Още няма гаранции за границата ни с Турция

Кипър налага вето на сделката – иска Турция да го признае
Обновена: 15 мар 2016 18:11 | 15 мар 2016 18:08,
17
Още няма гаранции за границата ни с Турция
Снимка: БТА

Европейският съюз все още не е договорил с Турция включването на българските граници в суаповата сделка за връщане на незаконно влезлите в ЕС имигранти. Премиерът Бойко Борисов поиска с писмо до евроинституциите и европейските членки това да бъде изрично записано в подготвяната сделка с Анкара за спирането на миграционната вълна, която се очаква да бъде подписана в петък в Брюксел.

"Въпросът за гаранции, че няма да бъдат създадени нови маршрути за нелегална имиграция, като този през България, все още остават да бъдат решен“, съобщи председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск, който е натоварен от европейските лидери да подготви сделката. Той добави, че без включването на българските граници в окончателния текст, споразумението няма да е ефективно.

Туск направи заявлението от Никозия днес преди да отлети за Анкара за последни разговори с турските власти. Европейските лидери са поканили турския премиер Ахмет Давутоглу в петък сутрин, за да се опитат да подпишат сделка с него за спиране на имиграционния поток.

Още по темата

Борисов поиска в споразумението ЕС-Турция изрично да бъде записано, че ЕС да предвиди защитата на всички външни граници с Турция, а не само тази с Гърция. В момента черновата гласи, че само акостиращите на гръцките егейски острови нелегални имигранти и бежанци ще бъдат връщани обратно в Турция.

Вицепремиерът Меглена Кунева, която бе днес в Брюксел, за да участва в подготовката на срещата на върха на ЕС в края на седмицата, заяви, че "България е направила достатъчно да изясни отчетливо своята позиция“, че независимо, че не е част от Шенген, тя трябва да бъде призната за външна граница на ЕС и да получи подкрепа, като тази за Гърция.

Коментирайки рисковете от създаване на нови маршрути за бежанския поток след блокирането на пътя през Македония, Кунева каза, че "Италия е в по-безопасно положение от България, защото е в Шенген“.

Европейският комисар по миграцията Димитрис Аврамопулос, който днес беше на гръцко-македонската граница при Идомени, призова намиращите се там 14 000 души да се подчинят на местните власти и да отидат в лагерите, подготвени за тях.

"Подчинявайте се на властите, не вярвайте на трафикантите, ако искате един ден да стигнете до желания от вас рай“, обърна се към имигрантите комисарят. Трима афганци се удавиха вчера в Суха река на македонска територия, опитвайки се да се промушат през граничната блокада. Аврамопулос изрази надежда, че Идомени е „последната част от една трагична глава“ и призова европейските правителства да започнат да приемат по 6000 бежанци месечно от Италия и Гърция по договорените квоти от 160 000. За пет месеца чрез тях са разселени едва 940 души.

Междувременно кипърският президент Никос Анастасиадис заяви, че страната му ще блокира сделката с Турция, защото не приема искането на Анкара за отваряне на нови преговорни глави. На 7 март турският премиер Давутоглу постави като условие започване на преговори по още 5 глави, към 15-те, по които се водят разговори в момента. За влизане в ЕС е необходимо да приключат преговори по 31 глави.

"Разбираме проблемите на европейските държави, но и партньорите ни трябва да разберат, че приемането на турските искания, без тя да изпълни задълженията си, е невъзможно за Кипър“, каза Анастасиадис днес в Никозия след среща с Доналд Туск.

Президентът заяви, че страната му вече е направила отстъпки в името на общия интерес като е приела Турция да участва в неформалните срещи на върха на ЕС, както и да се започнат преговори по главата за икономиката и общия пазар през декември, но не може да нарушава повече решението си от 2006 г. да блокира преговорите за членство на Турция в ЕС, докато не се намери решение на кипърския проблем и Анкара не признае Република Кипър.

„За мен Кипър е важен, точно колкото Германия или Холандия. Никоя трета страна не е по-значима за мен от нашите страни членки“, заяви в отговор председателят на Съвета на ЕС, подчертавайки, че не е в Никозия, за да притиска местните власти.

Туск съобщи, че ЕС още не е готов с позицията си кои от турските искания ще приеме. Остават висящи още въпросите как ще се връщат имигрантите в Турция и дали Анкара, която не е подписала женевската конвенция за бежанците, ще може да осигури нужната закрила на тези, които се нуждаят от нея. Все още се търси решение и как схемата за размяна на имигранти за бежанци да бъде направена така, че да не противоречи на европейското и международното право.

Туск договори споразумение с Турция за връщането на имигрантите от Гърция след тежки преговори в Анкара на 3 и 4 март. Три дни по-късно с подкрепата на Германия, Анкара отправи нови пет искания към ЕС, отхвърляйки предишните договорености, които бяха приети от 28-те членки на ЕС. Сегашните преговори са за: сваляне на визите за турски граждани от юни, отваряне на 5 нови преговорни глави, политическа подкрепа за създаване на зона, свободна от полети в Сирия, удвояване на европейската финансова помощ за бежанците в Турция на 6 млрд. евро за идните 2 г., както по създаване на схема за размяна за всеки върнат от Европа имигрант, ЕС да приема по един сирийски бежанец от Турция. По официални данни в страната има 2,5 млн. сирийски бежанци.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
Политика преди 8 години
До коментар 10Не е лесно да има *** необразовани българи в България, такава нация наречена "Кюрди" няма, те са Иранци и произлизат от древна персия !На ясно съм за историята на "кюрдите" и никой да не пише неподготвен коментари, защото ще се излага пред тези хора които имат обща култура и са по на ясно за историята на мюсюлманите във близкия изток !
8
0
 
0
 
! Отговори
Политика преди 8 години
Не е лесно да има *** необразовани българи в България, такава нация наречена "Кюрди" няма, те са Иранци и произлизат от древна персия !На ясно съм за историята на "кюрдите" и никой да не пише неподготвен коментари, защото ще се излага пред тези хора които имат обща култура и са по на ясно за историята на мюсюлманите във близкия изток !
7
0
 
0
 
! Отговори
Питаща преди 8 години
Нямате угодия. Като ни четат писмата от премиера и ги размахват под носа на Султана лошо, като не ни вземат под внимание пак лошо. Все за нещо няма да е виновен Брюксел, ама какво ли ще е то
6
0
 
1
 
! Отговори
П.Петров преди 8 години
Е не разбрах с какво поста ми :"Три метра бетон и отгоре кльон с бодлива тел е гаранцията!"Нарушава правилата на сайта, съдържа нецензурни или обидни думи или агитира към омраза, та беше изтрит ?!ДО 8,Противопехотните мини са забранени, не става .
5
4
 
2
 
! Отговори
Евролюб преди 8 години
От сега ме е страх като открием извънземните как българите ще реагираме на тяхната различност. Междугалактическата война от тук ще почне. Твърдо
4
0
 
12
 
! Отговори
Darma преди 8 години
До АнонименНие няма да го занимаваме с 3 млрд. долара, които са джобни пари за него, не се притеснявай. Ердоган върна държавата ви десетилетия назад, и вие това ще имате възможност да го гледате в следващите години. Ще си имате война, терор атаки и т. н. А иначе Ердоган май не можа да разбере, каква роля му е отредена в целия политически спектакъл, и се опасявам, че ще последва съдбата на Садам и Кадафи.
3
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЕРДОГАН ДНЕС ПОДПИСА С АЗАРБЕЙДЖАН ,ЗА ГАЗОПРОВОД И ГАЗ,ЗА ТРАНСПОРТНИ КОРИДОРИ И ОЩЕ 4 ДОГОВОРА,С ГОДИШЕН ОБОРОТ НАД 15 МИЛИАРДА ДОЛАРА,НЕ ГО ЗАНИМАВАЙТЕ ЕРДОГАН СЪС СМЕШНТЕ СИ 3 МИЛИАРДА, ТОВА СА МУ ДЖОБНИ ПАРИ,ТУРЦИЯ Е ДЪРЖАВА С БВП 1 ТРИЛИОН НА ГОДИНА (1 ТРИЛИОН = 1000 МИЛИАРДА )
2
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
в България за какво ли има ГАРАНЦИЯтакава държава няма
1
1
 
30
 
! Отговори
Луцифер преди 8 години
Какво разселване, наритайте ги още по границата.Аз не искам да се кланям на техният аллах.