Ядрени белези: Трайното наследство на Чернобил!

30 г. след аварията в Украйна все още ядат радиоактивна храна
9 мар 2016 20:00,
28

Снимка: архив Reuters


30 години след аварията в Чернобил местните жители продължават да ядат радиоактивна храна, показва изследване на природозащитната организация "Грийнпийс", цитирано от Ройтерс.

Заради икономическата криза в Русия, Украйна и Беларус изследванията в засегнатите от бедствието райони са или ограничени, или напълно преустановени, а хората продължават да консумират храна с опасно високи нива на радиация, предупреждава организацията.

Научните тестове показват, че замърсяването с радиоактивни изотопи като цезий 137 и стронций 90 до известна степен е намаляло, но се запазва, особено в места като горите.

Хората в засегнатите райони все още са във всекидневен контакт с опасно високи нива на радиация след аварията в атомната централа през април 1986 г.

"Тя (радиацията) е в това, което ядат и което пият. Тя е в дървата, които използват за строителство и които палят, за да се греят", се посочва в доклада на "Грийнпийс", озаглавен "Ядрени белези: Трайното наследство на Чернобил и Фукушима".

Според доклада, с чието съдържание агенцията се е запознала преди публикуването му днес, Украйна не разполага с достатъчно средства, за да финансира програмите, необходими за адекватна защита на населението, а това значи, че "излагането на радиация на хората, които продължават да живеят в замърсените райони, е вероятно да се увеличи".

Докладът установява, че в някои случаи, като например в зърното, нивата на радиация в засегнатите райони, където според оценките живеят около 5 милиона души, всъщност са нараснали.

"Хиляди деца, дори такива, родени 30 години след Чернобил, все още са принудени да пият заразено радиоактивно мляко", пише още в текста, цитиран от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
4
 
! Отговори
Дончо Атома преди 8 години
Тва дет си причиниха тези хора с този мейдан и това, които направиха с държавата си, може да се обясни само с изпържените им от Чернобил мозъци!
20
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Къф комунист е горбачов милионер кретеностройчик , чернобил е цирея на прехвалената ссср.
19
2
 
28
 
! Отговори
Румбо преди 8 години
Очевиден факт-природата в района на Чернобил вече е във вида от преди човешката цивилизация!Горите са пълни с животни,а реките с риба!Явно човекът е бил излишното звено!Това май важи за цялата планета-хората се вживяха в ролята на доминиращ вид и май е време да понесат заслуженото!Не се ли научим да живеем икономично и в сговор с Природата-краят е неизбежен!Може би пък така е по-добре,вместо Земята да заприлича на МАРС!
18
4
 
17
 
! Отговори
тролгеносен преди 8 години
Единствена вярна дума за онези дни е "ГЕНОЦИД". Няма друга. Няма как да си мълчиш като ***, да си внасяш храни от Франция и Швейцария и.........да караш народа да марширува под радиоактивния дъжд.Това само комунист може да го направи.
17
7
 
6
 
! Отговори
до 12 преди 8 години
Хирошима и Нагасаки са екстра. Дори изглеждат по-добре от повечето руски градове.
16
3
 
22
 
! Отговори
тролгеносен преди 8 години
В една нормална държава управляващите които скриха катастрофата щяха да бъдат обесени. Ама ние нали сме "българи".............
15
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
природозащитната организация "Грийнпийс" - тава не са ли онези, дето ги шамариха в Русиязадето си позволиха своеволия? Аман от такива
14
7
 
6
 
! Отговори
in pork we trust преди 8 години
Най голямата *** сред славяните са руснаците и те си го знаят , европа и източна европа може и без великата северна кретения nice one brother ......
13
4
 
22
 
! Отговори
БГ преди 8 години
И странно ...Живеят повече години от българите...Парламента в България излъчва май повече...радиация..
12
12
 
5
 
! Отговори
you can do it преди 8 години
Ха хи хо има една приказка не сер! там където ядеш , ако не е украйна да изхранва алколиците жална ви партийна линийка , но ако е много пиян славянския ром може и *** да ядат в ссср ане.
11
2
 
14
 
! Отговори
Новината преди 8 години
Американският посланик в Киев съобщи, че до края на тази седмица украинският министър председател Арсений Яценюк /Заека Сеня/ ще напусне поста си и на негово място Държдепа ще назначи американската гражданка Наталия Яреско.
10
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хирошима и нагасаки как е просто питам де
9
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
velikite ushanki chakaha celiq svqt na pomosht zada betonirat celiq reaktor
8
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ох, колко *** статия? От къде я изровихте? Има и изследвания и контрол, вижте, например филма на Беларус за вълците. Цялата екосистема се наблюдава, измерва и исзледва.
7
25
 
11
 
! Отговори
Свидетел преди 8 години
Струва ми се, че Чернобил беше американското отмъщение за Чалънджър. Дано греша.
6
9
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За Чернобил някога разбрахме първо от ББС не от"националното радио", няма да забравя как валеше дъжд и хората ядяха марули и лук,защото им беше сезона а червената върхушка папаше консерви от Швейцария и скри от хората.
5
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А ние какво ядем?! - *** и отрови, създадени умишлено.
4
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"30 години след аварията в Чернобил местните жители продължават да ядат радиоактивна храна"5 години след аварията във Фукушима, все още се намира радиоактивна риба на другия край на Тихия Океан.
3
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Така ще е още 200 000 до 1 000 000 години.
2
3
 
36
 
! Отговори
NuclearWinter преди 8 години
Уважаеми ***, не знам от къде сте копирали и превели този пасквил, но защо в него няма посочена нито една цифра? Радиационен фон, погълната доза, ефективна доза, еквивалентна доза, тъканен тегловен коефициент, стохастични и детерминистични ефекти и т.н. са термини, с които науката дозиметрия борави. Защо не ги откриваме в статията ви? От статията лъха на посредственост и екоталибанщина!!!