Брайвик съди Норвегия за нечовешко отношение

Било му забранено да приема посетители в затвора
Обновена: 15 мар 2016 11:53 | 15 мар 2016 11:52, Елка Василева
37
Брайвик съди Норвегия за нечовешко отношение
Андерш Брайвик. Снимка: Reuters

Масовият убиец Андерш Брайвик се яви в съда по дело, в което съди Норвегия за нечовешко отношение. Казусът повдига въпроса как да се постъпва с човек, който е убил 77 души през 2011 г., предаде Ройтерс.

С пристигането в съда Брайвик направи нацисткия поздрав с дясната ръка.

Десният екстремист се появява на публично място за пръв път от процеса срещу него през 2012 г. Оттогава той е имал само един посетител - майка му, която е била допусната в затвора да го прегърне малко преди да почине от рак през 2013 г.

37-годишният Брайвик смята, че изолацията му в затвора нарушава забраната на "нечовешко и унижаващо отношение" в Европейската конвенция за правата на човека.

Още по темата

"Той иска контакти с други хора", каза адвокатът на Брайвик Остайн Сторвик. Делото ще се гледа от днес до петък в преоборудван гимнастически салон в затвора в Шиен, южно от Осло, където Брайвик излежава присъдата си.

Генералната прокуратура в Осло заяви, че няма основание да се води дело, тъй като "няма доказателства тъжителят да изпитва умствени или физически проблеми в резултат на затворническите условия".

Решението на съда ще бъде обявено в близките седмици.

На 22 юли 2011 г. Брайвик уби 8 души с бомба в Осло, а след това застреля на намиращ се наблизо остров 69 души, повечето тийнейджъри. Той излежава максималната в Норвегия присъда от 21 години затвор, която може да се удължи.

В затвора килията му има три стаи с телевизор и компютър, но без достъп до интернет. Той се среща единствено с надзиратели и медицински персонал. Дори адвокатът му трябва да разговаря с него през стъклена преграда.

Норвежките власти отбелязаха, че в манифест с антимюсюлманските му възгледи Брайвик е заявил, че "затворите са смятани за идеално място за вербуване с политически цели", а освен това е възможно други затворници да го нападнат.

Както заяви Сторвик, един от признаците, че Брайвик страда, е неспособността му да се съсредоточава в университетските курсове, които започна дистанционно миналата година.

Ако Брайвик загуби делото в Норвегия, адвокатът му може да сезира Европейския съд за правата на човека.

През 2014 г. ЕСПЧ санкционира Турция за нечовешко отношение към основателя на Кюрдската работническа партия Абдула Йоджалан, който е бил държан в изолация в продължение на едно десетилетие до 2009 г.

Затова пък във Франция терористът Карлос Чакала изгуби жалба за нечовешко отношение през 2005 г. Съдът прецени, че той има достъп до роднини и адвокати, макар и да е бил държан изолиран от други затворници.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Прав е. Проблемът му се решава, ако го изпратят при убитите от него - те са многобройни, с разностранна култура и пол, няма и за миг да се почувства изолиран или самотен. Горещо го препоръчвам.
22
0
 
2
 
! Отговори
Стоян преди 8 години
Тук има доза ирония - както либералите унищожават бъдещето на Норвегия като пускат ислямистите и диваците да безчинстват в страната, така Брейвик унищожава бъдещето на либералите като елиминира децата им. Правосъдие в поетичния смисъл на думата.
21
0
 
2
 
! Отговори
Стоян преди 8 години
Пропускате да споменете какви тинейджъри е ел.иминирал Брейвик и защо. Брейвик е видял в какво превръщат Норвегия евр0-гейовете т0лерасти и либерали които пускат безпрепятствено паплачта от емигранти престъпници и обзет от ярост е измислил дързък и умен план чрез който да накаже тези предателски либерали унищожаващи народа му. Отвличайки вниманието на глуп***вата полиция с кола бомба той отива въоръжен в "социалистическия лагер" на децата на либералите и ги избива.
20
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До !Не говори без да си проверил. Списъкът е публикуван и няма нито един Хасан:https://sites.google/site/breivikreport/documents/detailed-oslo-bombing-and-utoya-massacre-victim-list
19
3
 
9
 
! Отговори
! преди 8 години
Стига с тези "деца" ! Тези "дечица" са на 20-тина години най-маладия и не случайно никъде не се публикуват нито имената им инто снимките им щото са Хасан, Мехмед и т.н. Това бе *** елит на тамошното младежко ДПС. А въпросният Брайвик години на ред се е опитвал всячески да събуди и сецира институциите за ислямизирането на държавата му и след като се е отвратил напълно от безхаберието е хванал оръжията и изобщо не е планирал да оцелее след акцията.Не подкрепям метода му но целта е ясна.
18
0
 
2
 
! Отговори
:) преди 8 години
пълно с болни хора е тук - късогледи и самовлюбени.... няма сми - живи и здрави!
17
4
 
7
 
! Отговори
? преди 8 години
До <><>Как може да кажеш, че разбираш създанието, избило десетки ДЕЦА.Искренно се надявам да си поредния шоумен - дано да не е истина, че го разбираш!
16
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какви са тия абсурди?!? Това умните хора вече стават за подигравка и гавра, да съди този психопат държавата за нечовешко отношение...то и Хитлер така е почнал.
15
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
USADETE SIDEROV CHE TOI OGRABI BALGARIA TOI VKARA DESETKI MILIONI AFROAZIATZI V EVROPA PA I DA NAPRAVITE KEFA NA VASHITE BRATCHETA GADJALITE
14
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Атакистките *** се прекланят пред този нечовек, който затри толкова невинни млади животи!Еми няма такива простотия, брат!
13
5
 
25
 
! Отговори
Виготура преди 8 години
Брейвик е психопат-убиец, който показва с делата си дефектите на толератското общество, което от прекалената си толерастия ще загине. Самият факт, че дори от затвора продължава да се гаври със системата е показателен. Брейвик е само началото. Екстремизъм скоро ще има и от двете страни.
12
20
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Него жалете Брайвик! Той уби невинни хора без да е имало значение от цвета на учите или цвета на кожата им! Сьщото както преди Хитлер е правил! Браво на БРАТУШКИТЕ ,че му натриха носа на Люцифер!!!
11
1
 
32
 
! Отговори
<><> преди 8 години
Вече го разбирам !
10
0
 
12
 
! Отговори
до 5 преди 8 години
Права, Демокрация ...това е заблуда. Прочети Пражкото гробище на Умберто Еко - "...Най доброто лекарство срещу Демокрация е всеобщото избирателно право..."
9
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Три стаи, с телевизор и компютър. Това не е Президентски апартамент в луксозен хотел в България, а килия на масов убиец в Норвегия. Как ли не мръднахма малко напред през последните 26 години?
8
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В момента Норвегия е ислямизирана на 50-60%. След няколко години Партията на прогреса като вземе властта ще изкарат Брейвик от затвора и ще им стане лидер.
7
6
 
9
 
! Отговори
апо преди 8 години
И ако има начин да се уреди делото му да се гледа от Българския независим съд...мммммм мед!!!невинен , непорочен , чист , светец.....че и пари ще му уредят да вземе ( стига да плати на правилните хоха )
6
6
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Никой не може да защити масов убиец, но има едно голямо НО . Това е вид война с мигранти мюсюлмани . Тя не е обявена в Норвегия , но се води навсякъде и с военни действия . Този Брайвик е пророк и някога ще го оправдаят за действията си . Той каза , че се жертва за да даде сигнал на Европа какво става . И го направи .
5
5
 
33
 
! Отговори
Толераст преди 8 години
Командировайте Брайвик в някой лагер с бежанци, ама да е с автоматично оръжие!
4
5
 
49
 
! Отговори
до 1 преди 8 години
Нещо си се объркал - той е против толерастията. И всъщност всичко което каза през 2012 в момента се случва в цяла Европа. Това, че е масов убиец е друг въпрос и го осъдиха за това, но фактите са си факти и истината е само една - Европа се излямизира със страшни темпове.