Мечтата на Турция – да приобщи Сирия

Анкара иска да предотврати и създаването на кюрдска държава
16 мар 2016 11:52,
58
Мечтата на Турция – да приобщи Сирия
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Мечтата на Турция е да завземе територията в Сирия, която счита исторически за своя и да блокира създаването на кюрдска държава там, като по този начин блокира и автономията на кюрдите в Турция. Именно Турция може да се превърне в ключовия фактор, дали ще има мир в Сирия или не. Това каза Симеон Николов, директор на Центъра за стратегически изследвания в сигурността и международните отношения в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

Относно преговорите с Турция, свързани с бежанската криза, Николов каза, че политиката в тази сфера не може да бъде водена само от една държава, била тя и локомотива на Европа.

"Доста страни в Европа се противопоставят на исканията на Турция и катализатор бе и поведението на Турция спрямо някои издания, като "Заман". Има и "нелогични искания", както и такива, чийто ефект е непредвидим, като настояването за сваляне на визите. Тук, за съжаление, в Европа има съгласие. Единствено Франция и Кипър са изказали несъгласие", каза Николов.

Последствията обаче за Европа, според специалиста от падането на визите за 80 млн. граждани, са неясни.

По повод отпусканите средства за Турция за справяне с мигрантската криза Николов каза: "Въпросът за солидарността в ЕС е много труден, но тук ЕС се води от много по-големи задачи в Турция, защото страната е ключов партньор за решаването както на бежанския, така и на други проблеми".

"В Европа няма наивници, които считат, че Турция ще стане пълноправен член на ЕС, но не зная дали и желанието на Турция за участие в съюза, е искрено, защото проучванията показват, че намалява желанието на населението", смята той.

Николов каза и, че е "възмутително премълчаването на геноцида над кюрдите".

"За мен категорично този атентат в Анкара не е дело на кюрдите. Кюрдите извършват атентати не със самоубийствени актове и то само срещу военни. За мен това е дело на "Ислямска държава".

Какво още каза Симеон Николов можете да чуете във видеото:

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още по темата: ТурцияСириямигранти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кюрдска държава никога не е имало и едва ли ще има скоро, защото те са разединени множество племена и нема как да се обединят при положение че немат общ език. Кюрдите се оставят да бъдат използвани както от турция така и от други държави
11
5
 
6
 
! Отговори
киро преди 8 години
Турция започва да дразни , не може да се сравнява с великите сили, защото Сталин го е казал отдавна : Ест человека , ест проблема , нет человека , нет проблема !
10
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Приобщаването" на част от Сирия от Ердоган е като окупирането на северен Кипър ! Ако ЕС се подаде на изнудването на Турция с пускане на 2 мил. бежанци в Европа срещу визи ,пари и членство ,утре могат да поискат Кърджали и Лудогорието . Такъв прецедент ще доведе до активизиране на крайни националистични партии и непредсказуеми последствия за ЕС !!!
9
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До СТРАНДЖАТАOT 100 godini nasam ne mogat da si podelqt zemite na osmanskata imperiya v koito zemi 600 godini e carila blagodenstvie i rayski jivot za narodite naselqvali imperiyata pazeni ot vanshni vragove koito nqmali smelostta da napadnat imperiyata
8
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 222Ami moje 6 miliona balgari i 80 miliona turci shte stane super silna darjava
7
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Петко БочаровTiya kirlivi fesove sa ti bili gospodari 500 godini i sa te spasili ot 180 godishno vizantiysko robstvo ,neblagodarnik
6
0
 
13
 
! Отговори
еделвайс преди 8 години
Кери ще гостува на Путин. Западът имаше план Б за Сирия. Вероятно ще " ходатайства" за него. План Б означава нещо като раздробяване на Сирия. Аз ако съм на мястото на Путин, бих попитала Кери на колко части би могъл да се разпадне САЩ? Всъщност, въпроса може да бъде задаен и по телефона, не е необходимо да бие толкова път. План Б ще си остане просто план, и нищо повече. Предстоят избори, оставете хората да си направят своя НАИСТИНА цивилизационен избор.
5
8
 
13
 
! Отговори
Петко Бочаров преди 8 години
Турция иска, но нема! Да, ама НЕ, господа кирл.иви фе.сове!
4
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Naselenieto na SIRIA e blagodarna na TURCIA za spasenieto im ot fashistite na asad i rusnacite,10 miliarda dolara ot budjeta e harchila Turcia za izhranvaneto na 3 miliona bejanci,tova nqma analog v sveta zatova imperiyata si e imperiya makar i bivsha
3
10
 
14
 
! Отговори
Манипулация преди 8 години
Какви ги говори този професор? Ако ние турците в Източните Родопи тръгнем да убиваме български полицаи и започнем да палим български училища и болници и БГ власти ни отвърнат с огън, ние воини за свобода ли ще бъдем в очите на тоя професор? Или да се самовзривяваме в София, Варна и Пловдив и после войниците като започнат да ни трепят, това геноцид на турците в БГ ли ще е? Същото е в Турция, но друго ви внушават медиите!
2
7
 
36
 
! Отговори
zeus преди 8 години
В Турция има гражданска война, избити са стотици кюрди, но нашите медии удобно мълчат за това!
1
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Според една карта в интернет това което турците считат за исторически свое са около 98 % от света без малки части от Китай и някои базалтови острови в Тихият океан.