Белгийски фармакомпании помагали на наркобарон

Пращали му сироп за кашлица, той си правел "кокаин за сиромаси"
10 мар 2016 21:25,
3
Белгийски фармакомпании помагали на наркобарон
Снимка: архив, Reuters

Седем директори на три белгийски фармацевтични компании са подозирани, че умишлено са предоставили на един от най-големите наркобарони в Мексико лекарства, от които той е произвеждал дрога.

След години разследване следователите смятат, че имат достатъчно доказателства да изправят пред съда висшите мениджъри за това, че са доставяли лекарства, с които Ецио Фигероа Васкес е правил метамфетамин.

Лекарствата, които са били обект на десетки подозрителни доставки между 2007 и 2008 г., съдържат ефедрин, безвреден продукт, който се използва най-вече в сиропи против кашлица и капки за нос. Ефедринът е и съставка за направата на метамфетамин, известен още като "кокаин на сиромаха". Това е силно производно на амфетамина с висока степен на зависимост, класифицирано като наркотично вещество. Заради участието му в производството на дрогата вносът на ефедрин в Мексико е забранен.

За да заобиколи забраната, наркобаронът си доставял лекарства, съдържащи веществото, което впоследствие дестилирал, за да извлече ефедрина.

Според разследването белгийските компании са доставили около 4 тона ефедрин, достатъчни за направата на близо 70 милиона дози наркотик на пазарна стойност 360 милиона евро.

Фирмите, базирани в Дадизеле, Западна Фландрия и в Брюксел, твърдят, че не са знаели за крайното местоназначение на хапчета. Те настояват, че са били измамени и че притежават нужните разрешения за износа на ефедрин-съдържащите медикаменти. Въз основа на разменена кореспонденция и проследени телефонни разговори обаче прокуратурата смята, че те са действали умишлено.

След преценка на доказателствата Камарата на Съвета на прокуратурата ще реши на 5 април дали те са достатъчни, за да бъдат изправени на съд директорите.

Метамфетаминът, известен също като "кристал мет" или "лед", е истински бич в САЩ Осемдесет процента от „ледените“ хапчета се правят в Мексико. Фигероа-Васкес има доживотна присъда в САЩ. В момента той е задържан в Мексико. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.