Абдеслам мълчи за нападенията в Брюксел

Бакрауи е бил в контратерористичен списък на САЩ за наблюдение
26 мар 2016 07:58, Анисия Иванова
32
Абдеслам мълчи за нападенията в Брюксел
Снимка: БТА

Арестуваният заподозрян за атентатите в Париж Салах Абдеслам е отказал да говори за нападенията във вторник в Брюксел. Той вече е заявил миналата събота, че ще се възползва от правото си да мълчи. Това заяви вчера белгийската федерална прокуратура, цитирана от Ройтерс.

В прессъобщение, разкриващо подробности около проведените от нея разпити на Абдеслам, тя посочи, че за пръв път е имала възможност да разговаря с него миналата събота сутринта, защото той е бил ранен след арестуването си в следобедните часове на 18 март, петък.

Разследващите първо го разпитали за ключови моменти от следствието по отношение на парижките атентати, при които загинаха 130 души.

Абдеслам, чийто брат се самовзриви в Париж, е бил във френската столица в нощта на нападенията от 13 ноември и е първият заподозрян активен участник, заловен жив.

Абдеслам се е явявал два пъти пред магистрат миналата събота, като изслушванията са продължили общо няколко часа. При второто изслушване той е заявил, че иска да се възползва от правото си да мълчи.

Бил е разпитан и веднага след атентатите в Брюксел във вторник, но е отказал да говори. Някои критици заявиха, че белгийските власти е трябвало да принудят Абдеслам да ги предупреди за нападенията, отбелязва Ройтерс.
ДПА посочва, че той трябва да се яви в съда отново на 7 април.

Три дни преди атаките в Брюксел полицаите са показали снимки на атентаторите самоубийци на Абдеслам и не са се усъмнили в твърденията му, че не ги познава, съобщиха вчера френският вестник "Монд" и телевизия БФМ, цитирани от Ройтерс.

Материалът на "Монд" се основава на откъси от двучасовия разпит на Абдеслам на 19 март, единствения проведен между деня на арестуването му и атентатите три дни по-късно.

Новинарският канал БФМ също цитира от откъсите от разпита на Абдеслам, който е бил проведен в щабквартирата на белгийската федерална полиция в Брюксел. Ройтерс не разполага с откъсите затова отбелязва, че не може да потвърди съобщенията на нито една от двете медии чрез независим източник. Белгийската полиция и адвокатът на Абдеслам засега не са открити за коментар.

Брахим Бакрауи, единият от атентаторите самоубийци от Брюксел, е фигурирал в контратерористичен списък на САЩ за наблюдение преди нападенията през ноември в Париж, а брат му Халид бил включен в него малко след това. Това заявиха запознати източници, цитирани от Ройтерс, пише БТА.

По-рано Ройтерс съобщи, че двамата братя са били известни на американските власти още преди ареста от 18 март на Салах Абдеслам, за когото прокурорите смятат, че е имал ключова роля в парижките атентати.

Белгийското държавно обвинение идентифицира Брахим Бакрауи като единия от двамата атентатори самоубийци, атакували летище "Завентем" във вторник, а за Халид Бакрауи заяви, че е извършил самоубийствения атентат на метростанция "Малбек", недалеч от сградите на Европейския съюз, отбелязва Ройтерс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
6
 
! Отговори
Мен преди 8 години
Полицията и Адвоката му не са открити за коментар ...спът уморени са...
3
1
 
4
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 8 години
Полицията няма нищо, освен този пикльо и дава всичко от себе си да го изкара едва ли не новия Осама. Нали трябва да се успокоява третополовия матрял! Терористичните клетки са правени професионално и този не знае нищо повече от подадените му задачи! Ако щете на шиш да го въртите, повече няма да научите... Но вие, си го знаете, де!
2
0
 
13
 
! Отговори
Елена преди 8 години
Ще мълчи, разбира се, като знае че са лигльовци и нищо няма да му направят...Да го затворят в една ***, да го подавят малко, да го лишат от сън няколко денонощия...Идеи има, така наречените от ЦРУ - " enhanced interrogation techniques"".
1
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Обърнете му ноктите и ще говори. Обаче не можете, защото сте меки толерасти!