Неонацистки пожар пламти в сърцето на Европа

Страхът от мигрантите донесе победа на националистите в Словакия
8 мар 2016 20:35,
61
Неонацистки пожар пламти в сърцето на Европа
Снимка: Reuters

Пробивът, постигнат на словашките парламентарни избори от неонацистка партия, се обяснява най-вече със страха от мигрантите и експлоатирането му от досегашния премиер Роберт Фицо, смятат политолози в Братислава.

Още по темата

Според анализатора Самуел Абрахам, водачът на партия "Народна партия - Наша Словакия" (НПНС) Мариан Котлеба "е неонацист", възползвал се от "националистическата риторика" на Фицо.

"Нарастващата подкрепа, която той получава, не ме изненадва. Във всяко общество има между 10 и 12 процента екстремисти и Словакия не прави изключение", отбелязва анализаторът.

Действително, експанзията на словашката крайна десница се вписва в контекста на пристигането миналата година в ЕС на над един милион души (въпреки че по данни на ООН Словакия е приела само 700) и възхода на национализма в Европа, на "Национален фронт" във Франция и "Йоббик" в Унгария.

Според реакциите на другите партии НПНС, която за пръв път влиза в парламента и ще бъде представена от 14 депутати, няма никакъв шанс да участва в коалиционно правителство.

Социалдемократите на Фицо, както и силно раздробената десница отказват да обмислят подобна възможност. Още повече, че страната им с 5,4 милиона жители, член на еврозоната със солиден икономически растеж, се готви да поеме ротационното председателство на Европейския съюз през юли.

"Ние казахме, че ако избирателите ни упълномощят да напуснем престъпния пакт НАТО, ще го направим. Ще поемем инициативата за референдум за излизане от Евросъюза", заяви в неделя по телевизията Мариан Котлеба.

Враждебен към ромското малцинство и управляващата върхушка, изпитващ носталгия по държавата на Йозеф Тисо - съюзник на нацистка Германия, той предлага "да сложи ред сред паразитите в ромските лагери, да пази хората от циганския терор" и да се бори с корупцията.

Мариан Котлеба фокусира част от кампанията си върху съпротивата срещу приема на мигранти, най-вече мюсюлмани, споделяйки мнението по този въпрос на част от обществеността.

Няколко хиляди души участваха вчера следобед в мълчаливо шествие в Братислава, протестирайки срещу влизането на НПНС в парламента.

"Искаме да покажем на тези хора, че няма да търпим фашизма. Готови сме да препречим пътя на фашистката идеология", заяви пред АФП студентът по медицина Франтишек Кукел сред демонстрантите, издигащи плакати със зачеркнати свастики.

"Опасна игра"

Коментирайки успеха на Котлеба, експертът по екстремизма Алена Клукнавска от братиславския университет "Ян Амос Коменски" казва, че част от отговорността за него пада върху всички нерадикални партии. Според нея ксенофобията не е някаква изключително словашка характеристика.

"Общественото възприятие за хора, определяни етнически и културно като "други", е относително отрицателно в Централна и Източна Европа, където национализмът засяга също централното течение в политиката", казва тя пред АФП.

"Наша Словакия" успя да се възползва от враждебната към мигрантите риторика, широко използвана от премиера Фицо, който не спечели - партията му ще има в парламента само 49 от общо 150 депутати, при 83-ма преди. На него обаче се пада тежката задача да се опита да формира коалиция, която да състави правителство.

Факт е, че водачът на социалдемократите "участва в много опасна война", отбелязва политолога Абел Равас. Той постави "миграционната опасност" над всички други послания. Тъй като и крайната десница бе яхнала антимигрантската вълна, това предизвика синергичен ефект, който й даде тласък да влезе в парламента", обяснява той.

Тридесет и осем годишният Мариан Котлеба не е ново лице в политическия живот. През 2003 г. той създаде ултранационалистическа групировка, разпусната през 2006 г. от властите за насаждане на расова, етническа и религиозна омраза. През 2012 г. Котлеба участва без успех в парламентарни избори с "Наша Словакия", чиито активисти носят тъмни униформи, напомнящи фашистките от 30-те и 40-те години на миналия век. Година по-късно той спечели местните избори и оглави администрацията в родния си окръг Банска Бистрица.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Скоро очаквайте и в други Държави.
33
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А не ще стоим ще чакаме да ни завладяват."Дорде е мъничка змията да и строшим главата"
32
0
 
11
 
! Отговори
ТТТ преди 8 години
На фона на целият този *** , който се изсипва и ни залива през границите ни , всичко това звучи не само нормално , но и чудесно!!! ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ЛИ ТРЯБВА ДА СИ ФАШИСТ , ЗА ДА ИСКАШ СПОКОЙСТВИЕ И НОРМАЛЕН ЖИВОТ НА ДЕЦАТА СИ??!
31
0
 
6
 
! Отговори
ас преди 8 години
БРАВО
30
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Срещу ислямските нашественици трябва да се поведе кръстоносен поход.Те триполовите слуги на Сорос какво си мислеха,че срещу чумата няма да се надигне вълна от родолюбиви патриоти готови да защитят цивилизованият свят.
29
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пожара още не е пламнал, това само искри все още.
28
0
 
12
 
! Отговори
нико преди 8 години
Двете световни войни са дело на германия революцията в русия също сега емигрантската криза като добавим и налагане на мнението на меркел за почти всичко в ес германците не са си взели поука от историята
27
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Грубата грешка на Меркел да покани мигрантите отприщи бежанския поток в който се вляха не малко терористи,джихадисти и всякаква друга *** и това може да доведе до излизането на политическата сцена на един нов Хитлер,което да има непредсказуеми последици.
26
0
 
4
 
! Отговори
master888 преди 8 години
NAPANITEE NA mUTI mERKEL DA PREVARNE eVROPA V ISLAMSKI HALIFAT SHTE ZAVARSHAT S VAZRAJDANE NA NACIZMA.NA ZLA KRUSHA ,ZAL PRAT.
25
6
 
1
 
! Отговори
честит 8-и преди 8 години
Тази нацистка с шапката най отпред се бръсне..ха.ха
24
15
 
5
 
! Отговори
перхидролен лилипут преди 8 години
"Ние казахме, че ако избирателите ни упълномощят да напуснем престъпния пакт НАТО, ще го направим. Ще поемем инициативата за референдум за излизане от Евросъюза", заяви в неделя по телевизията Мариан Котлеба...ха.ха и Словакия си имат Пер. лили...
23
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
do 852! Коя: тая от пред обръснатата с шапката ли? Хихихи...
22
0
 
55
 
! Отговори
НРБ преди 8 години
Да защитаваш народа си и традициите не е неонацизъм!!!Вън п.а.р.а.з.и.т.и.т.е от Европа!!!
21
3
 
12
 
! Отговори
gtf преди 8 години
До 852 едва ли ще се хване с резан ако е националистка - ***
20
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
СтабиУен
19
0
 
7
 
! Отговори
Jason преди 8 години
snimkata v statiata e pone otpredi 10g. sega izglezda suvsem po drug nachin i ne nosi veche uniforma. Mezdu drugoto e i zupan na regiona Banska Bystrica a ot 2013g e i deputat. Kojto ne e vizdal ciganskite geta v Iztochna Slovakia, nikoga njama da razbere zasto se pojavjavat podobni hora kato Marian Kotleba na politicheskata scena.
18
0
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ХОРАТА НЯМАТ ДЖАМИИ В РОДИНАТА СИ,И НЯМАТ И НАМЕРЕНИЕ ДА СТРОЯТ,А И ТЕЗИ 700 ТАЛИБАНА КЪДЕ ГИ ИМАТ ЩЕ ИЗБЯГАТ ПРИ МУТИ МЕРКЕЛ.
17
2
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Неонацистки пожар пламти в сърцето на Европа от две години, но лицемерните европейски политици се правят, че не го забелязват. Факелните шествия на жидо-бандеровците в Украйна не предизвикаха отрицателна реакция в Европа. Преди два дни укропските неонацисти за пореден път разгромиха руското посолство в Киев и пак "цивилизования" свят мълчаливо одобрява.
16
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Когато държавата абдикира идват ей такива недоразумения!
15
4
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това ни чака, защото слабоумните крадливи либерасти, в съчетание с брюкселските тунеядци, продадоха Европа и ни обричат на гибел! Кога ли България е влизала в печеливш съюз, кога ли!?!?