Стартира процедура за импийчмънт на Дилма Русеф

На демонстрации 3 млн. бразилци поискаха тя да напусне властта
18 мар 2016 07:57, Елка Василева
14
Стартира процедура за импийчмънт на Дилма Русеф
Снимка: архив, Reuters

Бразилските депутати стартираха процедура за импийчмънт на президента Дилма Русеф, предадоха Франс прес и ТАСС.

Учредена е комисия от 65 депутати, която да изготви доклад и да прецени дали да продължи процедурата срещу Русеф, която е обвинена от опозицията в измами при отчитането на държавните средства през 2014 г., когато бе преизбрана, и през 2015 г.

Още по темата

Ако се препоръча импийчмънт, докладът ще бъде предаден на долната камара на парламента, където ще са нужни гласовете на две трети от депутатите (342 от 513) за обвиняване на президента пред Сената. В противен случай процедурата се анулира.

Ако бъде обвинена, Дилма Русеф ще бъде временно отстранена от длъжност за срок до 180 дни. В Сената ще са нужни две трети от гласовете (54 от 81) за незабавното й сваляне от власт. В противен случай тя веднага може да поднови работа.

В неделя на рекордно масови демонстрации три милиона бразилци поискаха Русеф да напусне властта.

Ако Русеф бъде свалена, вицепрезидентът Мишел Темер ще стане и.д. президент до изборите през 2018 г.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още по темата: дилма русефимпийчмънт
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
2
 
2
 
! Отговори
ех преди 8 години
Колко нагли са българските комунистки и комунисти .От Р.Плевнелиев до ББ РК Москов ,Ненчев ,Бокова.Нвсякъде хората знаят ,че са крадливи и прости ,но те не се дават.
5
0
 
3
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
Дано им се провали активното мероприятие на демократизаторите! Все пак добре , че още е жива и здрава, че на Уго Чавес му видяха сметката. Мнооого им бодеше в очите и им бъркаше пъклените планове.
4
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Комунист на власт винаги я докарва до бунтове. Заради собствената му некадърност и крадливост обаче винаги са му виновни НПО-тата и особено много САЩ и ЦРУ.
3
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
БРИКС,а???Нож ще вадите на големият батко!!!Я,да спретнем една революцийка и един импийчмънт на тая,която разписа!!Пък от бразилските НПО-та ще дойдат по-благонадеждни и сговорчиви!!Нямада го промените този сценарий ей,няма да го промените!!Дайте малко зори направете някое по-ново представление!!Цял свят вече ви се смее!!!
2
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Серго няма ли да излезе и да я подкрепи защо са социалисти. Гл. прокурор кога ще почне проверки срещу нея и съпруга и Моника.
1
11
 
8
 
! Отговори
ф преди 8 години
Навсякъде разбраха ,че българите са крадливо племе.