Споразумението с Турция – незаконно и антиевропейско

Анкара не може да се справи с бежанската криза в Европа
11 мар 2016 10:14,
71
Споразумението с Турция – незаконно и антиевропейско
Снимка: архив, Reuters

Споразумението с Турция е незаконно и предава европейските ценности, гласи заглавието на статия във в. "Гардиън" на председателя на групата на либералите и демократите в Европейския парламент (АЛДЕ) Ги Верхофстад. Той отбелязва, че бежанската криза в Европа няма да бъде решена със сключването на пакт с режим, ставащ все по-авторитарен.

Има редица причини, поради които този подход е не само неморален, но е и фундаментално погрешен. Първо, задължителните масови експулсации доста правилно са забранени от конвенцията на ООН от 1951 г. за бежанците, пише Верхофстад. Този договор е подписан от Европейския съюз. Член 19 от собствения устав на ЕС за основните човешките права повелява изрично, че колективното експулсиране е забранено. ООН вече даде да ясно да се разбере, че масовото връщане на хора ще е в противоречие с международното право. Знаем, че положението с човешките права в Турция е ужасно, а системата й за предоставяне на убежище не функционира. Има дори данни, че Турция принудително прогонва бежанци обратно в Сирия.

Наистина ли Европа иска да стане отговорна за увеличаването на всичко това, пита Верхофстад. Грешим, ако си мислим, че Турция може да премахне проблемите ни и бежанската криза - тя не може. Само истински европейски подход, основан на солидарността и хуманността може да го направи. Подписването на това цинично споразумение с Турция ще означава разрушаване на правния ред в Европа, изграден от развалините от Втората световна война. Да пием от отровната чаша на Ердоган не е решението, допълва Верхофстад.
ЕС сключва съмнително споразумение с Турция, пише "Ню Йорк таймс".

Все повече изглежда, че Европейският съюз иска турският президент Реджеп Ердоган да замени полковник Муамар Кадафи като пазителя на европейските брегове срещу притока на мигранти от Близкия изток и Северна Африка. Именно Кадафи, някогашният силен човек в Либия, беше този, който преди да бъде свален от власт с помощта на САЩ и Европа имаше споразумение с Италия да държи мигрантите далеч от бреговете й. През 2010 г. при посещение при тогавашния премиер на Италия Силвио Берлускони Кадафи поиска 5 милиарда евро на година, за да продължи да спира наплива, напомня "Ню Йорк таймс". Иначе, заплашваше той, Европа ще се превърне във "втора Африка" в резултат от вълната от милиони имигранти.

Сега ЕС, подтикван от изпадналата в затруднение германска канцлерка Ангела Меркел и залят от 1,3 милиона кандидати за убежище през 2015 г., отчаяно търси начин да възпре колкото е възможно повече мигранти. По необходимост средството за постигане на тази цел е господин Ердоган, който подобно на полковник Кадафи преди него, си има цена и знае как да се пазари. Както и тогава, и сега цената, която ЕС ще плати, ще е главно за сметка на европейските ценности. Споразумението беше уредено от Меркел, която се нуждаеше от него, за да намали политическия натиск върху себе си заради неспирния приток на мигрантите. То бе разкритикувано от различни правозащитни организации и някои страни като Унгария и може и да се разпадне на срещата на върха на ЕС следващата седмица, пише още "Ню Йорк таймс".

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 54 shte si zamine! sega veche si plashtat!
36
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тия ксенофоби англичаните за един румънец приеха и го прогониха, сега дават акъл
35
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ермангалинът ще последва съдбата на кадафи.
34
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кадафито ги предупреждаваше ама кой да слуша - убиха го за да му вземат петрола. А сега петрола е в ръцете на ИДИЛ а имигрантите заливат Европа като вълна. Който си е дробил попарата да я сърба.
33
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До мупиПриговил съм си три зинджира! За българки-робини! А теб ще те скопя с тухли и ще те направя тембел в харема си с робините!
32
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
МНОГО СИ Е ДОБРО ТОВА СПОРАЗУМЕНИЕ, МЕЖДУ ЕС И ТУРЦИЯ!СЕГА ---ВСИЧКИТЕ ПАРИ НА ЕС --ЩЕ СЕ ИЗСИПЯТ В ТУРЦИЯ ....ЧЕ И ЧЛЕНСТВО , ЩЕ ИМ ДАДАТ....!ДА МУ НИСЛИ ....АСАД И РУУСИЯ!НАКРАЯ ЩЕ СЕ ОКАЖЕ ---ЧЕ БЕЖАНЦИТЕ НЯМА СМИСЪЛ ДА ХОДЯТ В ЕС------ТОЙ ЩЕ ДОЙДЕ ПРИ ТЯХ!!!С ПАРИ , МОДЕРНИ ТЕХНОЛОГИИ И НОВИ СТОКИ -------АРАБСКИЯ ПАЗАР ЩЕ СЕ ВЪЗРОДИ!ХЛЯБА И СИРЕНЕТО---ВИНАГИ СА БИЛИ НАЙ-ДОБРОТО ОРЪЖИЕ!!!!!
31
0
 
9
 
! Отговори
До 48 преди 8 години
Време е империята да остане в историята. Там където и е мястото.Където всички империи отиват рано или късно!И е време отровата на Исляма да бъде изкоренена от човечеството като цяло.
30
0
 
14
 
! Отговори
тя преди 8 години
От Турция по- далеч, иначе ще се изпатим! Оная от Германия пак се ос.., тоя път с Турция!
29
0
 
7
 
! Отговори
Хрисим преди 8 години
Обама призна, че кашата се забърка, кипна, прелива през край и спиране няма. Но най-важно, че за САЩ няма пряка заплаха.
28
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Империята се възражда! Скоро пак ще бъдем част от империята, която този път ще се простира от Пекин до Лондон! Иншаллах!
27
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Евала на Ердоган,той нее гн Борисов,Ердоган държи като удавник за Турция,а нашият Премиер бързо сваля гащите.
26
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Единствения начин за Турция да влезе в Европа е да приеме християнството според мен :)
25
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ислямът е единственият цяр за педлазско-пиндозския луцифериян юдейо-християнизъм! Иншаллах скоро!
24
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Как ли турците са могли да изтърпят ово бугаротатарско племе гадно цели 500 лета?!!
23
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 32. Труция няма да направи това, защото получава пари от Европа заради тия бежанци. Не ги храни тя. И държа да се знае, че нямам нищо против Турците като цяло, но наглата имперска политика на Ердоган трябва да спре. На Турция трябва да се сложи край като единна държава. Отделна Кюрдска държава. Отделни области за бежанците отделно Истанбул и т.н.
22
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Отделна Кюрдска държава трябва на териториите на Сирия, Ирак и Турция. Отделни автономни области за бежанците в Турция и тн. Единна Турция НЕ!
21
11
 
7
 
! Отговори
До 21 преди 8 години
Не се страхувай. Те турците живеят по-добре от повечето европейски страни и няма да тръгнат да емигрират. Единствените които ще залеят европа са кюрдите с турски паспорти, но те са от "добрите", нали?
20
0
 
4
 
! Отговори
Dino преди 8 години
Ha sega da vidim.kakvo shte kje DPS,koito sa chlen na ALDE?
19
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Шопе има и по-добро. За всеки сириец избягал от Сирия по един кюрд в България. Така всички ще са доволни, най-вече кюрдолюбивите руфосили.
18
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мария Нестерова какво е вашето мнение по този въпрос. Знам че основно превеждате новини, но все пак е добре да изразите и малко журналистическа гледна точка.