Споразумението с Турция – незаконно и антиевропейско

Анкара не може да се справи с бежанската криза в Европа
11 мар 2016 10:14,
71
Споразумението с Турция – незаконно и антиевропейско
Снимка: архив, Reuters

Споразумението с Турция е незаконно и предава европейските ценности, гласи заглавието на статия във в. "Гардиън" на председателя на групата на либералите и демократите в Европейския парламент (АЛДЕ) Ги Верхофстад. Той отбелязва, че бежанската криза в Европа няма да бъде решена със сключването на пакт с режим, ставащ все по-авторитарен.

Има редица причини, поради които този подход е не само неморален, но е и фундаментално погрешен. Първо, задължителните масови експулсации доста правилно са забранени от конвенцията на ООН от 1951 г. за бежанците, пише Верхофстад. Този договор е подписан от Европейския съюз. Член 19 от собствения устав на ЕС за основните човешките права повелява изрично, че колективното експулсиране е забранено. ООН вече даде да ясно да се разбере, че масовото връщане на хора ще е в противоречие с международното право. Знаем, че положението с човешките права в Турция е ужасно, а системата й за предоставяне на убежище не функционира. Има дори данни, че Турция принудително прогонва бежанци обратно в Сирия.

Наистина ли Европа иска да стане отговорна за увеличаването на всичко това, пита Верхофстад. Грешим, ако си мислим, че Турция може да премахне проблемите ни и бежанската криза - тя не може. Само истински европейски подход, основан на солидарността и хуманността може да го направи. Подписването на това цинично споразумение с Турция ще означава разрушаване на правния ред в Европа, изграден от развалините от Втората световна война. Да пием от отровната чаша на Ердоган не е решението, допълва Верхофстад.
ЕС сключва съмнително споразумение с Турция, пише "Ню Йорк таймс".

Все повече изглежда, че Европейският съюз иска турският президент Реджеп Ердоган да замени полковник Муамар Кадафи като пазителя на европейските брегове срещу притока на мигранти от Близкия изток и Северна Африка. Именно Кадафи, някогашният силен човек в Либия, беше този, който преди да бъде свален от власт с помощта на САЩ и Европа имаше споразумение с Италия да държи мигрантите далеч от бреговете й. През 2010 г. при посещение при тогавашния премиер на Италия Силвио Берлускони Кадафи поиска 5 милиарда евро на година, за да продължи да спира наплива, напомня "Ню Йорк таймс". Иначе, заплашваше той, Европа ще се превърне във "втора Африка" в резултат от вълната от милиони имигранти.

Сега ЕС, подтикван от изпадналата в затруднение германска канцлерка Ангела Меркел и залят от 1,3 милиона кандидати за убежище през 2015 г., отчаяно търси начин да възпре колкото е възможно повече мигранти. По необходимост средството за постигане на тази цел е господин Ердоган, който подобно на полковник Кадафи преди него, си има цена и знае как да се пазари. Както и тогава, и сега цената, която ЕС ще плати, ще е главно за сметка на европейските ценности. Споразумението беше уредено от Меркел, която се нуждаеше от него, за да намали политическия натиск върху себе си заради неспирния приток на мигрантите. То бе разкритикувано от различни правозащитни организации и някои страни като Унгария и може и да се разпадне на срещата на върха на ЕС следващата седмица, пише още "Ню Йорк таймс".

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
5
 
7
 
! Отговори
Босвора преди 8 години
Превземане на босвора от Руснаци и Американци това е работещото решение.
16
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Ян БибиянТези европейски ценности почнаха да ми идват в повеченормално - те са за европейците, а не за ушaнките.
15
0
 
19
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
Според мен,на всички мигранти трябва да им бъде заявено в прав текст,че те няма да останат за постоянно в Европа.Те трябва да знаят,че са тук временно и да не се надяват на нищо повече.Европа,Русия и САЩ трябва най-накрая да се разберат и да спрат тази война в Сирия.ИД може да бъде ликвидирана с един мощен,тотален удар.После всички бежанци обратно в Сирия,да работят за възстановяването на държавата си.Като искат да живеят в хубава държава,трябва да си я построят.
14
0
 
35
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
Меркел ако не бъде маханата ЕС ще се разпадне
13
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 159 а крадливите българи като пуснаха да не би да фалира а?
12
2
 
35
 
! Отговори
159 преди 8 години
Шмеркел се уплаши от поканените и вече пристигнали милион и половина ***.Ами какво ще направи, когато станат 75-80 млн. след юни 2016, ако пуснат *** и шалварите безвизово?
11
1
 
30
 
! Отговори
Stone преди 8 години
Алоооо журналята. Няма дума "канцлерка" не се научихте. Канцлер е думата и за двата рода. Марш обратно в училище.
10
0
 
11
 
! Отговори
Стефанов преди 8 години
До Фют-21 - Питам как трябва да оценяваме ситуация, която чувствително засяга собствените ни ценности, сигурност, идентичност и традиции? Или всичко трябва да въде под знаменателя на солидарността?
9
5
 
45
 
! Отговори
Ян Бибиян преди 8 години
Тези европейски ценности почнаха да ми идват в повече
8
5
 
29
 
! Отговори
Ангела ханъм преди 8 години
Вече имам чувството, че баба Ангела е конвертирала и е станала ислямистка. Нали така, Ангела ханъм?
7
3
 
23
 
! Отговори
112 преди 8 години
Нали знаете как свърши Кадафи!!!
6
4
 
43
 
! Отговори
спонсор на МВР преди 8 години
По-добре е Европа да приеме 2 милиона сирийски и иракски бежанци, от колкото да пропусне през границата 80 милиона безвизови турци. Ако визите за турците паднат, диктаторът Ердоган ще осъществи възвръщането на отоманския ислямски халифат. България ще престане да съществува и ще се стане част от турската империя. И Русия отново ще трябва да дойде и да ни освободи от турско робство!
5
2
 
32
 
! Отговори
да! преди 8 години
Не трябва да се надяваме на Турция;1.Кордон от кораби на Нато по морката граница на Средиземно море и ЯСНО заявяване, че мигранти от страни с войни се приемат САМО с лични докумнети! Ако нямат такива- се връшат обратно- както са дошли- пеш, с лодка2.МИгранти, идващи защото са БЕДНИ- не!3.Турция да се предупреди да не ПРОИЗВЕЖДА турски паспорти(ако настане БЕЗВИЗОВ режим) и да НАВОДНИ Европа с "Турски граждани" терористи. Ясно и директно!4.Защо се действува по закон от 1951 на ООН?? МОже ли!?
4
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 3Прав си, върховна глупост, но за Европа. А за САЩ, средство за отслабване на същата тази Европа, която те после пак трябва да "спасяват". Измислят, а където няма създават проблеми, заплахи, противници, за да се правят после на световен жандарм. Да си дрънкат оръжия като създават конфликти и стимулират военната си промишленост.
3
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Именно Кадафи, някогашният силен човек в Либия, беше този, който преди да бъде свален от власт с помощта на САЩ и Европа имаше споразумение с Италия да държи мигрантите далеч от бреговете й"Сега разбирате ли каква върховна глупост сътвориха янките с Либия, Саддам правеше същото, преди САЩ да го обеси и да срине Ирак, а сега Вашингтон е вдигнал мерника и на Сирия, за да удави Европа с цунами от мигранти от целия Близък изток.
2
4
 
37
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 8 години
Само наш Боко може да се...споразумява с Турция,защото има родова...обремененост и е предварително наведен.За Меркел не знаех и това ме...учудва.
1
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Добре, че все още има нормално мислещи в ЕП.