Моментът на истината за Дейвид Камерън

Референдумът за членството на Великобритания в ЕС ще предопредели кариерата му
Обновена: 12 мар 2016 21:00 | 12 мар 2016 21:00,
22
Моментът на истината за Дейвид Камерън

По-малко от година след неочакваната убедителна победа на изборите, премиерът Дейвид Камерън се изправя пред дори по-голямо предизвикателство, пише в-к “Ню Йорк Таймс”. Той заложи политическото си бъдеще на изхода от референдума за излизане на Великобритания от Европейския съюз, който ще се проведе на 23-ти юни.
 
Камерън си спечели славата на политик с късмет, който се справя добре в кризисни ситуации. Но дали този път не рискува прекалено много?

От 1975-та година насам британските гласоподаватели не се имали думата за участието на страната им в съюза, който премина през радикална трансформация от пакт за свободна търговия до “супер-държава”. Тези, които настояват за напускане или “Брекзит”, са на мнение, че голяма част от държавната власт е преминала в ръцете на Европейската комисия и Европейския съд.
 
Както мнозинството консерватори от неговото поколение, самият Камерън е евроскептик, твърд противник на европейския федерализъм. В същото време обаче вярва, че с взаимни компроси Обединеното кралство може да има “най-доброто от двата свята” и че страната ще страда икономически и чисто стратегически в позиция извън ЕС.
 
Като доказателство за амбицията да постигне баланс, премиерът обеща предоговаряне на условията за британското членство преди допитването до електората. Тази сделка, сключена в Брюксел на 19-ти февруари, дойде след повече от 30 часа преговори и в интерес на истината е далеч по-успешна за Лондон, отколкото критиците на Камерън признават. 
 
От лагера на евроскептиците обаче настояват, че постигнатата договорка все още е фиктивна и няма реална стойност, докато не бъде вписана в общоевропейското споразумение.
 
Дейвид Камерън трябва да даде убеди британците, че всичко това е формалност. Резултатите от последните социологически проучвания сочат, че около 15-20 % от имащите право на глас все още не са решили коя посока да изберат. Именно убеждаването на тези хора ще даде крайната победа. А битката става все по-ожесточена, особено след като влиятелният консерватор и кмет на Лондон Борис Джонсън се обяви в подкрепа на напускането на ЕС.
 
Също като Камерън, Джонсън произлиза от горното ниво на средната класа и е продукт на най-престижното частно училище в Англия - “Итън”. Стилът им на управление е коренно различен, но досега запазваха сравнително благоприличие в противопоставянето си в името на партийната кауза. Директната конфронтация обаче вече е налице и независимо от резултата от референдума, двамата ще останат явни политически съперници.

Но премиерът получи удар от далеч по-приближен свой съпартиец. Майкъл Гоув, високоцененият правосъден министър, е рамо до рамо с Камерън от години и дори участва в писането на по-голямата част от ключовите изявления на премиера.

В нощта на изборите през 2010-та година жената на Гоув гледаше децата на Дейвид Камерън. Затова решението му да подкрепи “Брекзит”-а беше много тежко лично и политическо поражение за премиера. 
 
Друг от най-тесния кръг приближени на министър-председателя – Майкъл Хауърд, също застана срещу доскорошния си съратник. Хауърд, който е бивш партиен лидер на консерваторите, използва страниците на в-к “Телеграф”, за да обясни решението си с думите: “Походът на Дейвид Камерън за по-добър договор за Великобритания се провали. Единственият начин европейските лидери да бъдат разтърсени и да са готови за компромиси е шокът от вота на британския народ за излизане от ЕС”.
 
Ситуацията е такава, че при решение за напускане на съюза, това автоматично ще значи вот на недоверие за Камерън и кабинета. Премиерът ще трябва да напусне Даунинг Стрийт 10 след 6 години на поста. Консервативната партия ще изпадне в сериозна криза и борба за ръководния пост между Джордж Озбърн и Борис Джонсън.

Но това са само част от последствията и то на локално ниво. Когато Великобритания формализира излизането си от ЕС, ще се постави в доста неблагоприятна ситуация на международната сцена. Специалните отношения между Лондон и Вашингтон може и да останат в риториката, но Съединените щати със сигурност ще потърсят нов близък съюзник, който да защивата интересите им в европейския блок. 
 
В границите на Великобритания, шотландските избиратели със сигурност ще са дълбоко разочаровани от напускането на ЕС. Така новият британски премиер ще трябва да започне управлението си с готовността за почти незабавен нов референдум за независимостта на Шотландия.

Скорошният вот по темата донесе победа за юнионистите с 55 срещу 45 %, но при евентуално излизане от Европейския съюз това съотношение почти сигурно ще е в обратната посока, тъй като шотландците ще искат да преговарят за членство в съюза като самостоятелна държава.
 
Политическа криза, разцепване на Великобритания и отслабена позиция на международната сцена... едва ли залогът може да е по-голям. Когато преди година Дейвид Камерън поведе консерваторите към успеха, той определи случилото се като “най-сладката победа”. И без съмнение беше точно така.
 
Но евентуален провал на референдума ще бъде възможно най-горчивата загуба.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
1
 
! Отговори
А преди това преди 8 години
До 1984имам предвид преди да почне мореплаването и заграбването на колониите и преди пристигането на хазари от сорта Ротшилд по върховете на властта и банките ...Те бяха по прости и от нас и си изхвърляха *** в темза от което миришеше ....
12
1
 
2
 
! Отговори
Ноком преди 8 години
Радвам се, че ДейвКа е взаимствал моето мнение и, че онези хрантутници от Брюксел изземватнационалния суверенитет на страните членки на ЕС, а да не говорим за самите Шенгенци.Страната която е съосвободила Германия от кафявата чума изведнъж се превърна в провинция, представяте ли си,Великата Британска Империя се командва от Еврочиновниците от Брюксел. Иначе, на мен ми е приятно да гледам тази метаморфоза.Кво вадис ДейвКам?
11
3
 
2
 
! Отговори
Foreigner преди 8 години
Дайвид сега се плаши ами ако напуснат?
10
2
 
5
 
! Отговори
proroka Oleg преди 8 години
I v Anglia i Scotland.....izborite shte budat manipulirani. Shotlandia beshe na kosum ako si spomniate
9
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кариерата на Камерън не вълнува никого, защото е без значение. Последиците от този референдум са важното в случая, особено за Европейския съюз, а и за самата Англия. А Камерън просто е без значение.
8
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
DOSEGA BIAHA NEUDACNIZITE NA EVROPA-SEGA SHTE BADAT NESHTASTNIZITE NA SVETA--STIGA GI E HRANILA BALGARIA I EVROPA.
7
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Референдума е за британските граждани, а не за управляващите и хората притежаващи някакъв бизнес. Прилива на повече хора води до понижаване на заплащането и по-голяма несигурност. Най-голямата полза е за големите компании, които имат възможност да плащат минималната ставка или близка до нея.
6
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Колкото Шотландия напусна Обединеното Кралство. Толкова и Великобритания ще наусне ЕС. Всичко е хляб за медиите и залъгалка за избирателите. Само дето този театър толкова пъти го гледахме че вече става досаден и дразнещ.
5
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Никога Британците няма да поискат да излязат от EU! Защото те са най на далавера от Европейския сьюз!!!
4
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не ще те Шенген Нещете Дойчланд марш от Европа тогава мръсни Английски Киртаци
3
5
 
7
 
! Отговори
boko bo преди 8 години
Огромна част смятат, че дават много а вземат малко. Това разбира се не е вярно. Навсякъде върви пропаганда, че са екстра и без ЕС. Не ги разбирам, но самите те живеят в една старателно изолирана черупка и това ги оправдава. Исторически GB е част от ЕС и трябва да остане част от него, но те имат право да решат този въпрос, както да да си понесат последиците.
2
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Или евроуправниците са и???ти или европа е населена с такива.Някой да каже КАКВА Е РАЗЛИКАТА мужду бежанците и турците ?Пазарлък с Пердоган да спре 3млн. бежанеца като пусне 30млн бармалей НЕВЕРОЯТНО !
1
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
DA SE MAHAT TEZI MARLIAZI OT EVROPA.