Мечтата на Обама: Американчета и кубинчета си играят заедно

Срещата му с Кастро – ключова за бъдещето на двете страни
Обновена: 21 мар 2016 21:42 | 21 мар 2016 21:00,
36
Мечтата на Обама: Американчета и кубинчета си играят заедно
Снимка: Reutes

Загърбвайки дълбоките разногласия от миналото, президентите на САЩ и Куба - Барак Обама и Раул Кастро - започват днес в хаванския Дворец на революцията историческа среща, на която трябва да стане ясно дали завоят на 180 градуса в политиката на Обама ще намери адекватен отклик от кубинската страна.

За Обама няма по-добро място от Хавана да покаже, че ангажирането с диалог може повече от изолацията да донесе осезаеми промени в малката комунистическа страна. За кубинците обаче кардиналният въпрос е дали собственото им правителство е готово да докаже, че амбициозната дипломатическа премиера е нещо повече от говорилня.

С кацането на "Еър форс 1" в Хавана в неделя започна първото от почти 90 г. посещение на американски президент в Куба. Обикаляйки из площадите на стара Хавана със съпругата си Мишел и дъщерите си Саша и Малия, Обама създаде незаличимо впечатление както у кубинците, така и у американците за миротворческото усилие, което той и Кастро предпазливо, но упорито са подели.

"Това е бъдещето, за което се надяваме: малки американски деца, малки кубински деца, когато пораснат, да смятат за естествено, че американски президент посещава Куба", каза Обама пред американски дипломати в новооткритото посолство на САЩ. "Те смятат за естествено двата народа да работят заедно", добави той.

И наистина, САЩ и Куба действат по-тясно заедно сега, отколкото в което и да е друго време след като отношенията между тях катастрофираха в резултат на кубинската революция от 1959 г. И макар че напоследък все повече американци посещават Куба, тези близки връзки все още предстои да донесат онази степен на промяна, която мнозина кубинци се надяват, че ще последва, след като Обама и Кастро тръгнаха към нормализация на отношенията преди 15 месеца.

След като пое властта през 2008 г., Раул Кастро започна икономически и социални реформи с траен и широк обхват, макар че за мнозина кубинци и чужденци те се материализират твърде бавно. Стотици хиляди кубинци вече могат свободно да упражняват собствен бизнес. Облекчени бяха ограниченията върху използването на мобилни телефони и интернет, гражданите могат по-спокойно да обсъждат кубинските проблеми.

Кастро обаче почти не отстъпва, когато става дума за промени в кубинската еднопартийна система или за отслабване на стриктния контрол върху медиите, върху правото на сдружаване и на политическо инакомислие. Неговото правителство непрекъснато хока Обама за изявленията му, че иска повече права за кубинците.

Това обаче никак не разколебава Обама, според когото всяко упорство на кубинското правителство само доказва защо кубинците ще живеят по-добре, когато бъдат "изложени" на американските ценности.

"Нека Бог да реши, че това е добре за всички кубинци. Струва ми се, че Обама иска да направи нещо добро, преди да си тръгне", каза 79-годишната жителка на Хавана Одилия Койасо, докато гледаше пристигането на Обама по държавната телевизия.

Обама дойде в Хавана с надеждата, че неговата визита ще подтикне Кастро да предложи жестове на добра воля и значима промяна, които да приглушат онези критици, които обвиняват президента на САЩ, че се е огънал пред едно авторитарно правителство. Макар че Куба даде разрешение на американските хотелски вериги "Старууд" и "Мариот" да оперират тук и обяви готовност да отмени таксата върху обмяната на щатски долари, тези стъпки бледнеят пред решителните промени, предприети от Обама за отмяната на наложените от САЩ преди няколко десетилетия ограничения (върху Куба).

Кастро явно се опитва да контролира отблизо и задълбочено тази смятана от него за най-важна промяна в кубинската външна политика след Студената война. Макар че помощниците на Обама настояват да няма големи очаквания от тази среща, това, което Кастро ще каже, застанал до Обама, внимателно ще бъде анализирано за индикации дали той ще отвърне на подадената от Обама ръка с нови и големи промени вътре в страната.

За това, че желанията на Обама за подобрения в сферата на човешките права в Куба все още предстои да се сбъднат, осезаемо напомни фактът, че група антиправителствени демонстранти бяха арестувани, докато самолетът на президента пътуваше към Куба - сцена, която се повтаря в Хавана всяка седмица. Членове на групата "Дами в бяло" - една от най-известните опозиционни групи в Куба, се очаква да бъдат на срещата на Обама с кубински дисиденти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
ас преди 8 години
добре явно цяло семейство животни които живеят по дърветата и обичат банани са цензурирани
12
1
 
3
 
! Отговори
Иван преди 8 години
Ама те си играят бе :) Едните изнасят незаконно, другите внасят незаконно. Играят си хората.
11
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Късно е, няма как да се сбъдне таз мечта. Но пък кубинчета да играят с US мексиканчета е по реално
10
4
 
6
 
! Отговори
Марко преди 8 години
Американчета и кубинчета си играят заедно? На играта "публичен дом", може би?
9
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ПУТИННадей се Марио
8
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Американците са на път да разбият още една страна.Само след нколко години,Куба ще е развъдник на престъпници,наркопроизводители и всико квот се сещате гадно.
7
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Твърде тъпички коментари, ама не сте виновни такива опорни точки са ви дали... Тъжно е човек да ви гледа....
6
3
 
5
 
! Отговори
Бай Империалист преди 8 години
Айде сега една кубинска пролет като за последно...
5
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Империята на злото е далечко от нас ,но слугите и еничарите са тук !
4
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
недейте бе кубинчета,не знаете какво ви чака,аз ще ви кажа - ще станете ратаи в собствената си страна,собствениците ще бъдат други а вие ще им слугувате и ще се радвате на хартийките дето ще ви хвърлят,ама страната няма да е вече ваша и ще си плащате за всичко каквото правите и безплатни неща няма да има,ще имате всичко но нищо няма да можете да си позволите,ще преглъщате и ще гледате как богатите лапат всичко което преди е било ваше
3
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Куба и Хаити са бивши колониални бази и гета на САЩ за роби от Африка и безплатна работна ръка. Хаити избраха западна демокрация и сега са като мизерстващата България.
2
20
 
7
 
! Отговори
Ха,ха,хаааааааа... преди 8 години
ПАДНА И СЕ СРИНА ...ОЩЕ ЕДНА КРЕПОСТ НА "РУСКИЯ КОМУНИЗЪМ"!!!!БОГ ДА ГИ ПРОСТИ ...КОМУНИСТИТЕ У КУБА....!!!!!!!ОБАМА , СТРОШИ УРОДЛИВАТА ВИТРИНА НА КОМУНИЗъМА В КУБА...!!!
1
5
 
20
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 8 години
Нека сега да си играят, че като пораснат кубинчетата ще слугуват на американчетата.Великият Фидел Кастро опази народа си десетилетия от американската зараза.Види се, че брат му не е толкова железен и ще продаде народа си ...