Мечтата на Турция – да приобщи Сирия

Анкара иска да предотврати и създаването на кюрдска държава
16 мар 2016 11:52,
58
Мечтата на Турция – да приобщи Сирия
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Мечтата на Турция е да завземе територията в Сирия, която счита исторически за своя и да блокира създаването на кюрдска държава там, като по този начин блокира и автономията на кюрдите в Турция. Именно Турция може да се превърне в ключовия фактор, дали ще има мир в Сирия или не. Това каза Симеон Николов, директор на Центъра за стратегически изследвания в сигурността и международните отношения в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

Относно преговорите с Турция, свързани с бежанската криза, Николов каза, че политиката в тази сфера не може да бъде водена само от една държава, била тя и локомотива на Европа.

"Доста страни в Европа се противопоставят на исканията на Турция и катализатор бе и поведението на Турция спрямо някои издания, като "Заман". Има и "нелогични искания", както и такива, чийто ефект е непредвидим, като настояването за сваляне на визите. Тук, за съжаление, в Европа има съгласие. Единствено Франция и Кипър са изказали несъгласие", каза Николов.

Последствията обаче за Европа, според специалиста от падането на визите за 80 млн. граждани, са неясни.

По повод отпусканите средства за Турция за справяне с мигрантската криза Николов каза: "Въпросът за солидарността в ЕС е много труден, но тук ЕС се води от много по-големи задачи в Турция, защото страната е ключов партньор за решаването както на бежанския, така и на други проблеми".

"В Европа няма наивници, които считат, че Турция ще стане пълноправен член на ЕС, но не зная дали и желанието на Турция за участие в съюза, е искрено, защото проучванията показват, че намалява желанието на населението", смята той.

Николов каза и, че е "възмутително премълчаването на геноцида над кюрдите".

"За мен категорично този атентат в Анкара не е дело на кюрдите. Кюрдите извършват атентати не със самоубийствени актове и то само срещу военни. За мен това е дело на "Ислямска държава".

Какво още каза Симеон Николов можете да чуете във видеото:

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още по темата: ТурцияСириямигранти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
4
 
4
 
! Отговори
РУССИЯ преди 8 години
До турчинЩе вземете, ама друг път. Фантазьор. Руснаците така ще ви обрулят за пореден път, че чак няма да знаете на кой свят сте. Ако туркиетата не си стоят мирно Русия ще възстанови Кюрдистан и то в земите, където са си били тоест в половин турция. Та ще се потвърди приказката за лакомото дупе и вместо да вземат чужди територии, които никога не са били турски ще изгубят територии и то не малко. ХА ХА ХА.
31
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Т.Ю.Р.К.to4no taka 100% si prav bg narod da spi
30
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен33koga e imalo togava tursite v bg she iskat,romite sashto i vsi4ki etnosi she iskat avtonomiya po tvoya logika tova izliza
29
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Последствията обаче за Европа, според специалиста от падането на визите за 80 млн. граждани, са неясни. "Напротив, като че ли се проясняват. Мигрант от Сирия/Афганистан/Ирак/Либия и т.н. вместо на трафикант дава парите си на Ердоган, купува си турски паспорт и с него пътува без виза където си иска в Европа. Напълно законно.
28
2
 
23
 
! Отговори
Т.Ю.Р.К. преди 8 години
Не желая да обиждам никого, но хора.. Вижте как се държи ЕС с Вас, които уж сте членове (не сте повече от заден двор) и ЕС с Турция. Само по това може да разберете кой на кого му дреме... Това членство в ЕС Ви направи роби (едни берат малини, други гледат старци, трети чистят ***), стигнахте до това да ядете гумени домати от Холандия, картофи от Германия и т.н. И най важното, ЕС Ви все младите, а една нация без млади хора е подложена на унищожение и гибел. Вярвате ли че ЕС Ви мисли доброто?
27
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
TP, как прескочи от Палестина в Йемен без да споменеш Саудитска Арабия - Мека, Медина също са били под османско владение.
26
18
 
8
 
! Отговори
Turkish Power преди 8 години
..Siriya...Yordaniya..Livan..Izrael..Palestine..Yemen...vsichko e turska zemya! Turciya shte si vurne vsichko..koeto Hienite ot Velikata porta otkusnaha! TURKIYE...DUN..BUGUN..YARIN...VARIZ!!
25
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ах да, и Крим е исконна турска земя.
24
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До кироTova se otnasq za PUTIN koyto aneksira,ABHAZIYA,OSETIYA KRIM,UKRAYNA I SIRIA
23
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Той може да е изпълнителния директор на новия световен ред, в който всички държави волю-неволю трябва да бъдат приобщени, сетил се е, че по-добре светът да се приобщи към него отколкото обратното. Облягайки се на мюсюлманския интернационал, залива Европа мигранти и приобщава Германия, Швеция и т.н. Засега само споменава, че турците открили Америка, пък по-нататък ще видим и там какви ще ги къдри.
22
6
 
12
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
Воденето на преговори с държава агресор за безвизов режим и пресъидиняване към ЕС, е визша форма на глупост, както и да и се дават пари за спиране на бежанците! Тези средства трябваше да се насочат към повишаване защитата границите на ЕС. Това показва всъщност бягане от отговорност на лидерите на ЕС без тези на Вишеградската четворка. Това "лидерство" все повече прилича на предателство към народите на ЕС!
21
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кюрдска държава е имало и пак ще има. Как може да не знаете история и никой да не знае за Кюрдистан Срам , Срам , срам. Образовайте се бе хора днес във 21 век информация има много от най-различни източници. Четете всичко а изводите си правете сами. Аз съм за признаване на геноцида от турците върху кюрдите и българите. 500 века робство е дори повече от геноцид то е асимилация на цял един етнос! Все едно днес българите да се женим за туркини да избиваме момчетата и да оставяме момичетата
20
6
 
10
 
! Отговори
егати преди 8 години
Много *** статии съм чел ,но по безсмислена от тази , идва ли ! Докога ще се настройва обществото по такъв начин.
19
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Симеон Николов казва това което хората които мислят с горната си глава отдавна ги знаем тези неща.Повтаря като ехо това което здравомислещия българин повтаря от началото на военните действия в Сирия.Ердоган е диктатор и рекетьор,егоцентрик и луд.Влече Турция към пропаст.
18
0
 
9
 
! Отговори
картоф преди 8 години
И Йоан Кантакузен (Византийски император) си беше имал зимане даване с турците средата на 14ти век, за да оправят една гражданска война. После знаете историята..
17
17
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мечтата на русофила, е българите да мразят турците, и не само тях ами и всучки съседни народи
16
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Koga shte gi stignem Турците!!!
15
8
 
19
 
! Отговори
турци без визи? преди 8 години
По-добре е Европа да приеме 2 милиона сирийски и иракски бежанци, от колкото да пропусне през границата 80 милиона безвизови турци. Ако визите за турците паднат, диктаторът Ердоган ще осъществи възвръщането на отоманския ислямски халифат. България ще престане да съществува и ще се стане част от турската империя. И Русия отново ще трябва да дойде и да ни освободи от турско робство!
14
7
 
21
 
! Отговори
защо? преди 8 години
Защо няма санкции срещу Турция? Заради бруталната окупация на Северен Кипър? Заради грубите нарушения на човешките права в Турция, за липсата на демокрация, за липсата на свобода на словото и за войната, която режима на диктатора Ердоган води и срещу опозицията и срещу кюрдите?
13
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Турция няма мераци само към Сирия, а и към България, Македония, Армения, Грузия, Ирак, Йордания, Ливан... да не изброявам всички. Ако щете вярвайте, но имат мераци и към Палестина, чиито земи също са били завладени и са били част от Османската империя. През 2014 г. Ердоган дори обяви, че мюсюлмани са били първите, които са открили Америка, дори Колумб, доближавайки бреговете на днешна Куба, с изненада видял джамия на брега. Намерете видеото, има го в тубата.