Джихадисти готвят нови атаки в Европа, идват с мигрантите

Външните граници на ЕС не се пазят, имслямистите влизат спокойно
Обновена: 17 мар 2016 09:29 | 17 мар 2016 07:00, Камелия Цветанова
56
Джихадисти готвят нови атаки в Европа, идват с мигрантите
Снимка: Reuters, архив

След кървавите атентати в Париж терористичната групировка "Ислямска държава" планира атаки и в други европейски градове по информация на холандските власти. Това се посочва в доклад на Националния координатор за борбата срещу тероризма Дик Схооф, пише в. "Труд".

Още по темата

Според него ИД най-вероятно ще използва хора от специалното подразделение, обучени за атаки в чужбина. Не е изключено терористите да използват мигрантските маршрути.

"Външните граници не се охраняват достатъчно, а граничният контрол вътре в Шенгенската зона е твърде ограничен, което позволява на радикалните ислямисти да влязат в Европа незабелязано и свободно да се придвижват между страните", твърди Схооф.

През 2015 г. Европейският съюз беше изправен пред безпрецедентна криза в своята история - над 1,5 милиона мигранти, потърсиха нов дом в Европа и преди всичко в Германия. Този невиждан поток от хора, който беше сравнен от експертите с ново Велико преселение на народите, постави под съмнение едно от основните достижения на ЕС - свободното движение на хора в рамките на Шенгенската зона.

След кървавата баня, която терористите устроиха в Париж на 13 ноември, стана ясно, че част от извършителите й са дошли в Европа, смесвайки се с мигрантите, използващи т.нар. Балкански маршрут.

В края на януари специален доклад на Европейския съюз констатира, че Гърция - входната врата в Европа за мигрантите - не охранява външните граници на ЕС. Брюксел даде ултиматум на Атина да поправи този пропуск в рамките на три месеца.

Въпреки това единственото, което гръцките власти правят е да се опитат колкото е възможно по-бързо да се отърват от пристигащите тълпи от хора, изпращайки ги на север към Македония. Малката балканска страна беше изправена през сериозна криза, след като Атина изсипа за по-малко от 6 месеца през 2015 г. над 700 000 мигранти там.

Македония получи подкрепа от Австрия, Унгария, Словения, Хърватия и останалите Вишеградски страни. С тяхна помощ властите в Скопие затвориха своята южна граница за мигрантите, с които Гърция наводнява ЕС. Така Балканският маршрут повече не съществува. Това бе провъзгласено на срещата на върха ЕС-Турция, която се състоя в началото на миналата седмица. Тази реалност трябваше да признае тези дни и гръцкият премиер Алексис Ципрас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
24
 
! Отговори
АА преди 8 години
ТО ЗАТОВА ПРЕМАХНАХА САНКЦИИТЕ ЗА НЕЗАКОННОТО КЪМПИНГУВАНЕ-ЩЕ ИМА МИГРАНТ,ТУРИСТ,МИГРАНТ,РУСКИНЯ,МИГРАНТ,ПИЯН АНГЛИЧАНИН-УЧЕНИК,МИГРАНТ,СОЦИАЛНО СЛАБ ГЕРМАНЕЦ И ТОВА КАТО ЗА ПОСЛЕДЕН ТУРИСТ.СЕЗОН
3
0
 
25
 
! Отговори
Неа преди 8 години
Като започне да вика Аллах слизате от автобуса и я оставате на спокойствие да се самоубие .... Зора е да вика Аллах Акбар... Защото иначе ....
2
0
 
23
 
! Отговори
Истината преди 8 години
Тук ни се казва да пуснем "бежанците":dnes.bg/world/2016/03/16/papata-prizova-otvorete-vrati-za-migrantite.296269А пък сега се казва - те били терористи.Ако приемем, че второто е вярно, следва ли, че този, който препоръча да ги пуснем - иска да ни взриви ?!
1
0
 
32
 
! Отговори
Неа преди 8 години
Аха ... Значи лятото очакваме много джихидисти и туристи ммхмм