От първо лице в Брюксел: Виждахме хора без крака...

Линейките се забавиха, полицията също, разказа ужасен очевидец
Обновена: 23 мар 2016 07:11 | 22 мар 2016 21:26,
53
От първо лице в Брюксел: Виждахме хора без крака...
Снимка: Reuters

Ужасени пътници от летището в Брюксел, където тази сутрин избухнаха две експлозии, разказват как всичко около тях е било в кръв и сравняват случилото се с апокалипсис.

Свидетелите описват ужасяващи сцени от терминала, където загинаха най-малко 14 души и бяха ранени поне 50 души.

Окървавените пътници тичали, за да спасят живота си, докато гъст дим изпълвал пространството около бюрото на Американските авиолинии.

Свидетел на взрива, който едва сдържа сълзите си, разказва как около него се виждали тела без крака.

Алфонс Юла, който работи на стойка за опаковане на куфари, разказва как чул мъж да крещи на арабски и след това се чула експлозия. Последвала и втора, още по-силна.

"Беше ужасно. Видях най-малко 7 умрели. Имаше кръв навсякъде, хората нямаха крака. Можех да видя тела, но не и крака", разказва той.

Други свидетели пък описват разчленени тела навсякъде. След експлозиите дори се срутил таванът на сградата.

Само 90 минути по-късно взрив избухва в метрото, намиращо се на станция Малбек в Брюксел. Експлозията взе живота на поне 20 души.

Самир Деруич, който работи в ресторант на летището, разказва, че двете експлозии били почти едновременни. Единият от взривовете бил до Старбъкс. "Беше ужасно, имаше кръв навсякъде, беше като апокалипсис", разказва той.

Дри Валаер чакал да получи бордна карта. "10 секунди след първия взрив избухна и вторият. Той беше по-силен, при него падна таванът. Бяха на около 30 метра от мен. Видях как хората лежат на земята, аз просто тръгнах да бягам", разказва той.

"Прескочих загражденията към заминаващите, като си мислих, че там ще е по-безопасно. Исках да се измъкна, мислих си, че може да имат и оръжия", разказва той.

"Видях момиче на около 18 години, имаше дупка в ръката и кървеше, имаше човек с наранен глезен, двама лежаха на земята", допълва Валаер.

Валаер пътувал за бизнес среща в Берлин. Смята, че бомбите са били скрити в куфари, които са били чекирани.

"Бомбите бяха на лентата след чекирането. Не мисля, че някой е бил с колан с взривове", коментира той и допълва, че не е чул някой да крещи на арабски преди взривовете.

"Видях двама мъртви, докато бягах", разказва Марин Буксан. "Телата полетяха във въздуха, а след това паднаха", допълва той.

Снимките, направени на летището показват хаос, счупени стъкла, тела по пода.

Експлозиите идват само ден, след като министърът на вътрешните работи на Белгия предупреди за възможни терористични актове в знам на отмъщения за ареста на Салах Абдеслам.

Джеф Версел, който бил на летището по това време, чул двете експлозии, докато отивал да се чекира. "Не видях нищо, всичко се сля в едно - стъкла, хаос, пушек. Беше ужасно, най-лошото нещо на света", разказва той.

"Хората бягаха, имаше много ранени на земята", допълва той.

Господин Версел е имал късмета да бъде няколко етажа над експлозията. "Поне 15 прозорци се счупиха", спомня си той.

След взивовете на летището хората побегнали в ужас навън. Изоставяли багажа си и просто бягали.

"Видях двама мъже, лежаха по лице...стичаше се кръв под тях. Беше ужасно. Просто не можете да си го представите", разказва Версел. Той не видял човекът, който крещял на арабски, но го чул.

Зак Музон пристигнал с полет от Женева 10 минути преди първия взрив. Той също описва втория взрив като по-силен. От него паднал таванът, разкъсали се тръби, водата се смесила с кръвта на жертвите. "Беше брутално, имаше кръв навсякъде...пострадали хора, куфари, чанти", описва преживяното той. "Вървяхме в отломки. Беше като сцена на война", разказва той.

Филип, шофьор на такси, разказва, че влизайки в терминала, видял "езеро от кръв" и много разчленени тела. Той обвинява Спешна помощ, че твърде късно са дошли на мястото на инцидента.

"Това е обща небрежност - не само на полицията и Спешна помощ - чакахме много време, а все още бяхме в трета степен на опасност от тероризъм. Организацията беше типично белгийска", разказва Филип.

63-годишният Марк Ноел разказва, че бил на път да се качи на полет на Делта до Аланта, за да се върне у дома в Северна Каролина. Бил в магазин на летището, искал да си купи списания за полета. Тогава избухнал първият взрив. "Хората плачеха, крещяха деца. Беше ужасно", разказва той. Твърди, че именно желанието му да си купи списания, спасило живота му.

Барт ван Меле искал да отпразнува 30-тия си рожден ден в Милано. Тъкмо минал покрай охраната на летището и чул взрива. "Бях много близо, хората започнаха да тичат. Мина доста време, докато разберем какво става", разказва той.

Летището в Брюксел обслужва 23,5 млн. пътници всяка година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Каква е била и картината след бомбардировките над Ирак, Сирия, Либия, Палестина. Проклинам тероризма, но ако заменим думата терорист с отмъстител? Какви ли ще станат милионите деца от горните страни, почти сираци на улицата, без училища и възпитание - освен отмъстители. Бомбите са носили едни в куфари, други на самолети. Защо е така? Причината - несправедливост,лъжа,ограбване,миротворциТова което се говори по телевизията е чорба от лафове, всеки се прави на разбиращ колко пари са нужни още
28
0
 
4
 
! Отговори
к преди 8 години
Много е тягостно, като гледаш тези кадри на летището и си минавал от там съвсем спокойно ...
27
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не мисля че линейката трябва да влиза първа.Първи трябва да са спец частите да премахнат опасните евентуални други елементи-взривове,оръжия и опасни хора.След това влизат линейките да прибират труповете и евентуалноранени .Кой нормален доктор ще влезне когато току що гърмят бомби.Може ако е военен и с автомат и на война само !
26
2
 
11
 
! Отговори
асан преди 8 години
Не разбирате ли че след като се бомбандират и разрушават арабските държави това има последици? Само вчера в Сирия са измряли повече хора заради западната политика!
25
0
 
2
 
! Отговори
блабла преди 8 години
Не се чепкайте всички вие коойто пишете ами целиа сват да стане срещу тиа *** да се намери някъкъв начин дасе премахнат камикадзета ислямисти и тем подобни света трябва да намери нещо дасе направи
24
0
 
17
 
! Отговори
Болди преди 8 години
"От първо лице в Брюксел: Виждахме хора, но без крака..."Мдааа, това са културни особености на религията на мира, както е популярно да се нарича исляма. Скоро, като още малко се нароят ще виждате и хора без глави по улиците на Брюксел!
23
2
 
18
 
! Отговори
пострадал без крака преди 8 години
Айде сега някоя кариакатурка няма ли да пусне Шарлито???!!!
22
5
 
22
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
След всеки атентат познат в човешката история седи ЦРУ. За много хора тази информация никък не е нещо ново. Идеята е на тези човекоядци е да подкопае сигурността в цяла Европа и постепенно да я вкара в една измислена от ЦРУ война, наречена тероризъм. Американеца казва: Ако няма война, няма пари. И ако европейците са наясно с тази идеология, а нищо не правят, това означава, че със свободата ни е свършено.
21
1
 
25
 
! Отговори
КОЙ? преди 8 години
Кой се опитва да оказва натиск на Европа с бежанците, кой ги контролира? Кой след атентата почти директно, в дипломатично ултимативен тон каза, че докато няма подкрепа срещу кюрдите, ще има тероризъм в Европа? КОЙ?
20
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На лъжата краката са къси. За съжаление бездарното чиновническо мислене съчетано с двулично надуто високомерие води коства нечии крака. Е по-евтино ли ви излизат "съживителите" на икономиката на Европа? Алчността и простотията вече разсипват Европа, но както се казва и Рим не е паднал за един ден.
19
4
 
26
 
! Отговори
кукловода преди 8 години
Тези държави са нечестни и неискрени, те водят двойствена политика, подобна на танц в минно поле. Не знаете кога кракът ви ще стъпи на мина, но това неизбежно ще се случи. Няма причина да не избухне бомба в Брюксел или във всеки друг европейски град, каза Ердоган на 18 март в провинция Чанаккале.
18
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това е умерена опозиция
17
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Търсете основната причина за тези събития. Защо преди 15 години нямаше терористични актове?
16
2
 
5
 
! Отговори
Умник преди 8 години
До АнонименКакво значение има къде им са семействата, като така или иначе от всяко второ българско семейство има хора в чужбина?
15
0
 
8
 
! Отговори
Кузмов преди 8 години
А новият Полско-Български филм за Карбала-Ирак харесва ли ви ?
14
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На Западна Европа мозъка на техните ръководители , а и на повечето хора са обвити със лой от охолство . Те не мислят с главата си . Ядат скариди и черен хайвер , пият шампанско и не могат да проумеят какво им се случва . Тези мюсюлмани са гладни и неуки и за тях живота не е ценност. Единственото решение е вън от Европа .
13
5
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ха сега да им е честита арабската пролет на западняците,с техните им "ценности"
12
2
 
12
 
! Отговори
Tactician преди 8 години
Пич, имам чувството, че си пиша с Меркел, наистина.ТИ или си прекалено сляп, или прекално глупав. Тези "местни" както ги наричаш ти, се базират на клетки (група хора от мюсли - предимно). Все ей такива камикадзета, които силно вярват че като се пожертват, 7 девици ще ги чакат на небето (поне за мъжете версията е такава). Тези "хора" ги вербуват от малки да са такива, "нахъсани" за самоубийство... няма нужда да ти казвам другото.
11
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Трагедия е това което се случи а още по голямо трагедия е реакцията на белгийците. Гледах и бг анализи по телевизията който бяха по точни от глупостите на еврокомисарите
10
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не знам все си мисля че след такива случай обществото ше се събуди и види последствията от политиката си. Аз живея в Брюксел и това което виждам е че след такъв тъжен инцидент се говори за още повече толерантност защото никой не може да им вземел свободата на "нормален" според тях живот. Колко повече толерантност и как ще се освестят незнам