Западна Европа беше рай, но вече не е така!

Белгиецът Хенри де Рудер пред телевизия Bulgaria ON AIR
24 мар 2016 12:37, Анисия Иванова
49
Западна Европа беше рай, но вече не е така!
Снимка: Bulgaria On Air

Да гледаш смърт и разруха в родината си от почти 2 хиляди километра. Това е преживял млад белгиец, който живее у нас.

23-годишният Хенри де Рудер от близо 3 години живее в България, работи като бизнес анализатор в германска фирма съсобственик е и на бар в София. Научава за ужаса в Брюксел от медиите. Цялото му семейство е там, а той следи събитията онлайн.

"Вчера сутринта дойдох на работа в 9 часа и първото, което видях на телефона си, бяха известия за бомбите на летището в Брюксел. Първоначално новините не бяха коректни, никой не знаеше какво става, само видяхме ужасните снимки от летището - счупени стъкла, бягащи хора, ужасен хаос. Стъпка по стъпка стана ясно - да, случи се", разказва Хенри де Рудер пред телевизия Bulgaria ON AIR.

Според Хенри властите отчасти сами са предизвикали хаоса в белгийската столица.

"По мое мнение всичко е заради случилото се миналата седмица - залавянето на атентатора от Париж. Пред медиите властите казаха, че той сътрудничи. Подозирам, че това е верижна реакция - хората, с които е бил свързан, са решили да избързат с атентата. В неделя в Брюксел е Великден. Тогава всеки лети нанякъде и летищата са пълни. Понякога някои новини трябва да останат скрити в хода на разследването. И "лошите" гледат новини", заяви още Хенри.

След терора обаче Белгия е показала на света, че може да бъде по-сплотена от всякога.

"Видяхме, че Белгия е обединена. Реакцията беше мигновена. В социалните мрежи всички бяха заедно. Не сме в безопасност в собствената си страна. Едно време Западна Европа беше рай, но вече не е така. Имиграционните закони промениха това. Със сигурност не съм расист - живял съм в Белгия, България, Истанбул и Лондон. Познавам много култури. И все пак - имаме погрешна политика", добави той.

Хенри смята, че момчетата на неговата възраст, които заминават да се сражават в Сирия, са имали лошия късмет да попаднат на неподходящите хора.

"Имат погрешни приятели. В Истанбул питах имам в Синята джамия за камикадзетата. Той ми каза: "Хенри, тези хора слушат един имам и му вярват. Понякога този човек е лош, а тези хора са слаби, несигурни, депресирани, не могат да си намерят работа, трето поколение имигранти са и сега искат анархия и революция. Смятат, че това е най-доброто решение за тях, защото вярват, че така ще построят един нов свят с нови закони", обясни Хенри.

Това няма нищо общо с религията - просто група хора я използват по неправилен начин.

Заради нестихващия терор в сърцето на Европа страната на Хенри се е превърнала в опасно място, в което предразсъдъците виреят свободно.

"В Белгия хората вече се страхуват от мюсюлмани. А всъщност едва една хилядна от процента от мюсюлманите са достатъчно откачени, че да извършат такова нещо. Има и добри хора. Аз също не се чувствам сигурен в Белгия. Като кацна там, има военни на летището, сякаш си във военна зона, макар да не съм бил в такава. Като кацна в София, се чувствам добре", заяви Хенри.

Белгиецът е категоричен, че лицето на тероризма е едно и също, независимо къде се самовзривяват камикадзетата от Ислямска държава.

"Това, което стана в Анкара, Париж и Брюксел, е абсолютно едно и също. Ужасно е! Турция остана встрани, защото Западна Европа гледа малко или много на нея като на страна от Близкия Изток", каза още той.

А на онези, които са готови да погубят невинни хора, а и себе си, Хенри би казал:

"Замислете се. Има много провали в живота, политически проблеми навсякъде в Европа, но защо да се жертваш за нечие чуждо добруване?"

Разговорът Хенри де Рудер чуйте във видеото на Bulgaria ON AIR.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дори това европеди е прозрял очевадното! Западна Европа е тоалетна!
4
3
 
18
 
! Отговори
вм преди 8 години
Наследниците на чудовището Леополд, тепърва ще страдат
3
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Било ужас! И е много прав. Но като рязаха десетки хиляди ръце на деца с мачете и караха родителите им да се снимат с отрязаната ръка на детето и с наведена глава за назидение - това не беше ужас?
2
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това което сам си направи човек друг не може да му го направи - или казано по друг начин: когато една услуга стане масова качеството пада!А защо комсомолката не се изказва по въпроса?
1
7
 
16
 
! Отговори
и21,и21,и преди 8 години
Поредното запандняшко грух-грух